Hälsa/ Vitamintillsskott kan skada… Var vis

 

Lagom är bäst! men visst behövs vitaminer. Se komm.

http://svt.se/2.108068/1.2561724/vitamintillskott_kan_skada_din_halsa
Kosttillskott förebygger inte sjukdomar, utan kan snarare framkalla dem, enligt forskarna som menar att vi i denna del av världen får i sig tillräckliga näringsämnen via den vanliga kosten. Foto: Scanpix 

Vitamintillskott kan skada din hälsa
Publicerad 11 oktober 2011 – 06:00
 

Många av oss tar tillskott av vitaminer och mineraler för att må bättre, bli piggare och för att plussa på vårt sundhetskonto. Men, ny forskning visar att kosttillskotten i många fall stjälper mer än de hjälper.

Att komplettera sin vanliga kost med tillskott som bland annat multivitaminer, järn, folsyra och koppar, kopplas nu ihop med en högre risk att dö hos äldre kvinnor. Detta enligt en studie som publiceras i Archives of Internal Medicine, som är en av JAMAs tidskrifter.

Enligt Alicja Wolk, professor i epidemiolog på Karolinska institutet är det här är den bästa observationsstudien i sitt slag hittills. Den stärker det forskare sett i tidigare studier, som också visat att för mycket av vissa kosttillskott kan vara skadligt.

– Studien har tagit hänsyn och rensat resultatet för andra faktorer som rökning, alkohol, matvanor, vikt, diabetes mm som också kan leda till för tidig död. Det forskare ändå kommit fram till är att det finns kopplingar mellan kosttillskott, framförallt järtillskott och för tidig död hos äldre kvinnor, säger Alicja Wolk, som tagit del av studien.

Dramatisk ökning
Enligt studien så har användningen av kostillskott ökat dramatiskt det senaste decenniet. Jaakko Mursu, doktor vid universitetet i Kuopio, Finland och universitetet i Minnesota, bestämde sig tillsammans med kollegor för att undersöka konsekvenserna av konsumtionen.

Forskarna tittade på data som samlats in vid en tidigare undersökning kallad “Iowa Women´s Health Study”. Syftet var att analysera eventuella samband mellan konsumtionen av vitamin- och mineraltillskott, och dödstalen bland 38772 kvinnor med medelåldern 61,6 år.

Användandet av tillskotten rapporterades av kvinnorna själva via frågeformulär vid tre olika tillfällen. Första gången år 1986, andra gången år 1997 och sista gången år 2004.

Konsumtionen bland deltagarna ökade dramatiskt under studiens gång med en användning av kosttillskott som gick från 65 procent år 1986, till 85 procent år 2004. Procentantalet visar kvinnor som dagligen tog någon form av vitamintillskott.

Ej sjukdomsförebyggande
Författarna kom fram till att förbrukningen av flera kosttillskott inte alls minskade risken för död hos äldre kvinnor, utan tvärt om. Många kostkompletteringar verkade snarare öka risken för dödlighet i gruppen.

Användning av multivitaminer, vitamin B6, folsyra, järn, magnesium, zink och koppar, var alla associerade med ökad risk för död i studiepopulationen. Omvänt verkade däremot kalciumtillskott kunna minska risken för dödlighet.

Mursu och hans kollegor menar att man bör vara försiktig med att komplettera den vanliga kosten med exempelvis vitamintabletter.

– Baserat på existerande bevis, tycker vi att den utbredda användningen av kosttillskott är omotiverad. Vi rekommenderar att de skall användas då starka medicinska skäl föreligger, exempelvis vid diagnostiserad näringsbrist.

Stöd av andra forskare
I en kompletterande kommentar menar doktor Goran Bjelakovic vid universitetet i Nis, Serbien och Christian Gluud, doktor vid universitetssjukhuset i Köpenhamn, att Mursus resultat går hand i hand med annan forskning som pekar åt samma håll.

– Deras resultat stödjer andra växande bevis för att vissa kosttillskott, exempelvis E-vitamin, A-vitamin och betakaroten kan vara skadliga.

– Kosttillskottens huvuduppgift har gått från att förhindra näringsbrister till att förespråka hälsa och förebygga sjukdomar. Fram tills nyligen har tillgängligt data rörande de negativa effekterna av kosttillskott varit begränsade och väldigt underrapporterade. Vi tycker att “ju mer desto bättre” är fel i det här fallet, menar studieförfattarna.

Forskarna själva drar slutsatsen att man inte bör rekommendera kosttillskott till alla.

– Vi kan inte rekommendera att man tar tillskott av vitaminer och mineraler som en sjukdomsförebyggande åtgärd, åtminstone inte i välnärda befolkningar, avslutar forskarna.

Men det här med kosttillskott är en invecklad historia säger Alicja Wolk på Karolinska institutet.

– Vissa kan trots allt behöva det, som äldre som har svårt att äta ordetligt, men då ska det vara noga beräknat och rekommenderat av läkare. För mycket av vitaminer och andra tillskott kan nämligen skapa en obalans i kroppen. Det har vi börjat förstå nu, säger hon.

Annelie Larsson
SVT Vetenskap

/Jag tror att vitaminer kommer att slutas säljas och vi kommer inte att få den näring vi behöver, för vi kommer att få odlat kött, och GMO-odlade grönsaker och massor av annat som inte är bra……./Maria

10 thoughts on “Hälsa/ Vitamintillsskott kan skada… Var vis

 1. Ja jag skrev: Var vis! i början men missade att ta med att det är suspekta saker de sysslar med. Medicinbolagen vinner verkligen inte på att ha en frisk befolkning, hur ska de då få sälja sina produkter? Men jag måste ändå säga att folk vräker is ig allehanda saker de tror är nyttiga- bara det står vitamin på så ska de ha det- det är inte heller rätt, man måste tänka sig för. Inte gå på allt. Suunt förnuft.

  Vitaminer måste ju vara farliga så att man kan få mediciner mot dem dvs att vi blir sjuka. En sak som jag undrar över det är att bröstcanser är så vanligt idag mot förr- KAN det vara mammografi som faktiskt kan vara orsaken eller är det maten? Och all magcancer, Är Köttet orsakent ex?
  /Maria

 2. Artikel som visar hur denna studie “masserar data” för att svartmåla vitaminer.

  Extra intag av koppar kan leda till för tidig dödlighet. Många av vitaminerna ha motsatt effekt.

  Studien gick ut på att fråga deltagande personer frågor om hälsan i en enkät som skickades ut tre gånger om året i sammanlagt 18 år.

  Medicinbolagen vinner inte på att ha en frisk befolkning, det är en bidragande orsak till varför “vitaminer är farliga,” som Marie påpekar ovan!

  http://www.naturalnews.com/033883_vitamins_mortality_risk.html

 3. Hej Marie! Vad underbart att du säger detta om dina helanden, det är en övertygelse vi har att helande finns att få. Har man varit med om det så vet man, jag har fått hjälp så många gånger, och Gud griper in på olika vis,det bevisar att Gud är med oss. För den som tror…
  Gud välsigne dig. Kram f Maria

 4. Gud välsigne dig,Maria!
  Jag har blivit helad några ggr,så jag är övertygad om att Jesus ska hela och hjälpa “sina barn”.
  Kram//marie

 5. Hej Marie Jag säger som i förra kommentaren att vitaminer i lagom dos inte kan skada och en sund och vettig kost kan inte skada. Men det som skadar är läkemedel som man inte vet så mycket om, kanske ett läkemedel är bra för en sorts åkomma men man får ngt annat i stället.
  Dessa hormonpreparat kan inte vara bra, mot vallningar, mot PMS och allt vad det är. Låt kroppen sköta om det och Gud har skapat oss och känner oss och vet att ge oss bönesvar.
  Det är så populärt och man reagerar knappt över alla hormonpreparat som man gör reklam för. De bara finns där och kan göra mycken skada. Det vore bra om man tänker till. Personligen gillar inte jag min hjärtmedicin, men är tvungen att ta den, men tackar för helande.
  /Maria

 6. Ja vi matas med än det ena o än det andra. Partiledardebatten pågår och lyssnar man på den så ser man landet hänga i luften.

  Pengar o propaganda styr och vi borde sätta kunskap högt och vården om människan högt. Men man är iskall i sina uttalanden och media ljuger i mycket.
  Angående hälsa så tror jag att man inte skall blanda för många saker, vitaminmässigt, man skall äta en vettig kost där man får i sig nyttigheter. En sund kost och sunt förnuft kommer man långt med, …och jag tycker också att de gamla får för dålig mat och omvårdnad på många sätt, där behöver man sätta in åtgärder. /Maria

 7. Googlade lite på studien. Det sägs att extra järn kan bli för mycket. A B C D E är inte farligt och kalcium är bättre att ta för gamla än man trodde.

  Tydligen så testas inte kosttillskott som man testar vanlig medicin (drugs). Dvs studier där vissa får sockerpiller och andra testmedicinen. “Man har följt med de gamla och antecknat.” Det finns många orsaker till att gamla dör, som bekant.

  Skulle tro att det kroppen behöver för immunsystemet och den dagliga energin knappast kan vara farligt.

  När metaller lagras i kroppen blir det problem.

  Vad jobbigt det har blivit när pengar/propaganda spökar i allt! Det var mest det. Jag litar inte längre på det mesta som sägs i media. Speciellt inte det som sägs i vanliga storföretagssponsrade tidningar, på Rapport och Aktuellt.

  Det tar ett år eller två och sen visar det sig att det var precis tvärtom vad de gick ut med när de politiska poängerna skulle göras. Vi matas kontinuerligt med direktiv/rön/tips/uppmaningar så att gubbar gubbar kan få igenom sina grandiosa planer för mänskligheten…:) Allt är säkert inte så, men det mesta är så, tyvärr.

 8. Jag har ätit vitaminer i 47 år!Och mått så bra!Har inte haft ngn allvarlig sjukdom,som cancer eller ngt annat.Jag är helt övertygad om att sjukvården försöker påverka folk att sluta med vitaminer, när de inte får del av den vinsten.
  Hur kommer det sig att kvinnor,massvis, får bröstcancer?Jo, vad jag tror är att läkare skrivit starka hormonpreparat på löpande band som kvinnor ätit under ett tjugotal år.
  Inte hade folk bröstcancer förr i tiden!
  Läkare skrev ut resept på hormoner nästan varje gång jag besökte läkare.Jag vägrade ta dem,och därför har jag klarat mig från dessa cancerformer.
  Min mamma fick så starka mediciner att hon dog en förtidig död!Så detta är min erfarenhet av mediciner.

 9. Sorry, Jag har glömt att själv skriva en kommentar redan i inlägget!!! Det var ju det som var poängen. Jag minns att jag tänkte en del på innehållet om att folk tar för mycket men att man också kommer att hindra människor från att köpa de vitamminer som de anser att de behöver. Hostmedicin, och olika stärkande naturmedel.
  De gamla svälter ju ihjäl för att de inte får riktig mat och vitaminberikad sådan, och sådant de inte kan tugga eller aptitlös mat! ska det vara så? nej!
  Till en viss del behöver man visst vitaminer- i frukt o grönsaker och mat och i ett o annat litet piller.
  /Maria

 10. Vem har betalt för studien?

  Vi får också minnas citaten: 50 miljoner människor kunde dö av svininfluensan. Ehec kommer från bockhornsklöverfrön och ekologiska salladsblad…öh.

  Utan vitaminer ligger jag i sängen.

  De gamla proppas fulla av morfinliknande preparat. Vissa tar 4 olika blodtryckssänkande mediciner samtidigt, men det är vitaminerna som dödar de gamla….

  Inte den vitaminlösa fler gånger kokta och kemikryddade maten…

  EU vill förbjuda kosttillskott. Som det ser ut nu kommer det bli kamp på alla plan.

  Kvicksilver är farligt för hälsan, men de ska vi ta 5-10 ggr om året om medicinbolagen får sin vilja igen.

  Kroppen behöver vitaminer och mineraler. Det här tro jag är nys!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.