Israel/ 2 Krönikerboken, fakta/ Gud kallar

2 Krönikerboken

Bakgrundsfakta:

Syfte: Att förena nationen under Gud och förklara Guds syn på en kung. Judas gudfruktiga kungar och den andliga uppryckning som blev resultatet av deras regering betonas, samtidigt som de onda kungarnas liv och styre fördöms.

Författare: Esra, enligt judisk tradition.

Mottagare: Hela nationen Israel

 Datering: omkring år 430 f  Kr. Återger händelser med början vid tiden för Salomos regering (970 f Kr) och fortsätter fram till fångenskapen i Babylon (586 f Kr)

Historisk situation: 2 Krönikerboken är ett komplement och en kommentar till 1-2 Kung. Den är skriven efter fångenskapen och lägger tyngdpunkten vid nationens religiösa liv, templet och de perioder av andlig uppryckning som förekom i Juda. Nordriket Israel nämns mest i förbigående.

Nyckelvers:  *-och mitt folk då ödmjukar sig och ber till mig och söker mig och vänder om från sina ogudaktiga vägar, ska jag lyssna till dem från himlen och förlåta deras synder och befria deras land.* (7:14)

Nyckelpersoner:   Salomo, drottningen av Saba, Rehabeam,  Asa, Josafat, Joram, Joas, Ussia, Ahas, Hiskia, Manasse, Josia

Nyckelplats:   Jerusalem, templet

Särdrag: Innehåller en detaljerad beskrivning av templet

Israel tillbad avgudar…. Detta landet tillber också avgudar, massor av sådana, och när skall Sverige vakna?

Hör Guds röst då han kallar, …. han har kallat länge på Sverige.

*-och mitt folk då ödmjukar sig och ber till mig och söker mig och vänder om från sina ogudaktiga vägar, ska jag lyssna till dem från himlen och förlåta deras synder och befria deras land.* (7:14)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.