Terror /Israel

Nytt från Jerusalem, D Haas rapporterar: 

Nästa krigsrond: Vapensmugglingen

Hamas verkar mattas – Raketregnet mot Israel avtar

En av Hamas militärbefälhavare, Amir Mansi, dödades på lördagen under strider i staden Gaza. Han besköts från luften medan han och hans bataljon avlossade granater från granatkastare mot israeliska infanterister. Två av hans adjutanter träffades. Det framgick inte om de sårats eller dödats.

Mansi skulle enligt israeliska militärkällor ha stått bakom mer än 20

raketangrepp mot städer som Ashkelon och Ashdod sedan kriget började. Han var en av Hamas vapenexperter med särskilt ansvar för de tyngre, så kallade, Grad-raketerna som kan bära laddningar på upp till 35 kg och har en räckvidd på max 50 km.

Mansi dödades kort efter det att israeliskt jaktflyg och helikoptrar släppt tusentals flygblad över staden Gaza med maningar till vanliga invånare att lämna hus i stridszonerna, där Hamas lagt upp lager med raketer och ammunition. Några högt uppsatta militära källor i Israel sade på lördagen att de tyckte sig lägga märke till en viss utmattning: Hamas styrkor drar sig hellre ur striderna än bjuder motstånd någon längre stund. Jag återger den kommentaren väl medveten om att uppgifterna kan vara en del av propagandkriget; ge den israeliska hemmaopinionen en känsla av att det “går åt rätt håll” och samtidigt ge Hamas känslan ( via flygbladen bland annat ) att den israeliska armén har ett absolut övertag och att avgörandet kommer ganska snart.

Och viktigast av allt: om Hamas begär vapenvila, kommer kriget att kunna avslutas snart. Då kan den israeliska regeringen förklara att man “uppnått merparten av målen”. Man har vunnit en mycket viktig rond mot Hamas. De israeliska ledarna skulle rentav kunna slå fast att Israel vann en betydelsefull seger. En seger, över den terrorism som Hamas utövat i nästan åtta år mot en försvarslös civilbefolkning. Faktum att Hamas under flera år inte lyckades döda ett lika stort antal israeler som antalet avlossade raketer, drygt 10 000, betyder ju inte att Hamas inte ville ta livet av en massa israeler.

Men den verkliga striden kommer snart att kretsa kring andra sitsar och avtal vad gäller gränsen Gaza-Egypten, där Hamas under årens lopp lyckat smuggla in allt grövre och bättre iranska raketer. En omständighet och en utveckling som Israel absolut vill sätta punkt för.

Det har redan skymtat fram flera gånger att israelerna söker förmå amerikanska experter ( “ingenjörstrupper” ) att plombera gränsen och en gång för alla rasera tunnelbyggena och övervaka området bättre än hittills. Men för att det ska kunna ske måste amerikanerna ignorera alla egyptiska invändningar och verkligen sätta ner foten. Egypterna kunde givetvis själva ha ansträngt sig mycket mer än man gjorde, för att stoppa vapensmugglingen, men man spelade ett dubbelspel vid gränsen: man gillar inte Hamas, det är helt klart, men samtidigt är man rädd att direkta slag som skulle ha försvagat Hamas militära kapacitet, kunde bli en bumerang i Kairo och leda till oroligheter. Hamas har ju en stark allierad i Egypten: Muslimska brödraskapet som på sikt är en farlig islamisk motkraft och som kan hota Egyptens styre av idag.

Gör man ingenting utmed den egyptiska gränsen mot Gaza kommer Hamas snart stärka hotmöjligheterna på ett mycket drastiskt sätt: Man kommer att ha tillgång till raketer från Iran som kan bomba mål i Tel Aviv och Jerusalem och fullständigt lamslå allt normalt liv i hela det centrala Israel. Vapentunnlarna är i den meningen den röda tråden i det här kriget.

Striderna i och kring staden Gaza fortsatte hela lördagen, det går långsamt med den israeliska framryckningen. Man uppgav att drygt 300 väpnade män ur Hamas led dödats hittills. Sex eller sju dödades under lördagen. Hamas fortsätter att skjuta in raketer mot tätorterna i sydvästra Israel, men raketregnet har mattats. Två Grad-raketer exploderade i hamnstaden Ashdod, men på öde fält.

Fyra raketer slog ner i Ashkelon på förmiddagen: 14 civilpersoner fick splitterskador, en person fick svåra splitterskador. 23 personer fördes till sjukhus med chockskador. Men Hamas raketangrepp börjar avta, och man börjar göra överslag i Israel om man inte skulle öppna en del skolor igen i några av samhällena i krigszonen.

Länk:     Dick Haas finns inte på jorden längre, men hans rapporter finns kvar här.. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.