GUD skall låta hindren tjäna Hans syften. Alla ha vi “berg” i vårt liv. Nåden hör de ödmjuka till. Bibelord

 

100foto Maria

Nytt liv/Bild Maria

Nåden hör de ödmjuka till.
Använd aldrig din tid till att grubbla över de yttersta orsakerna till någon händelse. Vi har nämligen fallenhet att fundera över varför någon svårighet har drabbat oss och ofta också att fråga, om denna svårighet innehåller ett Guds straff för någon synd.

Ett sådant resonemang är totalt fruktlöst. Du finner inte svaret genom att grubbla. Ju mera du funderar, desto större plats ger du åt åklagaren, tills anklagelsernas störtskur blir så häftig, att du formligen begravs under den.

Gör upp ditt mellanhavande med Gud. Bekänn uppriktigt också dina hemligaste synder och nämn dem vid deras rätta namn. Men tro sedan också, att Herrens löfte om förlåtelse för alla dina synder är sant och orubbligt. När du så har klarat upp ditt förhållande till Gud, skall du upphöra att grubbla över orsakerna till ditt lidande.

Jag har märkt, att det är lättast att bära ett lidande, när man tar det direkt ur Herrens hand. Det har varit Herrens vilja, att jag hamnat på detta sjukläger. Varför vet han ensam.
Allt lidande är ingalunda strafflidande. När det gäller Job till exempel, finner vi, att hans lidande för honom rentav var ett reningslidande. I denne fromme mans hjärta hade kanske innästlat sig rätt höga tankar om hans eget jag. Herren erkände, att Job var sin tids frommaste man, men kanske Job också tänkte något ditåt om sig själv.

Därför måste Herren föra honom in i sådana djup av lidande, att hans naturliga fördärv skulle bli uppenbart också för hans egna ögon. Och det blev uppenbart. Job erkände visserligen inte, att någon bestämd synd skulle ha orsakat hans lidande, så som hans vänner påstod. Men han bekände tydligt sin syndfullhet inför Herren. Och nu såg han den också klarare än förr. En sådan inre rening avser Herren många gånger, då han lägger oss på smärtans läger. Mitt i plågorna där lär vi känna de svaga sidorna i vår natur. Vi blir lätt sårade, missnöjda, fordrande och otrevliga på många sätt också i de människors ögon, som trott så mycket bättre om oss.

Detta är mycket förödmjukande för oss. Men vi måste ta denna förödmjukelse ur Herrens hand. Herren har sin egen goda avsikt när han på detta sätt inför våra ögon blottar vårt inre fördärv. När vi kommit ut ur denna degel, är vi mildare mot andra lidande människor, vi orkar bättre bära denna avoghet och vi förstår, att de också själva lider av den, på samma sätt som vi led, när vi råkade in i en liknande reningseld. Nåden hör de ödmjuka till. Ju ödmjukare, desto större nåd. När du stigit upp från denna sjukbädd, väntar dig således en ännu större nåd än förut.

Herre, jag erkänner inför dina heliga ögon, att jag förtjänat detta lidande. Jag har förtjänat till och med ännu mera. Men nu vill jag inte se det i ett sådant ljus utan ta denna tid ur din hand som en reningstid. Låt detta lidande bli mig till välsignelse och till rening av mitt hjärtas inre. Då kommer dessa dagar att ha ett bestående värde i mitt liv.

Ps 51:12-14, Mal 3:3

av U Muromaa.

  Att bli ödmjuk tar tid, och under mina egna prövningar har jag lidit mer än jag orkar, och de är inte slut ännu. Det betyder inte att jag är elak emot Gud och människor, det betyder att jag skall lära mig det som Gud vill om NÅD och om det eviga livet och att kunna förstå andra människor, m m. En del som säger sig vara kristna, säger att lidande och värk och elände beror på att man har skilt sig, eller att man inte är nära Gud eller att man på något sätt inte är så troende som man borde vara! Jag tror inte att de har läst t ex Job´s bok.  Hoppsan, vad FEL de har som uttrycker sig på det oerhört okunniga viset. Men det går bra att sitta i en församling och vara skenhelig och upphöja sig själv, eller att lära “sin församling” att se NED på den som är i NÖD. FY SKÄMS.

 

 

8 thoughts on “GUD skall låta hindren tjäna Hans syften. Alla ha vi “berg” i vårt liv. Nåden hör de ödmjuka till. Bibelord

 1. Hejsan! Guds ord är att stå på, han är klippan, Ordet, kärleken, rättvisan…………ja ……..allt. Kram f Maria!!

 2. Hej! Ursäkta sent svar. Vi grubblar och grunnar, men Gud säger nej till det. Jobs bok är en favorit hos mig med och jag känner igen så mycket av vad han skriver om. Gud vet vad han vill med en människa och älskar vi Gud så står vi ut med vissa otrevliga saker, för vi tror på att Gud skall befria oss från plåga m m. Stackars Job så han hade det- men vad skedde? Han blev totalt upprättad i sitt liv och mer därtill, det är underbar läsning och ger hopp.
  Elihu o Jesus i kap 32-37 har jag nog kanske inte funderat över.
  Gud är verkligen god, så god. Han vill oss så väl även om vardagen i bland kan tyckas mer än gräslig. Min värk är kvar och jag har svårt att röra mig men jag hoppas och TROR på en förändring- att bli hel. Tack för att du ber o tackar och tror. Jag tror att Gud kommer med helbrägdagörelse. Absolut. FRIDshäln Maria

 3. Hej!

  Tack för denna reflektion och jag kände hur Gud talade till mig,
  faktiskt på ett skarpt sätt, genom din första mening om att grubbla över orsaker till olika saker.
  Jag har varit en stor grubblare, men precis som du skriver så ska man inte hålla på med det.

  Jobs bok är en av mina favoriter i Guds Ord.
  Jag brukar kalla den för “Pekfingrarnas bok”.
  Jobs vänner pekar sina fingrar mot Job och liksom säger;

  – Det är du Job

  och Job svarar:

  – Det är Gud

  och Gud säger:

  – Det är Jag!

  och Gud ger Job rätt och därmed öppnas Jobs ögon och det var Gud bakom allt som mötte Job.

  Jag tycker det är spännande med han figuren Elihu
  som dyker upp i kapitel 32-37.

  Jag undrar om det inte är Jesus själv??

  Tack också för din senaste reflektion över Guds godhet och jag fortsätter BE så att du ska slippa leva med värk
  och jag har TRO för att Herren kommer att höra min bön

  mvh L.S

 4. Hej Marie! Man måste få se att människor reagerar på andra människors falskhet. Det pågår mycket både bakom o framför kulisserna och nu är det värre än någonsin! Med ekumeniken så ska de sy ihop säckarna och tala om för Sverige och andra länder att katolicismen skall råda, eller också blir det islam. Att säga att man är sjuk har aldrig varit populärt i frikyrkokretsar, och man försöker gärna driva ut demoner som INTE FINNS. Och man säger till en att man är botad då man vet att det inte är sant.
  Nej tack till alla deras konster.
  Att söka Gud är allvarligt och i det behöver man människor som förstår både sorg och nederlag som skall vändas till Glädje i Gud.
  UT UR BABYLON! säger jag men det hjälper ju inte.
  KRAM till dig./Maria

 5. Tack Maria att du tog upp detta med sjukdom och synd..Glömmer aldrig dessa troende hur dom uttalade sig över människor och deras eventuella synd som begåtts pga. av att dom fick en Gudslängtan, anklagande till en nybliven sökare av Jesus…
  Sådant etsar sig fast i minnet, sådant man förundrar sig över i dag, i en frikyrka…. 30 år senare..Skräm inte bort dem som i sin nöd söker Gud Fader…Ni tog över Guds roll..Jag är glad att jag inte behöver dessa frikyrkor längre….
  Gud välsigne dig Maria, och tack för allt jag fått lära mig gm. denna blogg!

 6. Hej Marie, tack! Du, liksom jag har fått känna på hur det är att kämpa och att se oförstående och falska människor.Sjukdomar sägs av religiösa att det är vårt eget fel, vi har gjort fel o gjort fel emot Gud. NIX, så är det inte.
  Jag tycker beskrivningen i texten är bra, den berättar.
  Jag hoppas också att de religiösa känner sig träffade aå att de kan tänka till om hur man behandlar sina troende s k syskon.
  Gud välsigne dig i allt. Måånga kramar. /Maria

 7. Hej Maria!

  Så viktiga tankar ja..Hoppas religiösa människor läser detta också! Och tar lärdom…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.