Evangelium / Ta sitt kors på sig…

att-folja-jesus.jpg

Mark 8:34-38

Detta bibelställe talar om hur Jesus förklarar för sina lärjungar vad det betyder att “ta sitt kors på sig” och följa honom.

Att följa Jesus och göra hans vilja är väl inte alltid lätt, men en nödvändighet för att vinna kampen och löpa färdigt sitt lopp för Gud. I stället för att leva i synd och självbelåtenhet lever man i stället för Jesus, för nytt liv, och för de värderingar som Jesus står för. Han är vår skapare och egentligen den ende som vet vad livet handlar om. Han begär att vi ska underkasta oss, inte hata oss själva.

Romarna, som var Markus ursprungliga läsare, visste vad det innebar att ta sitt kors på sig. Korsdöden var en avrättningsform som de romerska myndigheterna använde för farliga brottslingar. En fånge fick själv bära sitt kors till avrättningsplatsen som ett tecken på underkastelse under den romerska överhögheten.

Jesus använde bilden av att bära ett kors för att visa på den fullständiga underkastelse som krävs för att följa honom. Han är inte emot njutning. Han säger inte heller att vi ska söka onödigt lidande. Han talar om den hjältemodiga kamp för att följa honom steg för steg.

Vi måste göra hans vilja även när det är svårt och framtiden ser dyster ut.

Jag följer mer än gärna Jesus och vill ha det liv han ger mig.Förmodligen kommer det svåra tider för de kristna och det har vi tagit med i våra liv…..Lever man det liv man har bestämt sig för, för tro då finns det ingen återvändo om man vill följa hela vägen, dvs vara brinnande för Jesus och göra hans vilja.

Jesus säger: “Om ni vill bli mina efterföljare och gå i mina spår, så kan ni inte längre tänka på er själva, utan var och en måste vara villig att ta sitt kors på sig. För den som klamrar sig fast vid sitt eget liv kommer att förlora det.

Bara den som ger upp sitt liv därför att han tror på mig och på mina ord kommer att få veta vad det verkligen innebär att leva. Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men samtidigt får betala med sitt liv?

Finns det något som är mer värt än du själv? Den som skäms för mig och de ord jag talar inför dessa gudlösa människor, för honom ska Människosonen skämmas när han återvänder i sin Fars härlighet tillsammans med de heliga änglarna.”

ffsh10.gif

2 thoughts on “Evangelium / Ta sitt kors på sig…

  1. Hej Dag! Javisst är det som du säger. Att följa Jesus Kristus- det är livet. Den svenska kristenheten följer väl inte alltid kristus utan mycket annat… det är sorgligt.
    Önskar dig en fin helg, Dag.Välkommen igen.
    /maria

  2. Lärjungaskap – det är att följa Jesus kristus. Att följa Kristus Jesus är nyckelfrågan i mitt eget liv, liksom i kristenheten. Det finns så mycket annat och så många andra som den svenska kristenheten följer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.