Terror /krig, konflikt

jesus2.jpg Senaste nytt/Israel 

Sarkozy ger Hamas en rak höger

Frankrikes president Nicholas Sarkozy riktade flera knockoutslag mot Hamas alldeles i början av besöket i Israel på måndagskvällen. Han upprepade att Hamas ensamt bär skulden för Gazainvånarnas lidanden.

Han sade att Hamas begick ett oförlåtligt misstag, när man den 19 december bestämde sig för att bryta den lösa vapenvilan som man ingick med Israel sex månader tidigare. Han sade att Hamas gjorde sig skyldigt till något oacceptabelt när man gång på gång sköt med raketer mot en rad tätorter och städer i Israel. Det var lika oansvarigt som att många av raketerna avlossades inifrån befolkningscentra i Gazaremsan. Sarkozy sade också som en rubrik: “Israels försvar är min högsta prioritet.”

Man satt nästan och gapade. Speciellt om man just läst de svenska mediernas rapporter. Rapporterna är som en omvänd hand. Det är också analyserna och kommentarerna. Är verkligen både Frankrike och Sverige med i EU?

En besk gammal korre i Jerusalem anser att det som sker nu på det diplomatiska planet är att katten ligger i sin korg och sussar och då brukar genast råttorna dansa på matbordet. Katten är förstås USA, som normalt styr och ställer i världen, och råttorna är européerna som nu ser sin chans. Samma kollega visste också berätta att Robert Gates, USA:s försvarsminister under Geroge Bush och snart under Barack Obama, har kontakter med den israeliska regeringen varje dag, och det kan vara tecknet på att “katten” snart sträcker på sig och börjar agera.

Det kan också innebära att en annan av USA:s allierade i Mellanöstern – Egypten – inleder nya medlingsförsök med både Hamas och Israel inom kort. Egypten har lyckats förr och redan på måndagskvällen for två av Hamas förhandlare, Imad Alami och Muhammed Nasr, till Egypten för möten med en av de mest kända medlarna, den egyptiske säkerhetsministern Omar Suleiman. Vem vet förresten, om inte en amerikansk “observatör” deltar i samtalen.

Under tiden fortsätter den israeliska armén att slå ut militära mål kring staden Gaza. Ofta rör det sig om närstrider med Hamas, även nu nattetid. Bland annat i stadsdelen Sa´adjieh och i städerna Beit Lahiya och Beit Hanoun nordöst om staden Gaza.

Israelerna har lidit förluster, men Hamas har långt fler förluster. Vid middagstid meddelade man i Israel att sju soldater sårats, två var allvarligt sårade. Striderna tar ofta lång tid för israelerna måste ibland ta hus efter hus och inte sällan visar det sig att bostadshusen har tunnlar i källarna som förbinder husen så att Hamas soldater kan öppna eld från ett hus och snart förflytta sig till två andra via tunnlarna.

I Gaza uppgav man att minst 15 civilpersoner dödades i remsan på måndagen, flera av dem var barn. Det råder brist på allt. Elnätet har delvis brutit samman och många kvarter låg i fullständigt mörker. Det bör ge israelerna ett taktiskt övertag. De har särskilda vapen för mörkerkrigföring.

I det israeliska parlamentet sade försvarsminister Ehud Barak att alla målen som han vill uppnå med invasionen ännu inte nåtts. Det fanns ännu många militära mål att slå ut, sade han. Han upprepade att den här gången är avsikten att inpränta hos Hamas att priset för ett fortsatt raketkrig kommer att kosta mer än det smakar. Det är oklart just nu om Hamas lyssnar. Om några dagar vet vi kanske mer.

2009 Richard Haas.

http://www.dickhaas.com/   genom  http://missionxp.webblogg.se/index.html /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.