Fyrbåk i det katolska mörkret/.. (som finns ännu)

FRÅN: https://www.eaec-se.org/articles/Johansen/olaus_petril.htm

Olaus Petri, En lysande fyrbåk i det katolska mörkret
Av Thorbjörn Johansen EAEC den 17 juni 2015

Det är inte många svenska nutidsmänniskor som tänker på vilken oerhörd genomslagskraft och omställning det blev när vi i Sverige gick över från katolicism till reformation år 1527. Den svenske reformatorn predikade för första gången på svenska i Stockholms Stor-Kyrka samma år. Han behövde inte spika upp några 95 teser på kyrkdörren som Martin Luther i Tyskland, ty jordmånen i Sverige var väl förberedd av den Helige Ande och väckelse utbröt och Petri är inte glömd, tror vi. Han var en lysande fyrbåk i det katolska mörker som rådde i det medeltida Sverige.
Katolicismen i Sverige var död.
Nu har främst pingströrelsen, men också andra frikyrkosamfund samt sekteristen Ulf Ekman övergivit lutherdomen för katolicismen och åter släppt in katolicismen i församlingarna med deras falska gärnningsläror. Ve deras tilltag!

Enligt katolicismen är Jesus så svag och liten att han måste bäras av sin mor Maria. Och de säger också att vi därför måste bedja till Maria, i stället för Jesus – den Mästare som en gång kommer till Jorden som konung.

Han är nyckeln till din och min frälsning.

Jag vill här relatera en skrift av den svenske reformatorn Olaus Petri:

Varför predikan skall hållas på svenska
”Emedan nu apostlar har rätt att hålla Kristi nattvard på hebreiska, kaldeiska, grekiska, latin och andra språk som folken förstår och fick predika på förut, varför skulle då vårt svenska språk vara så föraktligt att man inte kan använda det? Vi svenskar hör också Gud till likaväl så som andra folk och det språk vi har, det har Gud gett oss, liksom han gett hebreer, greker och latinare deras språk, ty Gud har inte anseende till personen, han föraktar ej heller svensken mer än annat folk; ej föraktar Han mer vårt språk än annat språk, utan han vill att alla folk skall komma till kunskap om sanningen och uppnå evig glädje; Han vill att hans Heliga Ord skall på alla tungomål utropas och predikas.”
(Översatt till modern svenska av Thorbjörn Johansen)

FAKTA RUTA:

Reformationen i Sverige inleddes när konung Gustav Vasa i Västerås riksdag (1527) ville bryta banden med påven i Rom. Trots motstånd fortsatte kyrkan i Uppsala att reformeras, i opposition mot katolska kyrkan.
Vid det andra kyrkomötet i Örebro (1536) avskaffades Katolska Kyrkans kanoniska rätt. Vid kyrkomötet år 1527 i Uppsala (1572) antogs den Svenska kyrkoordningen som det uppstod en strid om (1574–1593). Denna avgjordes vid ett ännu ett kyrkomöte, vid Uppsalakyrkomöte (1593). De allra sista svenska katolska fästena, klostren och skolorna, inklusive all kontakt med Rom upphörde genast, och reformationen befästes definitivt som en svensk Luthersk Folk-Kyrka. En stor väckelse utbröt även i Sverige och Guds Ord kunde nu läsas på svenska, vilket gemene man också gjorde. Frälsning av nåd och ej av gärningar, var ett faktum som inte kunde fördunklas av att prästerna, som förr, predikade på latin.
nya ideologiska tankeströmningar, en vilja till ökat oberoende från Rom och den svenska statens finansiella behov. sammanföll med reformationen i Sverige kan den sägas ha varit politiskt initierad med Gustav Vasa som främste pådrivare.
I och med reformationen utgavs utgavs en av konung Gustav Vasa godkänd Bibel, som var den allra första bibelöversättningen till svenska.Thet Nyia testamentet översattes av Olaus Petri och år 1527 följde Petris mot Peder Galle riktade Swar påå tolf spörsmål och en stridsskrift mot honom, Paulus Helae:Swar uppå itt risterlighit sendebreff. Efter Västerås Riksdag 1527 var Olaus Petri närvarande, och då hade reformationen hunnit få ett brett stöd bland befolkningen i Sverige. En svenk väckelsetid hade startat.

SLUT

/Maria: Tyvärr är det katolicism som på många vis fortfarande styr i världen och i Sverige, det finns många felaktigheter som borde bort då det kommer till RELIGION och INTE tro på Jesus i första hand. Det är inte acceptabelt och mycket handlar om katolicism i olika sammanhang/ s k församlingar.

Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.