Ekonomi /Aktier såldes innan oljekatastrofen.

Pengar….Olja…Välfärd?  Katastrof

Published by Admin on 2010-06-22 (71 reads)

Stor försäljning av BPs aktier innan oljekatastrofen!

Mitt under den pågående oljekatastrofen i den Mexikanska golfen framkommer graverande uppgifter om British Petroleums största ägare – banken Goldman Sachs. Under det kvartal som föregick oljekatastrofen såldes hela 44 procent av aktieinnehavet i BP. Dessutom köpte Halliburton upp Boots & Coots tio dagar innan katastrofen, ett företag som är världsledande inom vissa typer av uppröjningar efter oljekatastrofer.

Både Goldman Sachs och Halliburton har mycket starka kopplingar till president Barack Obama och tidigare amerikanska presidentadministrationer. I presidentvalet 2008 var Goldman Sachs Obamas näst största bidragsgivare och konkurrenten John McCains fjärde största bidragsgivare. Halliburton har genom före detta vice-presidenten Dick Cheney fått många lukrativa kontrakt, bland annat i samband med Irakkriget.

Under det första kvartalet år 2010 sålde banken Goldman Sachs 4 680 822 stycken aktier i BP. Goldman Sachs försäljningar var de överlägset största någon firma gjorde under den tidsperioden. Sammanlagt rör sig försäljningen om cirka 250 miljoner dollar. Dessa aktier utgjorde 44 procent av Goldman Sachs totala aktieinnehav i BP.

Den 10 april, 10 dagar innan BPs rigg Deepwater Horizon kollapsade, erhöll oljejätten Halliburton det erkänt skickliga oljesaneringsföretaget Coots & Boots. Detta meddelade nyhetssidan Chron.com. Köpet kostade Halliburton 240 miljoner dollar.
Något som fått än fler att höja på ögonbrynen är att Tony Haywood, vd för BP, sålde av stora delar av sitt eget aktieinnehav i BP några veckor innan katastrofen. Tack vare den lyckosamma tajmingen undgick Haywood att förlora nära 5 miljoner svenska kronor vilket hans aktieinnehav skulle ha minskat i värde under den senaste tiden, meddelar den brittiska tidningen The Telegraph.
Politiska företrädare för Demokraterna i det amerikanska Representanthuset arbetar nu med förslaget att nationalisera oljeraffinaderierna i landet “för att bättre kunna kontrollera deras flöden,” uppger Fox News.

Barack Obama säger själv att katastrofen beror på den mänskliga faktorn och på att “företag tar genvägar som äventyrar säkerheten.” Han använder Deepwater Horizon-händelsen som ett avstamp att på nytt satsa på agendan att övergå från fossila bränslen till “rena bränslen.”

“Det enda sättet vi kan lyckas på är att beskatta den privata sektorn med en koldioxidskatt,” säger Obama till CNN.

Artikelförfattare: Redaktionen, VAKEN.SE info(a)vaken.se

/Detta är ruskigt, Eller hur? / Maria

13 thoughts on “Ekonomi /Aktier såldes innan oljekatastrofen.

 1. Många är hoten Janne. Det är trvligt att ha dig här, du är en frisk fläkt.
  1984 är ju just nu…och en sak som är hemsk:

  De kristna kommer att räknas som: TERRORISTER. Det är klart att det kommer en förföljelse, för vi får inte säga att Jesus är Gud och frälsaren. Det kommer hemska dagar..

  Beatrice Ask, är hon rädd kanske för de nya tiderna?
  Gud välsigne dig Janne.
  /Maria

 2. Hej Andreas! jag heter Janne, det är ingen “internetpseudonym”! Haha!

  Jag är inte Janne Ohlin, om du undrade.
  Det mesta finns på youtube nu, men man vet inte hur länge. 1984 är en bra och tankeväckande film. Kärlek är brottsligt i 1984. Att bry sig om varandra och glömma Big Brother är farligt för samhället, eftersom det bygger på skräck som samhörighetsfaktor. Skräckpropaganda av typen “Talibaner är farliga för västvärlden” och svininfluensan kommer att döda 50 mijoner människor tro WHO (som sponsras av medicinföretagen). “Bin Laden kommer att ta dig!!”, “vi uppgraderar terrorvarningen till färg röd” är skräckpropaganda av samma typ som i 1984.

  Beatrice Ask föreslår i dagarna att affärer installerar övervakningskameror, utan att behöva deklarera det.
  Bin Laden kan komma på besök… BU!

 3. Hej Andreas, det var ju bra att filmerna finns på U Tube ja där finns ju massor att se, en del är intressanta.
  Hälsn Maria

 4. Okej ‘Janne’, det var inte dåligt att filmen fanns. Nästan så man blir bortskämd av Youtube.

 5. Tack Janne, ja man kunde ju förstå att den finns på YouTube men jag kollade aldrig. Du är som vanligt uppdaterad. Tack.
  Blessings
  /Maria

 6. Hej. Jag menar att havsbotten är trasig, dvs ett hål UNDER botten gör att det bildas HÅL som är direkt livsfarliga för oss människor djur fartyg m m Har du sett de hål som dykt upp på många platser i världen? Detta är förmodligen orsakat av att vi utarmar jorden, tar ifrån den desss tillgångar såsom olja m m.
  Det är klart att vi ska bry oss om miljön, vi lever ju i den och av den, och vi måste vara klara över vad som händer.
  Jag har bara en GUD.

  G Orwells bok 1984 är ett skräckscenario där det talas om tider som är hemska- ett kontrollsamhälle.
  Precis det som vi är på väg in i. Boekn har jag här hemma om du vill låna den, eller du lånar den på biblioteket. Om den finns på film vet jag inte, men det går säkert att ta reda på.
  Hälsn Maria

 7. Vad betyder det där “ett hål i botten på havet”? Det är väl klart det är ett hål när man borrar efter olja, men det är väl inte det du tänker på…

  Nä, man ska väl bry sig om miljön och så, bara det inte blir en avgud (miljön alltså).

  Förresten det där du och Janne pratade om under nån artikel här, “1984” det är en bok va? Kommer inte ihåg om jag läst den i sånt fall, vad rekommenderar du att jag gör? Tjaa om den finns som film.

 8. Med misstänksam menar jag att i sin tanke fundera över “varför oljespillet kommer nu, vem tjänar på det?” etc.

  Du ser ju – Goldman Sachs sålde av sina aktier i BP dagarna innan oljekatastrofen och Goldman är delägare i BP. Vad kan de vinna på en oljkatastrof? Ja, de kan göra snabba vinster i spekulation och få med sig att den globala koldioxidskatten införs (BP är en aktiv del i den processen!) och oljan fasas ur och man börjar spekulera i utsläppsrättssystemet istället.

  I den inre cirkeln av storföretag finns nyckeln till hur världen styrs idag. Mycket beror på dem – också politiken.
  Ex styrelseordf. och företagschefer sitter nämligen i regeringar/utskotten i länder i väst. I Italien, USA, Storbritannien mfl har dessa parkerat på parketten om man säger så!

  Obama administrationen gör som man säger.
  Fascinerande! Eller hur? Man äcklas också. Och tänker: Så här kan det väl ändå inte gå till?

  Vi ska värna om varandra och om vår omvärld!

 9. Människogjorda katastrofer finns det gott om, och vi har ju sett nu hur finanskriserna skadat.
  Människor tror ju att man kan bygga upp en ny värld– och javisst NWO kommer ju med stormsteg!

  Ja det är plågsamt att vara misstänksam, men är vi det egentligen? Det verkar ju vara så att det finns klarheter i det vi säger…
  Vi talar ju sanning, men inte många vill höra, är det inte underligt? Vi vet ju vad bibeln säger t ex, det är bara att läsa innantill…men folk väljer att leva i sin lilla BUBBLA där inget ont kan hända, allt är bara bra..
  /Maria BLESS U

 10. Jag gissade förut att antalet kampanjer/test/kris/katastrofer/steg på vägen till världsregering är 15-20 st. Här har vi ett steg till verkar det som: obama säger att resultatet av krisen är att man går vidare med den impopulära skatten på koldioxid, trots att den är nedröstad en gång redan.

  Vilka är kampanjerna på vägen till världsregering?

  Innan oljespilllet hade vi 9/11/Afghanistan/Irak/Catrina/Gazakriget/Georgienkriget/finanskrisen på Wall street/konsolideringen av bilindustrin/svininfluensan/askmolnet/flotillan/Haiti (eventuellt en riktig kris som inte berodde på mänskliga faktorn)/Eurokrisen och nu kommer oljespillet i golfen.

  Kusligt att se timingen – en katastrof kommer efter den andra? Är det Gud som gör upp räkningen med oss?

  Inblandade i de flesta av dessa katastrofer är världens jätteföretag. Det är den röda tråden. Oljeföretagen, bankerna och det militärindustriella komplexet.

  I de flesta kriser tar storföretagen flera steg framåt. Och befolkningen tror att incidenterna är isolerade fenomen som kan lösas med diplomati och utökat internationellt samarbete (vilket är syftet med dem!).

  Resultatet är en värld styrd av dessa företag, först och främst, inte av länder.

  Allt är inte *en konspiration* i världshändelserna idag, men allt för mycket för att det ska vara kul att följa med!

  Det är plågsamt att vara misstänksam, vad är alternativet?
  Varför talar ingen sanning? Är det viktigare att vinna?
  Varför är det så viktigt att vinna? Jag begriper inte det.

 11. Hej Andreas. Tusentals djur dör och är hotade, det är inte bara några st det är tudentals, och denna katastrof är bara början till värre saker, t ex en kraftfull explosion över hela detta område. Då blir det verkligen hemskt för både djur o människor. Det ligger otroligt mycket bakom denna händelse.
  T ex dessa stora summor pengar som riktigt penninghungriga människor tillskansat sig, med människor som fått sätta livet till för att de ska ha MEER.. Läs artikeln igen så ser du.
  Ett hål i botten på havet kan bara betyda katastrof. Och där är vi nu….
  Övervakningskameror kommer det att komma många fler av och mer kontroll och internet avstängt, det blir grejer det!
  /Maria

 12. Fast jag förstår inte riktigt varför du vurmar så mycket för oljans verkningar? Att några fåglar får olja på sig, det fattar inte jag varför det är så hemskt, det finns väl värre saker…

  T.ex. att de funderar på att sätta upp mer kameror i Sverige, det tycker jag nog är värre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.