Guds folk/Israel

Dagens Nyheter lämnar sina läsare i sticket 

Lade märke till häromdagen att Dagens Nyheter kritiklöst återger en rapport översatt till svenska av TT om hur israeliska soldater påstås ha dödat ett antal palestinska civilpersoner som viftade med vit flagg till tecken på kapitulation under den israeliska offensiven i Gaza i januari i år.

När det gäller rapporteringen om detta intar Dagens Nyheter en särställning – man har sedan januarikriget i genomsnitt en Israelfientlig artikel i sina spalter varannan vecka. Det blir ganska många artiklar efter ett halvår. I DN får man intrycket att resten av världen lever i relativ fred och att världen varit en bra plats, bara israelerna inte funnits.

TT ägnar sig sedan åratal åt propaganda mot Israel. Det är obetingat tal om propaganda, när en nyhetsbyrå genomgående återger palestinska versioner av ett händelseförlopp, men väljer att bortse från de israeliska rapporterna om samma skeenden. Det blir en ganska enahanda soppa och smaken blir förstås därefter. Det är just den systematiska ensidigheten som tydligast visar vad man håller på med: propaganda.

I det senast aktuella fallet återger DN en artikel där TT citerar en rapport från den amerikanska lobbyorganisationen Human Rights Watch ( förkortat till HRW ). HRW påstås vara en människorättsorganisation. HRW skriver inte sällan flera rapporter varje halvår från Gaza. Man är på gränsen till rabiat Israelfientlig. Oftast bygger HRW sina så kallade faktarapporter enbart på palestinska uttalanden. Man vet aldrig om rapportörerna kommer direkt från Hamas högkvarter eller från civilpersoner som tvingats uttala sig för att gå Hamas ärenden, eller gör det för att inte riskera repressalier från regimen i Gaza, dvs Hamas-regimen. Hotet om repressalier är inte tomt. Hamas har avrättat mer än 350 personer i Gaza sedan maktövertagandet i juni 2007 och man har spärrat in flera tusen “misshagliga” personer i fängelser och fångläger. Allt, enligt palestinska uppgifter i Gaza och på Västbanken.

Den 13 augusti hade HRW en ny rapport om israeliska övergrepp som man påstod riktades mot civilpersoner under den israeliska offensiven i januari i år. Elva personer skulle ha dödats och fyra av dem var barn.

Det har förekommit rapporter om flyende civilpersoner med vit flagg också i Israel. Men då framgick det att civilpersonerna åtföljdes av en eller flera Hamas-soldater. De utnyttjade civilpersonerna och deras barn och de vita tygskynkena för att fly bostadshus, där Hamasmännen tidigare ägnat sig åt prickskytte från de lägenheter som de tog i besittning med vapenmakt och där de med andra ord drog in helt oskyldiga civilpersoner i strider mot israeliska soldater i omkringliggande kvarter. Prickskyttarna använde sedan kvinnorna och barnen som sköldar under flyktförsöken från bostadshusen.

HRW har givetvis inga sådana detaljer i sina rapporter. Dagens Nyheter har det inte heller. DN följer slaviskt vad TT och HRW rapporterar utan egna funderingar eller invändningar.

Det är väl frågan värt om den här typen av rapportering kan beskrivas som journalistik.

Men sådana frågor är sedan länge för obekväma eller “irrelevanta” för att tas upp av tidningen.

Och som en följd lämnas förstås vanliga läsare helt i sticket. Och det tycker DN är helt okej. /Dick Haas, Jerusalem

http://missionxp.webblogg.se/ Läs denna länken också….

 

This entry was posted on 15 augusti 2009, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 2 Comments

2 thoughts on “Guds folk/Israel

  1. Hej Broder. Det är en skam att media inte talar sanning, och det är en skam av våra politiker att ljuga för människor. Men i o f s så vet de inte vad de talar om!
    Men hemskt är det. Måtte Gud gå tillrätta med dem!
    /Maria

  2. TT, DN och AB är tre av de största dessinformatörer när det gäller Israel informationer om vad som hänt i det Heliga landet.
    Men de Socialistiska median är också lika stora lögnarna om vad Israel gjort för negativt.
    Och de största anti-Israel politikerna är Lars Ohly & Mona Sahlin i ledande ställning för de har abnormt hat mot Israel och det Judiska folket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.