Aposteln Paulus/ Evangelium. Hednakristna/Judaister

 

Hur många år var Paulus i arbete för Jesus?

Paulus omvändelse inträffade ungefär år 35 e. Kr. De 14 år han talar om  (Gal 2) räknas troligen från tiden för hans omvändelse. Därför var denna resa till Jerusalem inte hans första. Han var där redan år 38 (se Apg 9:26-30), och även år 44 (Apg 11:3; ) Gal 2:1-10; år 49-50 (Apg 15), år 52 (Apg 18:22) och år 57 (Apg 21:15). Troligen var han där även vid andra tillfällen som vi inte känner till.

Paulus betonar i Gal 2 att man inte kan förtjäna sin frälsning geom att låta sig omskäras och genom att lyda de judiska lagarna.
När debatten rasade som värst mellan hednakristna och judaister fann Paulus det nödvändigt att skriva till församlingarna i Galatien. Judaisterna försökte nämligen undergräva Paulus ställning med  ett falskt evangelium och Paulus försvarar sig med att han är en apostel som kommer med ett sant budskap. Konflikten angående de hednakristnas förhållande till den judiska lagen löstes officiellt vid apostlamötet i Jerusalem (Apg 15), men fortsatte att vara ett problem under lång tid.  /Det finns problem i dag också- se bara på den falska enheten och New age m m………/Maria

2 thoughts on “Aposteln Paulus/ Evangelium. Hednakristna/Judaister

  1. Idagens synsätt, dvs, de som talar som Paulus idag, är ju inte direkt populära. Om Paulus levde idag skulle han bli verkligt vred över det som sker.
    Tänk, åren har gått…och nu är det värre än någonsin, och se på bibelorden som varnade/varnar oss människor, men man tar inte reson i alla fall.
    Vet du, jag är snart tom på ord när det gäller detta elände som pågår.
    /Maria

  2. I dagens synsätt var Paulus en bildstörare. Han skulle nog börja skrika om han fick se en kursbok i ekumenik eller sk interfaith dialogue. Nåt om “bokens tre religioner” tex.

    De gamla judiska traditionerna ska inte fånga människor i att glömma Kristus och hoppas på lagrättfärdigheten igen, säger han på flera ställen. Med den hållningen på en ekumentisk konferens blir det bråk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.