Det onda och det goda

 

Vi ser en hel del våld i samhället, eller hur? Inte bara våld, utan också gemena elakheter mellan människor. Jesus förklarar hur han menar att det ska vara mellan människor, hur man skall bemöta varandra. Ett bibelställe med förklaring kommer här om att:

ÄLSKA SINA FIENDER:

Matteus 5:43-48

*Det finns ett ordspråk som säger: “Älska era vänner och hata era fiender.” Men jag säger: Älska era fiender! Be för dem som förföljer er! Då visar ni att ni verkligen är barn till er Far i himlen. För han låter solen skina på både onda och goda och låter det regna över både rättfärdiga och orättfärdiga. Vad är det för märkvärdigt med att bara älska dem som älskar er? Till och med brottslingar gör ju det. Om ni bara hälsar på dem som hälsar på er, vad är det för märkvärdigt med det? Till och med den som inte känner Gud gör ju det. Ni ska vara fullkomliga liksom er Far i himlen är fullkomlig.”

Förklaringen till dessa rader lyder:

När Jesus ber oss att inte hämnas hjälper han oss att inte ta lagen i egna händer. Genom att i stället älska och be för våra fiender kan vi bekämpa det onda med det goda. Fariseernas tolkning av 3 Mos 19:18 va att de skulle älska bara sådana som i sin tur älskadedem, och Ps 139:19-22 och 140:10-12 betydde enligt dem att man ska hata sina fiender.

Men Jesus säger att vi ska älska våra fiender. Om du gör det och behandlar dem väl, visar du verkligen att det är Jesus som är Herre i ditt liv.

Så kan bara den handla som har gett sitt liv helt till Gud, eftersom det bara är han som kan befria oss från vår naturliga själviskhet. Vi måste lita på att den helige Ande hjälper oss att älska dem som vi inte själva känner för att älska.

         Detta är en härlig text, som borde sitta i varje människas ryggrad och klia.

Jag hade själv detta svåra själviska beteende en gång, att inte gilla mina fiender. MEN jag lärde mig på vägen med Jesus. Han lärde mig att man skall be för de man inte gillar eller de som är elaka och dumma. Det går alldeles utmärkt att ändra på detta och att börja be för dem man kanske är fiende med eller osams med. Vänd dig till Gud och han ska visa dig…..

*Vi älskar därför att han först älskade oss.* /1 Joh 4:19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.