År 2011 /Globalt arbete mot AIDS..R Warren

 

Globalt arbete mot AIDS

Chefen för FN-relaterade Global AIDS Fund, Michel Kazatchkine, förklarar i en artikel i Huffington Post att arbetet i AIDS Fonden fortsätter och är framgångsrikt, trots att stora delar av pengarna donerade av kändisar,regeringar och organisationer försvunnit ur fonden i förra årets statistik. Det här handlar om AIDS-arbetet och bekämpande av sjukdomar som ingår i FN:s MilleniumDevelopment Goals.
Orsakerna varför pengar försvinner sägs vara kulturen i fattiga länder och bristen på kontroll över var pengar hamnar.

Låter det här som en redan hörd klagovisa?

Vad är det som säger att just AIDS Fonden är mer utsatt än någon av de andra FN satsningarna kan man fråga sig? Eftersom det alltid finns en risk för korruption (och det faktum att man nu haft ca 65 år på sig att organisera sina projekt så att just inte detta händer!), kanske man undra varför så många FN satsningar verkar vara under den ena undersökningen efter den andra? Vad är problemet här? Bristen på organisation? Eller viljan? Ändå går arbetet bra, enligt Global AIDS Fund-chefen! Undra hur länge dessa skandaler ska fortsätta att med jämna mellanrum dyka upp, innan någon officiell person tar avstånd från systemet och får igång en vettig diskussion? Finns de måhända några whistleblowers i
faggorna?

Sverige har nu ställt in sina betalningar till fonden på 85 miljoner dollar, tills en undersökning gjorts.Även Tyskland har gjort det samma.

Pastor Rick Warren har siktat in sig på att bekämpa AIDS i sin PEACE Plan. Kanske Rick borde sätta upp sina egna fonder, när det ser ut så här?

Fondens storlek är betydande: ca 21 miljarder dollar. Fonden har varit ett älsklingsprojekt hos deltagarna på World Economic Forum. Så här räddas inte världens sjuka i AIDS.

AP/Huffington Post-artikel som rapporterar om stöld ur AIDS Fonden:
http://www.huffingtonpost.com/2011/01/23/global-health-fund-fraud_n_812801.html

FN Global AIDS Fund chef förklarar:
http://www.huffingtonpost.com/michel-d-kazatchkine/global-fund-corruption_b_813285.html

Tyskland ställer in sina betalningar till AIDS Fonden:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14798279,00.html
?maca=en-TWITTER-EN-2004-xml-mrss

Janne Olofsson

/Tack Janne för detta inlägg, man kan undra hur AIDS kom till, vad görs egentligen i alla organisationer,  vart tar pengarna vägen,,,vad gör Rikc Warren i sin Peace plan…och mera./Maria

2 thoughts on “År 2011 /Globalt arbete mot AIDS..R Warren

 1. Hej jag tycker både artikeln och din komm är bra, för kommentaren ger också den en förklaring till det som gemene man inte alltid förstår. Rädda världen, jo Jesus kan och vill rädda människor, inte kan dessa miljardsatsningar rädda världens folk, det tror jag ej. men man kan ju leka helgon om man vill, och visa hur mycket man ger.
  Undrar också om inte de s k projekten som inte fullföljs bara är projekt men används till annat…ja man kan undra.
  Gud vet.
  Vi/Man kan säkerligen göra mer fast på annat sätt än detta. Grannen, kusinen, närsamhället, evangelisation, ja det finns massor att göra..för att rädda världen. Tack J/ Maria

 2. Det nämns i den första artikeln att de 10 miljarder av de spenderade pengarna i fonden inte är genomgångna än. AP artikelförfattaren räknar upp exempel på flera afrikanska länder där större delar av pengarna är försvunna.

  Fonden försvarar sig med att det är en liten del av pengarna som är försvunna (I AIDS fonden ca 35 milj dollar) och att de gör ett bra jobb, (länken om Tysklands undandragande av sina bidrag).

  UNDP, UN Development Program får inte själva kontrollera Global AIDS Fund, under nuvarande regler, men fondens inspektör Parsons säger att de som donerat inte behöver oroa sig.

  Så. Rör det sig om STORA delar eller försumbara summor?
  Bono, U2 sångaren som ofta ses propagera skuldavskrivning för länder i tredje världen, har satt upp NGOs som arbetar med fattigdomsbekämpning och är en av de kända sponsorerna i AIDS-programmen. Gates Foundation och GAVI är andra organ inblandande.

  Måhända är artiklarna i Huffington Post felaktigt vinklade?
  I så fall gör länder fel som ställer in sina betalningar.

  Jag märker att jag kanske borde läsa artiklarna riktigt innan man skriver inläggen! Denna flod av oegentligheter som pågår gör en väldigt less och man skummar artiklarna lite fördomsfullt!

  Det är i alla fall inte svårt att se et mönster:

  1 De internationella spelarna vill gärna leda världen och behöver medborgarnas hjälp och stöd.
  2 De vill “rädda världen” och lovar mycket.
  3 Medborgarna ska följa stjärnglansen hos filmstjärnorna och politikerna och finansgubbarna
  4 Stora flaggskepp sätts upp
  5 Afrika ska räddas, äntligen. Den rike mannens dåliga samvete ska renas (den rike mannens börda är rikedomen)
  6 Spelarna har ofta dubbla agendor (om inte fler!):
  Synas, rädda världen, tjäna på det själva, (flera av dem har också mycket skumt på CV:n och tycker världen är överbefolkad, tro det eller ej!)
  7 Flaggskeppen går i stå, projekten rinner ut i sanden (och inte sällan rinner en del av pengarna tillbaka in på Schweiziska konton!)
  8 Människor hoppas vidare på nästa FLAGGSKEPP som lanseras, med ännu hoppfullare prognos än det förra, och i ännu större stjärnglans!

  (Ska vi inte ge?)

  Vi ska självklart vilja ge av det som givits oss av Gud!
  men det behöver inte alltid gå vägen över World Economic Forum, Davos för att lyckas. Kanske är det någon närmare oss, här nere, med lite mindre stjärnglans som behöver oss? Grannen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.