I spåren av abort.

Ett land där bristen på flickor blivit ett stort problem är Kina. På bilden syns nyfödda kinesiska bebisar som just ska badas. Foto: AP/TT×

1 / 3

I spåren av abort: Underskott på 177 miljoner kvinnor

Det är ett underskott på 177 miljoner kvinnor i världen på grund av könsselektiva aborter. Det framgår av dokumentären ”De försvunna kvinnorna” som visas av SVT. Bakgrunden till aborterna är, enligt dokumentären, familjeplaneringskampanjer som drivits av västländer som USA och Sverige.

Nyheter · Publicerad 06:00, 24 jan 2020

En vildkatt med en köttig massa i munnen springer ut från en förlossningssal i Indien. Gynekologen Puneet Bedi, som just har påbörjat praktiktjänst sjukhuset, går in i salen och frågar vad som hänt. Svaret han får är att ett flickfoster i sjätte eller sjunde månaden har aborterats, och slängts på golvet, och att katten antagligen roffat åt sig en bit av fostret eller moderkakan.

Händelsen, som ägde rum på 70-talet, återberättas av Puneet Bedi i den tyska dokumentären De försvunna kvinnorna. Bakgrunden till aborten var troligtvis det forskningsprojekt som ägde rum på sjukhuset och som hade initierats av den amerikanske embryologen Sheldon Segal. Genom projektet lärde sig hundratals genetikstudenter att bestämma kön på foster genom fostervattenprov, vilket ledde till att åtskilliga flickfoster aborterades.

Projektet var, enligt dokumentären, en del av ett stort experiment som startades av inflytelserika personer i USA efter andra världskriget. Dessa personer, däribland industrimagnaten John D Rockefeller, ansåg att befolkningsökningen i u-länderna var en risk mot tillväxten och propagerade för åtgärder för att minska befolkningen.

Med organisationer som Ford Foundation, Rockefeller Foundation och Population Council hade Rockefeller och hans gelikar stort inflytande på den amerikanska regeringen, och snart hade det tagits flera internationella beslut om begränsningar av världens fattiga befolkning.

– Population Council ville inte bara begränsa befolkningsökningen, utan också höja befolkningens kvalitet, berättar historikern Matthew Connelly i dokumentären.

Organisationen ville nämligen begränsa barnafödandet bland just fattiga människor, säger han.

Det dröjde inte länge förrän amerikanernas plan började ge resultat. President Lyndon Johnson införde, enligt dokumentären, villkor för bistånd så att länder tvingades minska befolkningen för att få ta del av det ekonomiska stödet. Horder av så kallade hälsoarbetare utbildades för att ge kvinnor i länder som Sydkorea och Indien information om familjeplanering och preventivmedel. Samtidigt skapades läger där kvinnor steriliserades med oprövade metoder.

En drivande kraft bakom projektet var, enligt dokumentären, FN:s befolkningsfond UNFPA som bildades 1969. Vid sidan av USA uppges Sverige och Norge ha varit de största bidragsgivarna till denna fond.

Snart kom befolkningsplanerarna dock på något som skulle göra det ännu enklare att minska befolkningen i u-länderna: Familjers vilja att till varje pris få en pojke.

– Människor på Population Council och Ford Foundation […] började tänka att om de kunde hjälpa föräldrarna att få veta fostrets kön skulle det, tillsammans med abort, kunna minska födslotalen snabbt, säger Matthew Connelly i dokumentären.

Amerikanska politiker, däribland dåvarande utrikesminister Henry Kissinger, började enligt dokumentären pressa u-länder till att legalisera abort. Samtidigt hade forskare utvecklat ett moderkaksprov som gjorde att man kunde fastställa barnets kön före födseln, något som nu började erbjudas till kvinnor i u-länderna.

Ett land vars befolkningsökning USA såg som ett stort hot var, enligt dokumentären, Kina. Efter att USA:s dåvarande president Richard Nixon besökt Kinas ledare Mao Zedong ska även kommunistdiktaturen ha öppnat dörrarna för utländska familjeplanerare. En tid därefter införde Zedongs efterträdade Deng Xiaoping den beryktade ettbarnspolitiken.
Miljoner ”hälsoarbetare” utbildades och banderoller med budskap som: ”Få det ur dig på vilket sätt som helst, låt det bara inte födas”, sattes upp.

Trots varningar om tvångsmässiga steriliseringar och aborter uppges FN:s befolkningsfond, och organisationer som Planned Parenthood, ha fortsatt att skänka pengar till kinesisk familjeplanering.

FN:s befolkningsfond gav till och med en utmärkelse till den kinesiska general som var chef för projektet under ”dess mest fasansfulla tid”, berättar Matthew Connelly i dokumentären.

FN-organets nuvarande informatör, Abubakar Dunges, motiverar utmärkelsen med att man bara följde medlemsländernas instruktioner.

Konsekvenserna av familjeplaneringsprojekten i Asien är slående. I dag är det ett underskott på 177 miljoner kvinnor i världen, enligt dokumentären.

I filmen får man se några konkreta exempel på vad detta ger för följder. Miljontals män hittar ingen att gifta sig med, kvinnor blir en dyr handelsvara och små flickor kidnappas.

– Se på hennes ögon. Titta på henne. Vad söt!, säger en gråtande pappa och visar bilder på sin lilla dotter som är en av åtskilliga kinesiska flickor som försvunnit spårlöst.

Bristen på kvinnor kan även påverka säkerheten i världen. Statistik visar att de flesta brott i världen begås av män utan fast partner, uppger dokumentären.

– Med instabilitet, våld och otrygghet i världens två folkrikaste länder så förstår jag inte hur det kan undgå att påverka internationella relationer, säger statsvetaren Valerie Hudson som forskar på mansöverskottet.

Trots de negativa konsekvenserna fortsätter könsselektiva aborter att utföras i både Indien och Kina. Och antal länder som får brist på flickor ökar.

Samtidigt har västländernas vilja att påverka u-ländernas familjepolitik inte upphört. FN:s befolkningsfond använder fortfarande 60 procent av sina biståndsmedel till familjeplanering, uppger dokumentären.

Enligt filmen kräver privata stiftelser återigen minskade födelsetal – denna gång motiverat med att man vill förhindra klimatförändringar. Och i stället för Asien är nu en annan kontinent i fokus, konstaterar dokumentären: Afrika.

Varken Ford Foundation, Rockefeller Foundation eller Population Council ville, enligt filmskaparna, ställa upp på någon intervju i dokumentären. Inte heller International Planned Parenthood uppges ha velat svara på frågor kring sitt engagemang i Indien, Kina och Sydkorea sedan 60-talet.

Dokumentären om de försvunna kvinnorna finns att se på SVT Play.Sara Anderssonsara.andersson@varldenidag.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.