Katolicism? Nej!/Katolska kyrkan och nazismen

 

Katolska kyrkan och nazismen

Vilken roll spelade katolska kyrkan i sitt förhållande till nazismen?
Gestapos högste chef Heinrich Muller finns begraven inne på Vatikanens område i Rom. Det har visat sig att han erbjöds en fristad i eller en flyktväg genom Vatikanen, när kriget var slut. Där fick han en ny identitet och arbetade senare på ett tyskt prästseminarium under många år fram till sin död och begravdes sedan på en hedersplats i samma grav som den ökände tyske nazistbiskopen Alois Hudal.

Både Hitler och Mussolini kvarstod som medlemmar i den Katolska kyrkan till sin död, utan att bli bannlysta, liksom tusentals andra kriminella nazister, som Vatikanen smugglade ut ur Europa till säkra ställen i Sydamerika. Sådana förbrytare fick sedan en katolsk begravning. I Argentina gömmer sig en hel del nazister som var aktiva under andra världskriget och som åtnjuter skydd av katolska kyrkans ledare i landet.

Påven Pius XII var antisemit. Den brittiske författaren och katoliken John Cornwell hade tänkt skriva en bok för att rentvå påvestolen för beskyllningarna om medlöperi till Hitlertyskland. Men efter att ha fått tillgång till de hemliga mapparna i Vatikanens arkiv blev han chockad och tvingades ändra sin uppfattning. Det visade sig att Pius XII faktiskt hade hjälpt Hitler till makten och att han på grund av sin tystnad istället var medskyldig i Förintelsen. 1933 var Pius XII ännu bara biskop och Vatikanens utsände i Tyskland. Då ingick påvestolen ett hemligt avtal med Hitler om att att den katolska kyrkans institutioner skulle få vissa privilegier mot att kyrkan inte deltog i politiken i Tyskland. Påven vägrade sedan efter sitt tilträde att fördöma Tysklands invasion i Polen. Och han förblev tyst när utrotningen av judar och andra folkslag började. Påven slog inte larm trots att han visste om nazisternas planer på ett industriellt massmord av judar. Det var först när han insåg att Hitler skulle förlora kriget som han ändrade taktik. Cornwell påstår också att Pius XII hade en personlig antisemitisk övertygelse, och att han var en djupt neurotisk, narsisstisk och arrogant människa. Cornwells bok heter “Hitlers Pope: The Secret History of Pius XII”.

Jesuiten och historikern Charles R. Gallagher vid St. Louis universitet hävdar dock efter att ha läst ett konfidentiellt memorandum från 1938 som visar att Eugeno Pacelli (Pius XII) vid den tiden fruktade nazisterna och att kompromisser med nazisterna inte kunde komma på fråga. Till en USA-konsul hade han också kallat Hitler för “i princip ond människa” och en “opålitlig galning”.

Påven Pius XII skrev trots detta år 1939 ett inställsamt brev till Hitler med anledning av sitt tillträde som påve. Då hade Hitlers ondska blivit uppenbar för världen.

“Till den berömde Herr Adolf Hitler, Fuhrer och Kansler i det Tyska Riket! Vi minns med stort nöje de många åren vi tillbringade i Tyskland som Apostolisk Nuntius (sändebud, ambassadör för Vatikanen), när vi i all vår förmåga arbetade på att etablera harmoniska relationer mellan Kyrkan och Staten. Nu …hur mycket mer ivrigt ber vi att detta mål ska nås…”.

Den 22 juni 1943 skriver Pius XII ett brev till president Roosevelt, där han mycket klart ger uttryck för sitt motstånd till att tillåta judarna att etablera ett hemland i Palestina. Påven skriver: “Det är sant att en gång i tiden så var Palestina bebott av den hebreiska rasen, men det finns inget axiom i historien till att bekräfta nödvändigheten av ett folks återvändande till ett land de lämnade 19 sekel tidigare. Om ett ‘hebreiskt hem’ önskas, skulle det inte vara svårt att finna ett mer lämpligt territorium än Palestina. Med en ökande judisk befolkning där, skulle allvarliga nya internationella problem uppstå.” Detta säger påven mitt under Hitlers förintelse av judarna. Hur okunnig är inte sedan påven om de bibliska profetiorna om judarnas återvändade till Israel.

När kriget närmade sig sitt slut, så vädjade påven till de västallierade styrkorna att handla milt med både Hitler och Mussolini. Båda var ju katoliker. Pius XII exkommunicerade aldrig någon av dessa som begick sådana brott mot mänskligheten.

Vatikanen förbereder för närvarande Pius XII:s saligförklaring. En process som kan leda vidare till en helgonförklaring. Samtidigt så ska tre katolska och tre judiska forskare i Vatikanens arkiv undersöka kyrkans agerande under Förintelsen.

990219 berättar Daily Telegraph att påven JP II skrivit ett brev till regeringen i Storbritannien, där han uppmanar regeringen att inte lämna ut ex-diktatorn Augusto Pinochet. Påven vädjar i sitt brev om barmhärtighet för Pinochet, dels av allmänt humanitära skäl och dels för att skapa nationell försoning i Chile. Han menar också att Pinochet bör förklaras immun mot åtal i egenskap av tidigare statschef. Varför denna omsorg om just Pinochet? Påven borde väl istället ha vädjat till Pinochet under hans långa diktaturtid om barnhärtighet för alla lidande människor. http://www.tidenstecken.se/kknazi.htm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.