Jeremia- den gråtande profeten

 jeremia.jpg

När levde Jeremia och när var han verksam? * år 627 – 586 f Kr. Jeremia var verksam som profet under de fem sista av Judas kungar- Josia , Joahas, Jojakim, Jojakin och Sidkia. Nationen var snabbt på väg mot sin undergång och intogs 586 f Kr av Babylon (se 2 Kung 21-25). Profeten Sefanja var verksam före Jeremia och Habacuck samtida med honom.

Under 40 år var han Guds språkrör i Juda. Jeremia var verkligen angelägen att få fram Guds budskap till människorna. Men få lyssnade.   ….

Jeremia var hårt ansatt på många sätt, och vi kan lära oss av vad han och Gud hade i sin gemenskap. Trots att Jeremia både älskade Gud och lydde honom vara hans tillvaro oerhört besvärlig. Och när han ropade till Gud om lindring fick han till svar: “Om du tycker att det är svårt nu, hur ska det då bli när det verkligen blir besvärligt?”

Det är inte alltid lätt att acceptera och i handling omsätta Guds svar på bön. Varje kristen som har upplevt krig, sorg , eller varit svårt sjuk känner till detta. Men vi ska vara hängivna Gud även om livet är svårt och hans bönesvar inte ger oss omedelbar förändring.

Jeremia tyckte ofta synd om sig själv, han hade förlorat helhetsperspektivet. han ser inte Guds övergripande plan utan bara sitt eget elände. Han är arg, besviken, sårad och rädd, men Gud förlorar inte tålamodet med Jeremia utan hjälper honom att ta sakerna i rätt ordning. Som Guds språkrör är det Jeremias uppgift att påverka folket där han är, inte låta sig påverkas av dem.

Det finns viktiga saker vi kan lära oss av i JEREMIA 15:17-21:

* 1. Vi kan vara fullständigt ärliga inför Gud när vi ber. 2. Gud förväntar sig att vi ska lita på honom i alla situationer. 3. Vårt uppdrag är att påverka andra människor och föra dem närmare Gud.*

Läs gärna hela profeten Jeremia, det är verkligt bra läsning och undervisning. På en hemsida kan man inte ta med allt intressant, men man kan ge tips om härlig och givande och lärande  läsning.

One thought on “Jeremia- den gråtande profeten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.