Att berätta om Nya Testamentet

Vad innehåller Galaterbrevet och när skrevs det och av vem? Svar får du här: 

frihet.jpg

 

Författare till detta brev är Paulus, och brevet skrevs omkring år 49 i Antiochia, före apostlamötet i Jerusalem år 50.    …Vem var mottagare till detta brev?  De församlingar i södra Galatien som grundats  under Paulus första missionsresa bl a i  Ikonion, Lystar och Derbe.

Historisk situation: De nyomvändas, speciellt icke-judars, förhållande till de judiska lagarna var den unga församlingens största inre konflikt. Särskilt var detta ett problem för dem som kommit till tro och för de  församlingar som grundats genom Paulus arbete under hans första missionsresa. Brevet är ett försök att komma till rätta med frågeställningen. Något år senare, under apostlamötet i Jerusalem, löstes konflikten genom att ledarna enades i sin upfattning.

Nyckelvers: “Kristus har alltså befriat oss. Se nu till att ni förblir fria och inte än en gång blir bundna i de judiska lagarnas och ceremoniernas bojor.”

Denna vers är mycket intressant:

 “Kristus dog för att befria oss från synd och en lång rad av lagar och regler. Han gjorde oss inte fria så att vi skulle kunna utnyttja situationen och göra det vi själva önskade-  det skulle omedelbart leda oss tillbaka till slaveri under våra egna begär. Nej, tack vare Jesus är vi nu fria att göra det vi inte kunde förut- LEVA OSJÄLVISKT.

De som åberopar friheten att få sin egen vilja fram eller för att hemfalla åt sina egna begär faller omedelbart tillbaka i synd.” 

Vad vi ska komma ihåg i detta brev är hur Paulus talar om att lagen inte kan frälsa oss, och att genom gärningar kan ingen bli frälst- BARA genom tro på Jesus Kristus. Detta bevisar Paulus.

Det är ett underbart brev att läsa; LÄS det du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.