Dopet till Kristus /Dopets innebörd.

Foto Maria

Foto Maria

*

Tro och Dop

Av Roger Lindroos

Jag vill säga någonting och läsa något bibelord om dopet, för jag tror att det är oerhört viktigt att vi på ett eller annat sätt proklamerar dopets innebörd. Det är ju i ropet nu, och verkar vara mest en administrativ fråga. Då har jag tänkt på de människor i historien som faktiskt har fått ge sina liv på grund av att de följt sin övertygelse när det gäller dopet. Jag vill också säga att på grund av sådana människor har vi bibeln på andra språk än latin idag. Det är människor som verkligen varit med om väckelse i sina liv och stått för sin övertygelse. Det har inte bara handlat om dopet, men dopet har varit en stor fråga som gjort att många människor har fått gå martyriets väg på 1400- och 1500-talet. Av respekt för dessa människor vill jag slå ett slag för det bibliska dopet.
Jag vill då läsa en vers i Kolosserbrevet. Jag valde den här versen, för den fick jag av en barndopsförespråkare. Den här personen ville koppla ihop detta bibelsammanhang med spädbarnsdopet, för han menade att det har sin bibliska förankring i Gamla testamentet med omskärelsen. Och han gav mig det här ordet:
-I honom haven I ock blivit omskurna genom en omskärelse, som icke skedde med händer, en som bestod däri att I bleven avklädda eder köttsliga kropp; jag menar omskärelsen i Kristus. I haven ju med honom blivit begravna i dopet; I haven ock i dopet blivit uppväckta med honom, genom tron på Guds kraft, hans som uppväckte honom från de döda. (Kol 2:11-12)
Jag tyckte det var så underbart med versen: ”… genom tron på Guds kraft, hans som uppväckte honom från de döda”.
Med den här versen kunde han inte riktigt slå hål på min övertygelse om att det är genom tron.
Jesus säger att den som tror och bliver döpt, han skall bliva frälst. Då kan vi också tänka på en annan sak. Paulus talar om Israels vandring genom Röda havet. Vi kan läsa i 1 Kor 10. Det är en bild på dopet:
-Jag vill säga eder detta, mina bröder: Våra fäder voro alla under molnskyn och gingo alla genom havet; alla blevo de i molnskyn och i havet döpta till Moses…
För oss är det en bild på dopet. Det är en gräns mellan världen och det nya livet med Gud. Och en början på vandringen med Honom.
Sedan kan vi läsa i Hebréerbrevet 11. Vi vet att tron är oerhört central för den kristne. Genom tron. Hela det här kapitlet, Hebréerbrevet 11 talar om att genom tron var det mycket som skedde. Vi får se genom en lång tid, en lång historia att genom tron hände det och det. Det står om Moses att han genom tron blev dold av sina föräldrar. Då kan man kanske tänka sig: så bra då, där har vi barndopet! Hans föräldrar ville det här barnets bästa. Genom tron. Och vi får välsigna våra barn och lägga dem i Guds hand och bedja för dem att Gud ska ta hand om dem genom livet. Men sedan läser vi:
-Genom tron försmådde Moses, sedan han hade blivit stor, att kallas Faraos dotterson.
När Moses blev stor gjorde han sitt eget val!
-Han ville hellre utstå lidande med Guds folk än för en kort tid leva i syndig njutning; han höll nämligen Kristi smälek för en större rikedom än Egyptens skatter, ty han hade sin blick riktad på lönen.
Vi kan sedan läsa vers 29:
-Genom tron drogo de fram genom Röda havet likasom på torra landet…
Ser du kopplingen där? Genom tron – avskiljandet från världen. Genom tron drog de fram genom Röda havet, och så fick de gå vidare.
Jag ville föra fram det här, för detta med dopet har under de senaste veckorna träffat mitt hjärta på något vis. Det är en oerhört brännande fråga. Det är inte fråga om administrativa bekymmer. Nej, det handlar om så mycket mer. Det finns människor som har gett sitt liv för sin övertygelse om dopet.
Jag vill till slut läsa fortsättningen i Kolosserbrevet. Vi har hört vår församlings undervisning att dopet är en manifestation. Det är något vi visar, något yttre. Vi är inte så mycket för symboler i vår evangeliska församling, men dopet har vi fått lära oss i Skriften att det ska vi praktisera. Då kan vi läsa vidare här:
-I haven ju med honom blivit begravna i dopet; I haven ock i dopet blivit uppväckta med honom, genom tron på Guds kraft, hans som uppväckte honom från de döda. Ja, också eder som voren döda genom edra synder och genom edert kötts oomskurenhet, också eder har han gjort levande med honom; ty han har förlåtit oss alla våra synder. Han har nämligen utplånat den handskrift som genom sina stadgar anklagade oss och låg oss i vägen; den har han skaffat undan genom att nagla den fast vid korset. (Kol 2:12-14)
Det tycker jag är så viktigt, just att proklamera, och inte vara rädd att tala Guds Ord. Inte så mycket våra egna tankar, men Guds Ord; så att det får framgång. Det står sedan:
-Han har avväpnat andevärldens furstar och väldigheter och låtit dem bliva till skam inför alla, i det att han i honom har triumferat över dem.
Varje gång en människa går i dopets grav får andemakterna stå där med skam, för de vet att det finns en som har vunnit seger och skaffat frälsning för var och en som vill komma och med eget beslut överlämna sig själv åt Jesus. Välkommen du som lyssnar att också göra det! Amen.

*

  som tycker detta är en mycket fin och förklarande text för den som inte riktigt vet vad dopet till Kristus betyder, både då det sker och för evigheten. Läs och begrunda.Barndop eller troendedop? Jag blev nöddöpt då jag var nyfödd….. Själv vet jag att efter det jag döptes till Kristus så började det ske saker i mitt liv- både goda och onda-och ett visste jag: jag tillhör Jesus!

Johannes dop, varifrån kom det? Från himlen eller från människor?” De överlade med varandra och sade: “Säger vi: Från himlen, kommer han att svara: Varför trodde ni då inte på honom?
2
Johannes Döparen trädde fram i öknen och förkunnade omvändelsens dop till syndernas förlåtelse.
3
Jesus sade till dem: “Ni vet inte vad ni ber om. Kan ni dricka den kalk som jag dricker, eller döpas med det dop som jag kommer att döpas med?”
4
De svarade: “Det kan vi.” Jesus sade till dem: “Den kalk som jag dricker skall ni dricka, och med det dop som jag blir döpt med skall ni döpas.
5
Johannes dop, var det från himlen eller från människor? Svara mig!”
6
Och han gick omkring i hela trakten vid Jordan och förkunnade omvändelsens dop till syndernas förlåtelse,
7
Och allt folket som lyssnade, också publikanerna, gav Gud rätt och döptes med Johannes dop.
8
Men jag har ett dop som jag måste genomgå, och hur våndas jag inte tills det är fullbordat.
9
Johannes dop, kom det från himlen eller från människor?”
10
Ni känner till den förkunnelse som gick ut över hela Judeen med början i Galileen, och som följde på det dop som Johannes förkunnade:
11
Innan Jesus trädde fram, hade Johannes förkunnat omvändelsens dop för hela Israels folk.
12
Han hade fått undervisning om Herrens väg och talade brinnande i anden och undervisade noggrant om Jesus, men han kände bara till Johannes dop.
13
Då frågade han: “Vilket dop blev ni döpta med?” De svarade: “Med Johannes dop.”
14
Paulus sade: “Johannes döpte med omvändelsens dop och uppmanade folket att tro på den som kom efter honom, det vill säga på Jesus.”
15
en Herre, en tro, ett dop,

 

2 thoughts on “Dopet till Kristus /Dopets innebörd.

 1. Hej Linda. Tack så hjärtligt för ditt fina mail!Det är bra att du vaknat över julen och över andra saker som man inte ska bry sig om, det finns mycket i denna fula värld som man ska ta avstånd ifrån.Det är skönt att du skriver om att du ska döpas snarast/ kanske i en sjö till sommaren, Gud vet. Efter man blivit döpt så är det som om man vaknar till kropp och själ!
  Det blir ett uppvaknande och man vet att man går med Jesus. Det är en underbar upplevelse, de flesta känner så där har jag hört, så var det för mig. Vad härligt att din mor är troende, så skönt! Det är gott att du har henne.
  Gud gör under, javisst!
  Underbart att han gjorde dig hel på mer än ett sätt, ja han kan göra vad han vill i våra liv, och vi ska tro på bönesvar. Det har jag fått så många och jag försöker skriva om att lyda honom och att gå hans väg i alla lägen, även om det är svårt. Han är Gud, han vet allt och kan allt. Vi följer och får hjälp och utvecklas och får stöd i allt.
  Att älska Jesus, ja det kan vara svårt att riktigt beskriva hur det är, underbart är det och en trygghet och visshet att vara i hans närhet hela tiden, jämt jämt. Den otroende vet inte vad den kan få eller saknar så vi måste berätta det naturligtvis.
  Jag är glad för din skull och jag ska be för dig att allt ordnar sig med hälsan m m, Gud är god så han hjälper dig i allt.
  Skickar dig ett mail till hoppas det kommer fram.
  Jag är glad att du läser här och jag är glad att du tror och vill mer, du berör mig med och jag är så glad då någon är så vaken som du och skriver om det!
  I Herrljunga var jag som liten o hälsade på där..Minns fortfarande hur stugan var som vi hälsade på i skönt vinterväder med skidåkning.
  Vi hörs Linda!
  FRID!
  Hjärtliga hälsn fr Maria!

 2. Hej Maria!

  Var tvungen att samla mig lite efter att jag läst ditt mejl:-)
  Blir så lätt rörd, och jag blev väldigt berörd av att Du mejlade mig!
  Så Stort Tack för det!!
  Jag är en ensamstående tjej på 39 år,(fann aldrig ngn man som passade, de jag var tillsammans med var icketroende) Jag bor i Herrljunga. Ligger ca 8 mil norr om Göteborg, i Västra Götaland. En väldigt liten ort.
  Tycker din hemsida är toppen, välsignad skulle jag vilja säga.
  OCH eftersom jag blev gråtmild efter jag läst ditt mejl,
  är det ett bevis att det är GOTT!!!!!

  Nu kommer jag (efter varit upprörd över att blivit lurad av denna “jul”)
  ALDRIG MER fira det! Sååå skönt. Och tänkte att det kanske, kanske kan bli ett “vittnesbörd” inför grannar? Om jag kommer på vad jag skall säga, har ju lite tid på mig.

  Jag har varit troende sedan barnsben, glömmer aldrig när jag som 7-åring hade 40 graders feber, ställde mig på knä och bad Gud göra mig frisk så jag kunde gå till skolan!
  Morgonen efter vaknade jag helt frisk!

  Sedan har ju såklart åren gått, har varit skilsmässa i familjen, min far flyttade till DK, (Var 12 år) fick väl själsliga sår som fortfarande inte läkt. Jag var aldrig ok el godkänd för han & hans nya fru.
  Har förlåtit alla med Herrens hjälp, men idag bor jag hos min mor. Hon är min bästa vän, har alltid funnits där för mig.
  Hyr hos min mor för jag har GAD, paniksyndrom & social fobi…
  Men jag tackar Jesus för att han hjälper mig igenom var dag.
  Och det gör han!
  Vill så gärna döpa mig, har tänkt på det i några år, så hoppas det ska gå att genomföra i sommar.
  Det ber jag om, för jag kan inte gå med i någon församling, pga av mina “diagnoser” + att det finns så mkt villoläror överallt! Men döpt VILL JAG BLI! Vuxendöpt!

  Min mor är också troende, vi tycker samma om de mesta! Så har jag en golden retriever som gör att jag kommer ut varje dag.

  Ja.. det blev lite mycket:-)

  Skulle kunna berätta massor om mig själv, har blivit helad från bulimi som jag hade i 20 år!! Fastnade i alkohol, nu helt nykter sedan 4 år.

  Ja… Men Jag älskar Jesus av hela mitt hjärta, så mycket att man kan ju inte beskriva det!

  Det var allt för denna gång!
  Stort tack för ditt mejl Maria! Det berörde!!!
  Må Gud välsigna dig rikligt!
  & jag håller med om allt som jag hunnit se och läsa om på din sida!!
  Hjärtliga hälsningar
  Linda
  (mejlen fungerade ej så jag klistrade in det här)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.