Anspelning på Kristus i Psaltaren…

 

Många psalmer syftar lika mycket på den utlovade Messias som på dåtida händelser. Eftersom Messias skulle vara en ättling till David, förväntade man sig att många av kungapsalmerna skulle kunna tillämpas på honom. Man lade märke till att många ställen i detalj tycks skildra händelser ur Kristi liv och från hans död.

Jesus citerade själv ofta Psaltaren. Nästan allt som hände vid korsfästelsen liksom de flesta Jesusorden under de sista timmarna är direkt hämtade ur Psaltaren. /(Handbok för livet, bibeln)

På 20 ställen, i 20 psalmer, finns hänvisningar i Psaltaren. Tittar vi i Nya testamentet kan vi där se uppfyllelserna av psalmtexten.

t ex Psalm 2:7 “Messias ska vara Guds Son”

Heb 1:5,6

Psalm 16:8-10 “Han ska uppstå från de döda”

Luk 24:5-7

Psalm 22:1-22 ” Han ska bli korsfäst” Matt 26, 27

Psalm 22:19 ” Soldater kastar tärning om hans

kläder.” Matt 27:35, Joh 19:23-24

Detta är bara en bråkdel av de psalmer som det anspelas om Kristus i texten.
Det är märkligt, sant och alldeles enastående. Det finns så mycket som säger oss sanningen om allt som hände.I psalm 2:5-12 skriver David en hyllning av Messias på tronen; den är profetisk. Den regerande Kristus som beskrivs här blev verklighet efter korsfästelsen och uppståndelsen, och hans rike fullbordas när han återkommer för att upprätta det på jorden. “Fall ner för hans son, innan hans vrede uppväcks och ni förgås!”….

*** *** *** *** *** *** ***

One thought on “Anspelning på Kristus i Psaltaren…

  1. Hej Maria!
    åå,jag längtar så mycket efter att få träffa Jesus och jag hoppas innerligt att det blir ett möte som leder till Faderns boning i Himmelen!
    Kram Kyllikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.