År 2010 / Artikel Dagen: Munkskandal

 ARTIKEL ur Tidn DAGEN: 

Påven vräker munkar från berömt kloster i Rom
Vatikanen: Utredning visar på oegentligheter

Minns ni munkarna i Nydala? Cistercienserna som efter århundraden av bortovaro skulle blåsa nytt i liv i det övergivna klostret utanför Värnamo? Det blev ju ingenting av det. Och nu börjar det kanske klarna varför.
Upprinnelsen till fiaskot i Nydala visar sig vara något som skulle kunna kallas för en riktigt snaskig munkskandal. Den inkluderar ett kloster som driver lyxhotell med 24-timmars limousinservice, en nunna som dansar exotisk dans och misstänkta ekonomiska oegentligheter. The Guardian rapporterar att Vatikanen har beslutat att vräka ett tjugotal munkar från klostret intill den anrika romerska basilikan Santa Croce in Gerusalemme. Klostret ska stängas och munkarna förflyttas. Anledningen är att utredarna funnit bevis för en rad oegentligheter.

Återbefolka gamla NydalaFöremålet för dessa långtgående åtgärder är samma cistercienserkloster som för några år sedan tog kontakt med Värnamo kommun och skulle återbefolka gamla Nydala med ordensbröder. Abboten Simone Fioraso, som var initiativtagare till Nydalaprojektet, sparkades redan för två år sedan.Vatikanens talesperson fader Ciro Benedettini kommenterar utrensningen så här:-
En utredning har funnit bevis för liturgiska och finansiella oegentligheter samt leverne som antagligen inte överensstämmer med vad som borde vara munkars livsstil. Utredningen i fråga avslutades i mars i år. Vilka finansiella oegentligheter det rör sig om vill han inte avslöja, men det ryktas att klostret har stora skulder.
Däremot är några andra händelser kända sedan tidigare och dessa kan ha fått Vatikanens bägare att rinna över. En av dem ska ha varit en “helig dans” som den före detta nattklubbsdansösen, numera nunnan Anna Nobili, utförde framför kyrkans altare år 2009. Nobili, som säger att dans för henne är en form av tillbedjan, ska ha ålat runt “exotic-style” med ett krucifix i famnen. Åtskilliga närvarande fick anledning att höja på ögonbrynen, inklusive ärkebiskop Gianfranco Ravasi, Vatikanens kulturminister.
Anklagelser om fuskSamma år stängdes munkarnas butik med alternativodlat efter anklagelser om fusk. Munkarna uppgav att produkterna kom från deras klosterträdgård – andra gjorde gällande att de hade införskaffats i det närbelägna snabbköpet. Skandallistan fullbordas av tidningen La Stampa med uppgifter om att munkarnas hotell i en av klosterbyggnaderna erbjudit VIP-gäster 24-timmars limousinservice. Samt rykten att det skulle ha förekommit homosexuella relationer mellan munkarna i klostret.Skeptisk till skandalskriverierKommunalrådet i Värnamo, Christer Fjordevik, är själv skeptisk till skandalskriverierna.
– Jag fick höra rykten om att klostret skulle stängas, men den här rapporten visste jag ingenting om. Det jag däremot vet är att det gjordes en utredning i samband med att abboten Don Simone fick sparken, och att den inte visade någonting.Den sparkade abboten var modedesigner innan han gick i kloster. Som abbot byggde han upp en nydanande verksamhet som lockade kändisar (bland andra Madonna) och Roms överklass till gudstjänster.- Det kan ha väckt ont blod hos vissa, säger Christer Fjordevik och uppger att den skuld som cistercienserna hade till Värnamo kommun för kostnader i samband med den uteblivna etableringen är betald.

4 thoughts on “År 2010 / Artikel Dagen: Munkskandal

 1. Jo det är ganska så typiskt att man vill tona ner med vissa s k försonande ord, och små “lämpliga” “förklaringar”.
  Ja Madonna m fl är helt fel ute. Jag hoppas verkligen att hon och alla de som är i hennes sits/umgänge, blir underbart frälsta!!!!!!
  /Maria

 2. Är det inte typiskt att man vill tona ner melodin med “skulden är betald” och “det kan ha väckt ont blod hos vissa.”

  Madonna är inne på kabbalah och katolik sen barndomen, därav artistnamnet!

 3. Det är väl märkligt att man kan godta nästan vad som helst. I detta fallet är det ju som i de flesta andra. Är inte Madonna kabbalist förresten.. Skulden är betald- men känner de ingen skuld som har lockat människor in i detta?
  Nattklubbsmänniskor brukar inte vara frälsta…men de kan bli det med hjälp av frälsta människor, och frälsta kan gå på krogen och fiska.
  /Maria

 4. “Den sparkade abboten var modedesigner innan han gick i kloster. Som abbot byggde han upp en nydanande verksamhet som lockade kändisar (bland andra Madonna) och Roms överklass till gudstjänster.- Det kan ha väckt ont blod hos vissa, säger Christer Fjordevik och uppger att den skuld som cistercienserna hade till Värnamo kommun för kostnader i samband med den uteblivna etableringen är betald.”

  Nattklubbsdansöser och moderdesigners är väl inget problem med om de är frälsta. Tyvärr lockas vissa till krsitendomen av fel anledningar. De gillar/praktiserar satanismen och drömmer om att åla omkring på altargolvet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.