Katolicism /Islam

Påven kysser Koranen.

I osämjan mellan Malaysias folkgrupper om vad Gud ska få kallas har nu minst tio kyrkor vandaliserats. Katolska kyrkan uppgav på torsdagen att Elisabetkyrkan i delstaten Johor i söder smetats ned med rödfärg.

Dessutom har advokater som arbetar för kyrkan fått sina kontor härjade. Inbrotten hos juristerna uppfattas av de kristna som trakasserier eftersom det inte har funnits värdesaker på kontoren, förklarar Lawrence Andrew, redaktör för den kristna tidningen Herald.

Polisen är av uppfattningen att intrången på advokatkontoren är egendomsbrott utan religiösa eller politiska övertoner, meddelar förundersökningsledaren Bakri Zinin.
Kyrkattackerna tar man mer allvarligt på. Premiärminister Najib Razak sade på torsdagen, efter vandaliseringen av kyrkan i Johor, att de skyldiga ska ställas inför rätta och att flera misstänkta har identifierats.
De öppna motsättningarna bröt ut efter ett domstolsbeslut på nyårsafton, som gav landets kristna rätt att liksom muslimerna använda ordet Allah för Gud. Det är tidningen Herald som drivit striden, men beslutet har inte trätt i kraft eftersom det kan överklagas.
Allah (arabiska för “guden”) är vad både kristna och muslimer i arabvärlden kallar Gud. I Malaysia, som har muslimsk majoritet, känner de flesta till ordet genom islam.

Hur kan man kalla Gud för Allah? För sant kristna är det naturligtvis en omöjlighet. Kanske har de så kallade “kristna” sig själv att skylla en smula…?

Påven har sedan länge bjudit in muslimerna och kysst och välsignat koranen, så inte så konstigt om hans undersåtar blandar ihop begreppen.

Dagen: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=199586

och bloggen alert sweden

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.