Villolärare. Känner man till Korsets väg?

Foto IL

Foto IL

Känner man till Korsets väg?

 

Villoläror

Redan i den apostoliska tiden uppstod ju villoläror, är det då konstigt att vi i denna sena tiden måste ge akt på villoläror idag?
På Paulus tid uppstod falska lärare, som inte höll sig till den sunda läran, Titus 2:1, d v s till Jesu och hans apostlars ord.

På Paulus tid uppträdde judekristna som lärde, att de kristna måste hålla den mosaiska lagen, för att kunna bli frälsta, Apg 15:1. Denna lära gav andledning till apostlamötet, där den avvisades. Anhängarna av denna lära fortsatte emellertid sin propaganda, varför Paulus måste bekämpa dem i Galaterbrevet och i 2 Kor., jfr 2 Kor 11:13 ff. I 1 Kor 15 bekämpar Paulus förnekelsen av uppståndelsen. Något senare uppträdde lärare som blandade samman evangelium med allahanda element från judendomen och hedendomen.

Mot denna religionsblandning vänder sig Paulus i Kolosserbrevet. Denna villolära har påtagliga likheter med den, som omtalas i breven till Timoteus och Titus, jfr 1 Tim 1:3-7; 4:2-5 etc.
Johannesbreven bekämpar en villolära som förnekar att Jesus är Kristus, kommen i köttet, 1 Joh 4:2; 5:1, 5  d v s. man bekände sig väl till den tron på Kristi gudom men förnekade, att han på samma gång var en verklig människa. Det fanns också riktningar, som vände sig emot den kristna etiken och lärde, att man utan risk kunde leva i uppenbar synd, jfr 2 Petr 2:13 f.,  17-19; Jud 8, 12 f. ; Upp. 2:14 f.,20 ff.

“Falsk lära är farligare än grova synder och laster, ty den som lever ett lastbart liv brukar veta, att han är en syndare, men den som är förvillad genom falsk lära, tror, att allt är väl beställt, fast han är på vägen till förtappelsen. – NT vänder sig med största skärpa mot dessa villoläror.
“Om någon…..förkunnar ett annat evangelium än det som vi har förkunnat för er, då vare han förbannad”, Gal. 1:8
“Om någon kommer till er utan att ha den läran (Kristi lära) med sig, skall ni inte ta emot honom i edra hem, och hälsa honom inte”, 2 Joh 10.

I alla tider har det funnits riktningar, som syftat till att förfalska bibelns evangelium. Det är Guds församlings plikt att i varje tid kämpa för den tro, som en gång för alla blivit överlämnad åt de heliga, Jud 3.

/Källa: Bibeln och Uppslagsbok i ämnet.

Det är således ytterligt viktigt att vi bekämpar dessa villoläror idag också, och det är många, många som tydligen stört sig på att jag ‘anklagat’ Jens Garnfeldt för att vara en villolärare. Enligt denna texten ovan och enligt bibelorden så är han en villolärare. Punkt.

name-graphics-maria-545505

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.