Celiaki och laktosintolerans/ PDF-fil: Bok U J

 

260

*
Maghälsa, så oerhört viktigt det är!  Jag vet att många lider för att deras magar inte fungerar som de ska, och i mångt och mycket är det kosten som är fel eller som i mångas fall, och i mitt eget:  CELIAKI (Glutenintolerans) OCH / ELLER Komjölksintolerans/Mjölkproteinllergi/Laktosintolerans! Därför vill jag ge dig flera  saker att läsa från länkar man borde se. Jag tar den  först som jag anser vara en mycket bra beskrivning på vad man kan uppleva och vad man kan göra själv, d v s ändra på sin mathållning! Sådant är inte lätt när man inte vet vad som är fel, men man måste vara ihärdig att ta reda på vad som fattas kroppen eller vad man måste ta bort från matlistan! De första inläggen handlar om TARMSLEMHINNAN och sjukdomen Ulcerös colit. VILL NÄMNA OCKSÅ: Det KAN vara mjölkprotein som är boven, det har jag problem med, och jag får utesluta allt som har med mjölk att göra! För att inte tala om GLUTEN som har förstört min tarmslemhinna så att jag INTE tar upp näring och har gått ner mycket i vikt! /2012-2015
Se länkar:

Annika Lagerhorns PDF-fil visar på Ursula Johanssons bok:  (OBS, det hon säger om helande i form av psykoterapi m m står jag inte bakom, då jag har min tro i första hand att ta hjälp av Jesus, på olika vis).

Ursula Johansson, Bok: Nu räcker det!

PDF-fil:

 

 

OCH:

http://gluten-celiaki.blogspot.se/

——————–
Lågkolhydratkost kan bota Ulcerös Colit (sårig tarminflammation)26 maj kl 08:54, 2006Skrivet av dahlqvistannika under kategorin .. Annika Dahlqvist blogg (Kan inte hitta den rätta länken!)
:

Jag fick mail från J, där han berättar om effekten av koständring för honom:

“Jag hade tänkt berätta om den “resa” jag gjort den senaste tiden vad gäller kost och sjukdom.

Jag har hela mitt liv försökt äta nyttigt och i stort följt de allmänna kostrekommendationerna. Kosten har varit baserad på kolhydrater och fettintaget har legat väldigt lågt, kanske kring 10-20%(energiprocent). Detta fett har främst varit i form av margariner som Milda och Becel.

När jag var 17 år drabbades jag av astma och sedan vid 21 års ålder av Ulcerös Colit (UC). UC betyder ungefär “sårig tjocktarmsinflammation”. Tjocktarmen blir kroniskt inflammerad med blödningar och diarré som följd. Inflammationen är konstant men dess svårighet varierar, den kommer i s.k. skov(försämringsattack). Vid skov behandlas man med höga doser kortison (40mg/dag till att börja med). Mellan skov äter man underhållsmedicin och ofta immundämpande eftersom det är en autoimmun sjukdom.

Jag har haft skov 1-2ggr per år. Jag började intressera mig för kostens betydelse vid sjukdom och inflammation i julas och har sedan dess spenderat otaliga nätter med att läsa på, bl.a. här på Annikas blogg. Någon anledning måste det ju finnas att dessa sjukdomar knappt fanns för 100 år sedan och att de har ökat lavinartat de senaste 30 åren. Inte är det väl en speciellt vild gissning att det kan bero på vår livsstil, främst kosten? Jag bildade mig rätt snabbt en uppfattning vad som kan vara bidragande orsaker till inflammatoriska sjukdomar. I början av januari fick jag ett nytt skov och satte då teorierna på prov. Slängde i princip allt jag hade

hemma. Numera var det totalt förbjudet att äta margariner, socker, spannmål, mjölk, friterat, vegetabiliska oljor, kemikalier i maten(e-nr) och kolhydrater(speciellt de raffinerade, onaturliga) i för stor mängd. Eftersom jag uteslöt så pass mycket är det nog enklare att skriva vad jag äter istället. Kosten baserades på fett, mättat fett främst och animalier, helst från vilda djur. Sedan dess har jag ätit älgkött, omega3-ägg, lever, kokosfett, fet vildfångad fisk och syrade grönsaker. Kosten har kompletterats med antiinflammatoriska kryddor som ingefära och gurkmeja och vissa kosttillskott som probiotika. Fettintaget har legat på ca 200-300g om dagen och kolhydraterna aldrig över 50g om dagen, oftast lägre(ca 20g). Kolhydrater är till sin natur proinflammatoriska, påverkar tarmfloran negativt, leder till Candida (svampväxt) och är helt enkelt onaturliga i alltför stor mängd(främst de processade).

Till saken hör att jag utvecklat allergi mot vissa mediciner jag ätit, så vid detta skov var jag tvungen sluta med mediciner (kortison och varianter) efter 3v istället för 12v som vanligt är. Efter 3v på den nya dieten kunde man inte se att tarmen var inflammerad. Jag har även gjort labbtester hos Scandlab som är ett företag som är specialiserat bl.a. hjälpa folk med UC. (Dessa tester utförs inte vid vanliga sjukhus). Testvärdena visade att tarmen i mångt och mycket var normal, dvs. inte inflammerad!

Jag har också helt kunnat sluta med medicineringen, även astmamedicinen! Kom ihåg att detta är på mindre än 5 månader! Med hjälp utav målinriktade insatser för min hälsa tack vare labbtesterna, och tack vare att jag kommer att följa denna diet livet ut, tror jag att jag kommer att leva ett i stort sett besvärsfritt (vad gäller sjukdom) liv i framtiden.

Observera: Jag påstår inte att jag “botat” (i alla fall inte enligt den allmänna definitionen) min UC. Skulle jag återvända till en pommes frites och Cola diet skulle UC:n komma tillbaka med förnyad kraft som ett brev på posten. Däremot kan man säga att jag blivit symtomfri. Men på samma sätt kan man säga att jag är symtomfri från fetma eftersom jag inte proppar i mig massor med kolhydrater! Jag vågar påstå att jag aldrig någonsin sedan jag fick min diagnos mått så pass bra som jag mår nu, och heller aldrig varit medicinfri! Jag har heller aldrig låtit bli att inhalera för min astma. Jag är övertygad att en kost som är mer naturlig och anpassad för människans gener och behov kan hjälpa mot de flesta inflammatoriska sjukdomar som UC, Astma och även Crohns syndrom m fl. Sedan tror jag att UC hos olika personer kan ha olika orsak och “min” diet kan nog inte hjälpa alla, men säkert de flesta.

/J”

————
Jag hoppas att du, om du är sjuk, ser att man kan förändra sättet man äter på, och att man kan bli frisk eller mycket friskare. Jag litar på Jesus i mitt eget fall med  celiaki och mjölkproteinallergi, och vet att han hjälper i allt, jag vill visa dessa sidor här ovan att läsa, och jag  har ett hopp om att få bli frisk på alla sätt där sjukdom finns. Snart fanns de bara……
/Maria

6 thoughts on “Celiaki och laktosintolerans/ PDF-fil: Bok U J

 1. Hej Aha vill du bo i Dalarna, ja där är fint! vad fint också att vara i Visby där är vackert o vatten. Göteborg tycks vara jobbigt nu, tänkte flyttat dit, till min hemstad, men Gud hade annat för mig. Mail t dig. Hälsn Maria

 2. Bor kvar i Gbg men har jobbat i Visby över hela sommaren. Ska tillbaks om några veckor på ett nytt jobb där. Får jag det stannar jag över vintern. Är på väg bort från Gbg och vill helst bo i Dalarna! Bor ni kvar i Västerås? Mvh Janne

 3. Hej Janne!Ja det är bättre utan mjölk o gluten, det är hälsovådligt. VAD BRA att du hittat bättre saker att äta och att du mår bättre!”!. Jag är helvegan o jag mår bättre men inte med värken den är kvar sedan 25 år. Jag har alla födoämnesallergier och äter enbart grönsaker o frukt, typ zucchini, linser, bönor.. vet du att det är mer protein i linser o bönor o kikärtor än det är i kött? Det skiljer avsevärt. Just nu gör jag morotssoppa för ett par dagar, och man kan baka på banan o bönor, jättegott. Tack för din hälsn till mig o Anji! Bor du i Göteborg nu? Guds välsignelse för dig./Maria OBS man kan vara allergisk emot mjölkprotein också men man brukar bara nämna laktos överallt i butiker m m.

 4. Intressant artikel! Ser att vi redan skrivit kommentarer här för 10 år sen! Haha! Jag har sedan 2019 haft problem med gluten och senare laktos och fick tips om att utesluta allt som kan orsaka inflammation internt. Fick ett tips på lifebutik i vintras om att utesluta dessa matvaror. Sedan mars 21 äter inte socker (inte heller fruktsocker), vetemjöl, mjölk, och kaffe. Det blir inte så mycket kvar att äta ute precis! Äter mest kött och grönsaker, havre, majs och ris. Sedan dess har jag motionerad mycket (åkt slalom, promenerat cyklat) mycket och gått ner kanske 10 kg. Mår mycket bättre nu och har fått tillbaka muskler och är allmänt inte lika stel och trött! Håller med om att mycket av vad vi äter är direkt hälsovådligt, åtminstone om man är lite lat och tar de enklaste lösningarna istället för saker som tar tid att smälta. Äter också zink och psylliumfrö till frukost och DET gjorde verkligen påtaglig skillnad när jag började med det. Kände mig plötslig frisk en dag! Man får tacka Herren. Han vet allt, precis allt! Och ibland kommer råd från andra människor också. Är tacksam för det. Gud välsigne dig och Anji! /Janne

 5. Det finns fruktansvärt mycket elände i maten man köper, men det finns otroligt mycket som är BRA, och det gäller att lusläsa allt och försöka finna en väg att hitta det man tål och BÖR ÄTA, istället för det som är”gott”, kroppen är inte gjord för den mathållning som finns idag, stackars barn som man göder på fett och godis och kaloridrycker som cocacola m m. TÄNK OM ! säger jag till dem som inte förstår att det är fel, Jag hoppas jag kan hitta det som min kropp behöver och bör ha, och jag äter ekologiskt så gott det går men har mycket att kämpa med.Jag tror att du vet vad du behöver och gör rätt val också.

  18 miljoner i Sahara sväääälter!!! Tala om felfördelning av olika saker

  /Frid Maria

 6. Hemskt att man snart verkar kunna få sjukdomssymtom från mycket av vad vi vanligtvis äter. Det gäller kanske att inte skrämmas av mat och kunna välja bättre alternativ!

  Jag äter inte smör/margarin, undviker köttfärs, gmo-produkter (majs och soya), godis/läskedrycker/glass med aspartam, skivat bröd (hembakat är bättre). Man lär nog få i sig en del ingredienser som passar bättre på laboratoriet ända.

  Hoppas du kan hitta en väg ut och bli bättre som förf. i artikeln!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.