Den troendes vapenrustning

jcsaves2.gif

Vi utkämpar ett krig här på jorden mot furstar och väldigheter och därför skriver jag:

Det finns fyra klasser av demoner eller onda andar. De är
uppräknade i Efesierbrevet. “Ty den kamp vi har att utkämpa är en kamp inte mot kött och blod, utan mot furstar och väldigheter och världshärskare, som råder här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarymderna. (Ef 6:12)

De fyra grupperna: 1 Furstar. 2. Väldigheter. 3. Världshärkare som råder här i mörkret. 4. Ondskans andemakter i himlarymderna. De högsta andar är världshärskare som råder i mörkret.

Guds ord säger att hela världen befinner sig i mörker men att vi troende är ljusets och inte mörkrets barn.

“Gå inte i ok tillsammans med dem som inte tro; det bleve omaka par. Vad har väl rättfärdighet att skaffa med orättfärdighet, eller vilkengemenskap har ljus med mörker?” (2 Kor 6:14)

Troende kallas rättfärdighet och otroende kallas orättfärdighet. Den troende kallas ljus, den otroende kallas mörker.

Kristi död och uppståndelse från de döda: “Han har avväpnat andevärldens furstar och väldigheter och låtit dem bli till skam inför andra, i det han i honom har triumferat över dem.”

 ______________________________

 onda-makter.jpg

Att ha en rustning är bra, och att vara rustad med Guds vapenrustning är så gott. Du har säkert läst om denna rustning som den troende bör ta på var dag, i Efesierbrevet. I kapitel 6 och verserna 10:18 kan du läsa om vad en människa behöver och varför. Bengt Pleijel skriver så här:

*Man sänder inte ut en soldat i striden utan att först utrusta honom. Vi behöver inte gå alldeles oskyddade ut i vardagens kamp. Vi kristna behöver inte gå omkring bleka och mjäkiga, undfallande och svaga. Om vi hör ihop med Jesus kämpar vi ju på Segrarens sida. Det är inte hans fel om vi dukar under i kampen. Det är vårt fel. Ty vi tog inte på oss den vapenrustning han räckte åt oss.

Och varför tog vi inte den på oss?

Beror det på att vi inte insett vem fienden egentligen är?

VEM kämpar vi emot? Fienden är inte varelser av kött och blod, d v s människor. Människor kan trassla till det mycket för oss. Dem skall vi lära oss att be för och välsigna. Men bakom alla vedervärdigheter, som vi kan råka ut för, står “ondskans andekrafter”. Vi behöver Guds rustning för att kunna stå emot”djävulens lömska angrepp”.

Djävulens ondska ser inte alltid så ond ut. Han angriper listigt. Han smyger sig på oss, där vi minst förmodar faran. Hela hans taktik går ut på att få oss att vända blicken från Jesus. Han kan tolerera att vi är kyrkliga. Han har inget emot att vi diskuterar kyrkopolitik eller gudstjänstordningar. BARA VI INTE TALAR OM JESUS. Då vet han att vi är förlorade för honom.

När lovsången sjunges viker fienden. Det finns en märklig berättelse om det i 2 Krön 20:21-22. Läs det!*

I nästa inlägg kommer jag att ta med VAD VAPENRUSTNINGEN ÄR OCH VAD DEN BETYDER FÖR EN TROENDE.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.