Terror /Gaza

th_dove-vita.gif 

Utnötningskriget dras igång igen

Senaste opinionsmätningen: Israel får otymplig högerkoalition.

Två raketer från Gaza exploderade på torsdagsmorgonen nära staden Sderot i sydvästra Israel. De vållade inga skador. De avfyrades sedan israeliskt flyg sent på onsdagskvällen beskjutit en vapenfabrik nära Rafah i den södra änden av Gaza.

Utnötningskriget över stilleståndslinjerna verkar ha återuppstått: som svar på raketerna angrep ett israeliskt jetjaktplan ett palestinskt fordon nära Khan Yunis senare på morgonen; det uppgavs att en av Hamas militära befälhavare Muhammed Samiri dödades tillsammans med en adjutant. Enligt israeliska uppgifter var det Samiri som låg bakom vägbomben som dödade en israelisk beduinsoldat i tisdags.

Den israeliske oppsitionsledaren Benjamin Netanjahu ( högerledaren ) sade i radion i morse att det är uppenbart att nästa regering “måste avsluta jobbet” och krossa Hamas i Gazaremsan.

För övrigt visade den senast publicerade opinionsmätningen att Netanjahu bildar nästa regering efter valet den 10 februari. Mätningen ger högerledaren 28 till 30 mandat. Hans koalition kommer antagligen bestå av minst fem partier, vilket inte precis gör den lätthanterlig; många beståndsdelar lär dra åt olika håll.

Fortfarande säger mer än 20 procent av väljarna att de inte vet vem de ska rösta på. Många vacklar mellan centern och högern och lika många vacklar mellan centern och socialdemokraterna. Det nuvarande största partiet, centern eller Kadima, får mellan 22 och 25 mandat. Socialdemokraterna får 14 mandat eller mer och det ryska invandrarpartiet “Israel vårt hem” som i flera frågor står till höger om Likud, kan bli det tredje största partiet med 15-16 mandat. Längst ut på vänsterkanten stampar Meretz på stället och får fyra-fem mandat.

Den otympliga situationen i Israel med många småpartier kommer att bestå tills man inför radikala valreformer. Kruxet är förstås att de små partierna inte kommer att rösta för reformerna, eftersom de i så fall skulle rösta bort sig själva.

Mer än 25 partier kommer att kandidera i valet den 10 februari. Idag är 16 partier och partifraktioner representerade i riksdagen ( Knesset). Ett litet land som Israel borde inte behöva ha mer än fem sex partier allt som allt:

Ett högerparti, ett centerparti, ett vänsterparti, ett religiöst parti, ett arabiskt parti ( som representerar de ca 800 000 palestinierna i Israel ) och ett så kallat missnöjesparti. Med en sådan sits skulle israelerna få stabila regeringar som består av koalitioner på högst tre partier. Om man dessutom skapade flera valkretsar i landet, där segraren i varje valkrets tar hem hela potten, som i Storbritannien, skulle man skapa ännu starkare styren, och en regering skulle då kunna sitta tiden ut, alltså i fyra år, fram till nästa nyval. De senaste åren har Israel haft styren som överlevt högst tre år eller ännu kortare tid. Instabilt och föga effektivt, på det hela taget, särskilt med yttre fiender som inte visar någon lust att sluta fred med Israel. /Dick Haas/Israel

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.