Evangelium /Lukas evangelium

 

  heartdp1.gif

Varför läsa Lukas evangelium? Lukas evangelium är tillägnad Theofilos. Här har vi anledningen till Lukas berättelse, i Luk Kap 1: 1-4

* Käre Theofilus! Det har redan skrivits en hel del om Jesu liv, som bygger på de berättelser vi har från de första lärjungarna och andra ögonvittnen. Men jag tycker att det skulle vara värdefullt att gå igenom allt detta ända från början. Efter en grundlig granskning skickar jag denna sammanfattning till dig, för att du ska kunna känna dig säker på att alla de upplysningar du fått är tillförlitliga.* /Luk.

Theofilos betyder “Guds vän”. Boken är tillägnad honom, liksom Apostlagärningarna som också är skriven av Lukas och börjar på samma sätt. Denna berättelse om Jesu liv skriver Lukas mycket med tanke på grekiska landsmän. Grekerna beundrade och satte stort värde på perfektion.

Lukas beskriver Jesus som den perfekta människan, som både är sant mänsklig och sant gudomlig. Messias är hebreiska för “Guds smorde”. Den grekiska motsvarigheten, Kristus, använder Lukas ofta. Lukas är den ende av Nya testamentets författare som inte är jude. Lukas evangelium ger oss den mest detaljerade återgivningen av Jesu födelse.

 I sin berättelse om Jesu födelse, barndom och uppväxt betonar han Jesus som människa. Vår frälsare var den fullkomliga människan, och i denna egenskap var han förberedd att leva ett fullkomligt liv.

Lukas bekräftar att Jesus är Gud, men vill betona Jesus som människa. Lukas vill också betona Jesu kärlek och medkänsla. Gud kom på ett särskilt sätt att använda Lukas som nedtecknare av den första kristna tidens historia.

Och människor tror inte på bibeln …? Det gör jag. Läs evangelierna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.