Aposteln Joh/ 1 Joh brev / huvudtema

  t_bibles036.jpg

Huvudteman i 1 Johannes brev:

 

Synd: Även kristna syndar. Synden kräver Guds förlåtelse och den finns tillgänglig genom Jesu död. Beviset på ett förvandlat liv är att vi lever efter Guds riktlinjer så som de presenteras i Bibeln.

Kärlek: Jesus beordrar oss att älska som han har gjort. En sådan kärlek är beviset på att vi verkligen är frälsta. Gud är kärlekens upphov, och han vill att hans barn ska älska varandra.

Guds familj: Vi blir Guds barn genom att tro på Jesus. Guds liv i oss gör det möjligt för oss att älska de övriga familjemedlemmarna.

Sant och falskt: Vissa villolärare påstod att kroppen var helt skild från det andliga och uppmuntrade därmed de troende till omoral. Ett annat påstående var att Jesus inte hade varit människa och att man måste tillägna sig en särsklid mystisk kunskap för att bli frälst. Följden blev att man fick en likgiltig attityd till synd.

Gud har kontroll över både himmel och jord. Vi kan förlita oss på att vinna evigt liv och segra över synden därför att hans ord är sant. Genom tron har vi förvissning om en evighet tillsammans med honom.

Ja så säger 1 Joh brev. Det skrevs troligen mellan år 85-90 från Efesos.

Johannes skriver om de mest grundläggande aspekterna av tron så att varje troende ska kunna skija mellan sant och falskt. Han betonar skillnaderna in i minsta detalj så att vi inte ska kunna tveka om vad som gäller. 

2 thoughts on “Aposteln Joh/ 1 Joh brev / huvudtema

  1. Hej Janne jamen då har du lite förstudier nu ..Johannes är så underbar att läsa, ja allt är lika fint. Ha det gott. Det finns så mycket att skriva om och fundera över och lära sig../Hälsn Maria

  2. Ska läsa Joh brev 1 i en bibelstudiegrupp ivår!

    Nu är jag trött!
    Har jobbat 12 h i dag!

    Det är många blogginlägg här!

    Janne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.