Ett ord idag /Kristen

Kristen man stämmer den egyptiska staten 

Av Compass Direct

Mohammed Ahmed Hegazy är 24 år gammal. Hans ansökan om att få förändrade ID-handlingar genom att byta ut muslim till kristen blev avslaget. Därför lämnade han in en anmälan mot Egyptens inrikesminister den andra augusti.

– Jag menar att det är min rätt att gå över till den religion jag tror på. Varken jag, min fru eller vårt väntade barn ska vara tvungen att ha en dubbel personlighet, säger Hegazy som konverterade till kristendomen då han var 16 år gammal.

Tvingad till att ha muslimsk bröllopsceremoni

Även om Egyptiska lagar inte förbjuder konvertering från islam till kristendom, så saknas det ändå laglig ordning för att göra förändringarna. Vanligtvis döljer de omvända kristna sin identitet för att slippa bli förföljd av familj och säkerhetspolis.

Hegazys fru är gravid i fjärde månaden och de önskar att deras barn ska bli född som registrerad kristen. Paret tvingades till att ha muslimsk bröllopsceremoni eftersom de är muslimer enligt sina ID-handlingarna. De vet att kristen religionstillhörighet innebäratt deras barn får möjlighet att få kristendomsundervisning i skolan samt att barnet tillåts att gifta sig i en kyrka. Om man är kristen enligt ID-handlingarna har man dessutom rätt till att delta på gudstjänster utan att behöva vara rädd för trakasserier.

Mamdouh Nakhla från al Kalema Centrum för Mänskliga rättigheter försvarar Hegazys ärende. Till nyhetsbyrån Compass Direct har han sagt att denna ansökan har gett honom mycket problem.

Press och hot

Flera muslimska präster och advokater har gått emot advokaten under ledning av Sheikh Youssef el-Badry. En källa har berättat för Compass Direct att Egyptens säkerhetspolis,the State Security Investigation (SSI), hade uppmanat advokaten att dra sig ur det hela. I annat fall kan han bli mördad.

– Det har inte funnits något liknande i Egyptens rättshistoria.Detta är den första, berättade Nakhla i torsdags till Agence France-Presse (AFP).

Kristna blir muslimer Laglig konvertering från kristendom till islam sker regelbundet i Egypten. I fjol sa Egyptens översta muslimska ledare, stor-imam Sheikh Muhammad Sayed Tantawi, att ungefär 7000 kristna konverterade till islam mellan år 2000 till 2006. Men enligt egyptisk lag är det omöjligt att konvertera från islam till en annan religion.

– Så länge § 2 i grundlagen inte ändras, kommer kristna, judar, bahaier, ja, alla som inte är muslimer, vara i en olycklig situation, säger Helmy Guirguis i UK Copts Association till Compass Direct från London.Sharia är grunden § 2 i grundlagen anger att sharia, dvs. islamsk lag, är grunden för den egyptiska lagen. En vanlig tolkning av sharia är att avfall från islam är en straffbar handling i Egypten.Förra månaden tog Ali Gomaa, som är en ledande egyptisk imam, tillbaka tidigare uttalande om att muslimer skulle ha möjlighet att välja en annan religion än islam. Gomaa skrev i Washington Post-Newsweek, att det är en synd att lämna islam och att Allah kommer att straffa sådant handlande. Han skrev också att handlingen inte ger något världsligt straff. Senare publicerades dock ett klargörande från Gomaas kontor där det blev förklarat att frånfall är samhällsnedbrytande och därför borde straffas.

Under de senaste åren har tiotals kristna kopter konverterat till islam. Senare har de emellertid ångrat sig och velat vända tillbaka till sin ursprungliga tro. De har vunnit i rätten och fått ändra sin offentliga status. Nakhla är en av de advokater som har försvarar en grupp kopter, som fick sin sak behandlad i Egyptens högsta domstol den första september.

Utmaning utan någon motsvarighet Hegazy är ifrån Port Said. Han är den första med muslimsk bakgrund,som öppet utmanar regeringens restriktioner mot att konvertera från islam.

– Jag tror att det finns tusentals av omvända muslimer, säger Hegazy.Han antyder att han har deltagit på stora möten och konferenser med kristna som är före detta muslimer. Riktat till denna grupp sa han:

– Kom ut ur era getton och skapa organisationer som talar er sak och försvarar era rättigheter. Svaret är inte att rymma eller lämna landet, utan att slåss och kämpa för era rättigheter i ert eget land.

I en intervju bad Hegazy regeringen att erkänna existensen av omvända muslimer. Dessutom uppmanade han regeringen att ta bort religionstill-hörighet från det nationella identitetskortet.

2002 blev Hegazy torterad och fängslad då polisen upptäckte att han hade blivit en kristen. Han säger att han inte är optimistisk när det gäller att vinna denna rättssak.

– Det skulle vara mycket bättre att lida som martyr, än att sitta i fängelset under ett så radikalt och fundamentalistiskt styrelsesätt,sa han.

Hegazy har gjort en liten bok med 31 dikter som kallas:

Sherine’s Laugh. I en av dikterna skriver han om misshandlingen som en säkerhetsofficer gav honom. Han torterade Hegazy flera gånger föratt han hade blivit kristen.

Shaymaa Muhammad al-Sayed är en muslimsk kvinna som har tagit emot Jesus. Förra månaden torterade polisen i Alexandria henne på detgrövsta sätt. Efteråt skickade de henne till sin muslimska familj, som fortsatte misshandeln bakom polisstationen. Nu håller de henne i husarrest.

Hussein el-Akkad blev frigiven av säkerhetspolisen i april. Han hade också konverterat till kristendom och sattes i fängelset i två år utan att ha blivit dömd. Frigivningen skedde efter en brevkampanj.11 augusti 2007, Copyright: Compass Direct og Open Doors Sverige /efter tillåtelse fr Open Doors, Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.