Jesus /Levande vatten. Joh kap 4

 

*

Levande vatten. Var finns det? Jo, hos JESUS.
Friskt vatten“, eller “levande vatten“, som är den traditionella svenska översättningen av detta uttryck, syftar tillbaka på många ställen i Gamla testamentet där man törstar efter Gud som efter vatten (Ps 42:2; Jes 55:1; Jer 2:13; Sak 13:1).

Gud kallas också för källan med det friska vattnet, eller liknande uttryck (Ps 36:10; Jer 17:13).

Genom att erbjuda friskt vatten, som för alltid skulle släcka törsten efter Gud, säger Jesus att han är Messias. Det är bara han som kan ge oss i gåva det enda som tillfredsställer oss på djupet.

 

Läs Joh kap 4 om Jesus och kvinnan vid Sykars brunn:

Joh 4
Jesus och den samaritiska kvinnan
1 När Jesus fick veta att fariseerna hade hört att han vann fler lärjungar och döpte fler än Johannes 2 – men det var inte Jesus själv utan hans lärjungar som döpte – 3 lämnade han Judeen och vände tillbaka till Galileen. 4 Han måste då ta vägen genom Samarien 5 och kom till en samaritisk stad som heter Sykar,* nära det jordstycke som Jakob hade gett åt sin son Josef. 6 Där fanns Jakobs brunn. Eftersom Jesus var trött av vandringen, satte han sig där vid brunnen. Det var omkring sjätte timmen.

7 Då kom en samaritisk kvinna för att hämta vatten. Jesus sade till henne: “Ge mig att dricka.” 8 Hans lärjungar hade gått in i staden för att köpa mat. 9 Den samaritiska kvinnan sade till honom: “Hur kan du som är jude be mig, en samaritisk kvinna, om något att dricka?” – Judarna umgås inte med samariterna.* – 10 Jesus svarade henne: “Om du kände till Guds gåva och vem det är som säger till dig: Ge mig att dricka, då skulle du ha bett honom, och han skulle ha gett dig levande vatten.” 11 Hon sade: “Herre, inte ens en skopa har du, och brunnen är djup. Varifrån får du då det levande vattnet? 12 Inte är väl du förmer än vår fader Jakob, som gav oss brunnen och själv drack ur den, liksom hans söner och hans boskap?” 13 Jesus svarade henne: “Var och en som dricker av det här vattnet blir törstig igen. 14 Men den som dricker av det vatten jag ger honom skall aldrig någonsin törsta. Det vatten jag ger skall i honom bli en källa, som flödar fram och ger evigt liv.” 15 Kvinnan sade till honom: “Herre, ge mig det vattnet, så att jag inte blir törstig och behöver gå hit och hämta vatten.”

16 Han sade: “Gå och hämta din man och kom hit!” 17 Kvinnan svarade: “Jag har ingen man.” Jesus sade: “Du har rätt när du säger att du inte har någon man. 18 Fem män har du haft, och den du har nu är inte din man. Det du sade är sant.” 19 Kvinnan sade: “Herre, jag märker att du är en profet. 20 Våra fäder har tillbett på detta berg,* och ni säger att den plats där man skall tillbe finns i Jerusalem.” 21 Jesus svarade: “Tro mig, kvinna, den tid kommer, då det varken är på detta berg eller i Jerusalem som ni skall tillbe Fadern. 22 Ni tillber vad ni inte känner. Vi tillber vad vi känner, eftersom frälsningen kommer från judarna. 23 Men den tid kommer, ja, den är redan här, då sanna tillbedjare skall tillbe Fadern i ande och sanning. Ty sådana tillbedjare vill Fadern ha. 24 Gud är ande, och de som tillber honom måste tillbe i ande och sanning.” 25 Kvinnan sade till honom: “Jag vet att Messias skall komma, han som kallas Kristus. När han kommer, skall han förkunna allt för oss.” 26 Jesus sade till henne: “Det Är Jag,* den som talar med dig.” 27 Just då kom hans lärjungar, och de blev förvånade över att han talade med en kvinna, men ingen frågade vad han ville henne eller varför han talade med henne. 28 Kvinnan lät sin kruka stå och gick in i staden och sade till folket: 29 “Kom och se en man som har sagt mig allt vad jag har gjort. Han kanske är Messias.” 30 Då gick de ut ur staden och kom till honom.

31 Under tiden bad lärjungarna honom: “Rabbi, ät.” 32 Men han sade till dem: “Jag har mat att äta som ni inte känner till.” 33 Lärjungarna sade till varandra: “Inte kan väl någon ha kommit med mat till honom?” 34 Jesus sade: “Min mat är att göra hans vilja som har sänt mig och att fullborda hans verk. 35 Säger ni inte att det ännu är fyra månader kvar till skörden? Men se, jag säger er: Lyft blicken och se hur fälten har vitnat till skörd. 36 Redan nu får den som skördar sin lön. Han samlar in frukt till evigt liv, så att den som sår och den som skördar kan glädja sig på samma gång. 37 Ändå är det ordet sant, att en sår och en annan skördar. 38 Jag har sänt er att skörda där ni inte har arbetat. Andra har arbetat, och ni har gått in i deras arbete.”

39 Många samariter från den staden kom till tro på honom genom kvinnans ord, då hon vittnade: “Han har sagt mig allt vad jag har gjort.” 40 När samariterna kom till honom, bad de att han skulle stanna kvar hos dem, och han stannade där två dagar. 41 Och många fler kom till tro på grund av hans ord, 42 och de sade till kvinnan: “Nu tror vi inte längre bara för dina ords skull. Vi har själva hört honom och vet att han verkligen är världens Frälsare.”

/Maria

 

2 thoughts on “Jesus /Levande vatten. Joh kap 4

  1. Kan jag annat än att hålla med, nej, för att det är så sant att Jesus kunde skrifterna, han undervisade dem som ville bli undervisade och även dem som var emot honom, ingen kunde säga att han inte visste vad han sade. Jesus är det levande vattnet som alla behöver. Han är mäktig och underbar! och han gör under och mirakel!
    Han kan allt och vet allt och inget är fördolt för honom. Han visar och lär dem som vill lära och följa honom- i kärlek och i avsaknad av det stora egot som många besitter. Jesus är fullkomlig- det är inte vi förrän sista timmen nalkas.
    Gud är god, han sände sin Son till oss!/från grus till ädla stenar…. /Maria

  2. Jakobs källa ligger i Sychar, Samarien (Nablus).
    Isaks källa med “levande vatten” finns i Gen kap 26:19.

    Hur ofta är finns inte vad Jesus talar om i Bibelns första böcker! Han förklarar ju allt vi behöver veta om hur Gud ser på Bibeln. Så tycker jag det verkar som, absolut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.