Apostlagärningarna / Apollos. Vem var Apollos…

 

Apollos. Vem var Apollos?

Somliga människor har en enastående förmåga att tala inför andra. Har de dessutom ett budskap att förmedla är det desto bättre. När Apollos kom till Efesos strax efter det att Paulus hade rest därifrån gjorde han omedelbart ett starkt intryck. Han talade frimodigt inför publik och tolkade och tillämpade Gamla Testamentets texter på ett utmärkt sätt.

Motståndare till den kristna tron bemötte han med kraft och övertygelse. Det dröjde inte länge innan Aquila och Priscilla upptäckte honom. De insåg ganska snart att Apollos saknade kunskap om viktiga delar av evangeliet. Hans förkunnelse grundades enbart på Gamla Testamentet och på vad Johannes döparen predikat. Troligen var hans predikan lik Johannes döparens med uppmaningar till sinnesändring och förberedelse för Messias ankomst. Aquila och Priscilla bjöd hem honom och berättade för honom om Jesus.

När Apollos fick höra om Jesu liv, död och uppståndelse och om dopet i den helige Ande måste han ha insett hur ord efter ord i Gamla testamentet hade gått i uppfyllelse. Med kunskap om fullheten i budskapet fylldes Apollos med ny kraft och frimodighet.

Hans nästa steg blev att resa till Achaia. Vännerna i Efesos utrustade honom med ett fint rekommendationsbrev. I Korinth blev han snart de kristnas främste debattör, när han i offentliga diskussioner bemötte den kristna trons motståndare.

Men Apollos förmåga orsakade tyvärr också problem.

För några av de kristna i Korinth blev hans person viktigare än det budskap han predikade. Man hade bildat små grupper som var och en hade sin favorit  bland predikanterna. Paulus blev tvungen att ta upp denna partisöndring med församlingen. Apollos lämnade Korinth och tvekade sedan att återvända. Paulus skriver med värme om Apollos som medarbetare att han hade “vattnat” det utsäde av evangelium som paulus hade sått i Korinth. Sista gången Paulus nämner Apollos är mycket kort i brevet till Titus. Då var Apollos fortfarande en resande predikant, som tydligen behövde Titus hjälp.
Apollos medfödda förmåga kunde ha gjort honom högmodig, men han var alltid villig att lyssna och lära. Aquilas och Priscillas fördjupade kunskap efter tiden med Paulus blev använd av Gud för att ge Apollos helheten i evangeliet. Apollos hade inget emot att bli undervisad, och det gjorde att han själv blev en utmärkt lärare.
Är du öppen för mer undervisning från Gud så att du kan bli allt det han tänkt att du ska vara?

Apollos prestationer och goda sidor:
Begåvad och övertygande predikant och bibellärare
Villig att låta sig undervisas
En av flera tänkbara författare till Hebreerbrevet

Vad vi kan lära av hans liv:
För att evangeliet skall kunna förmedlas effektivt, krävs bland annat att budskapet är korrekt och att det förmedlas i Guds kraft.
Ett klart uttryckt försvar av evangeliet kan bli till verklig uppmuntran för troende samtidigt som det överbevisar icke-troende om sanningen.

Bakgrundsfakta:
Plats: Kom från Alexandria i Egypten
Yrke: Resepredikant, bibellärare
Samtida: Aquial, Priscilla, Paulus..m fl 

Apostlagärningarna skrivs  ca År 63 och 70 e Kr

Nyckelverser  Apg 18:25-26:
Act 18:25  Denne sade blivit undervisad om “Herrens väg” och talade, brinnande i anden, och undervisade grundligt om Jesus, fastän han allenast hade kunskap om Johannes’ döpelse.
Act 18:26  Han begynte ock att frimodigt tala i synagogan. När Priscilla och Akvila hörde honom, togo de honom till sig och undervisade honom grundligare om “Guds väg”.

Det berättas om Apollos i Apg 18:24-28;  19:1. Han nämns också i 1 Kor 1:12; 3:4-6, 22; 4:1,6;  16:12;  Tit 3:13 /Bibeln

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.