Den helige Ande/ Skall vi hjälpa Hjälparen?

(Min dator har databasfel från webhotellet så det blir magert med artiklar tills felet är åtgärdat, be gärna…)/Maria

*

Skall VI hjälpa Hjälparen??

”Hjälparen”, Guds Helige Ande, har en mängd uppgifter hos oss kristna. Han skall enligt Bibelns löften ge oss kraft att vara Jesu vittnen, han skall vägleda oss i Sanningen, han skall undervisa oss och hjälpa oss att komma ihåg det Jesus har sagt, han skall överbevisa oss om synd, han skall lägga ner Guds vilja och bud i våra hjärtan, han skall ge oss försvarstal om så behövs i olika lägen, han skall ge oss nådegåvor och leda oss i hur dessa skall brukas, han skall verka god frukt och behaglig kristusdoft i våra liv, m.m. Den Helige Ande är med andra ord en hjälp utöver det vanliga: han är HJÄLPAREN! Hans närvaro i våra liv som sanna kristna innebär en garanti för att vi kan spänna av och vara Guds barn, men ändå klara av att utföra mäktiga och underbara ting för Gud och för andra människor.

Var syns Hjälparen?
När man ser sig runt i kristenheten idag, tycks det inte finnas många tecken på den utlovade Hjälparen – faktiskt. Skulle en utomjording (sådana finns så klart inte, men ändå…) objektivt betrakta kristenheten, skulle nog det första intrycket vara att hela den kristna tron tycks gå ut på att skaffa sig expertkunskaper och att lära sig trix och metoder. ”De tycks alla uppleva en enorm brist på skicklighet och kompetens” – skulle nog rymdgubben säga. För hur mycket av ”kristen” förkunnelse och verksamhet går inte ut på just ”så här gör du!”. Vi vill ha snabba lösningar och effekt direkt! Vi vill veta exakt hur man gör. Vi vill ha allt uppställt i prydliga manualer. Vi vill behärska teknikerna. Vi vill kunna lärorna utan och innan. Vi vill veta exakta tidpunkten för den yttersta tidens händelser. Vi vill förstå allt! Osv, osv… Skulle en utomstående betraktare också känna till Bibelns ord om Hjälparen, skulle denne säkerligen undra över sanningshalten i de orden. Hjälparen verkar ju ganska överflödig. Betraktaren skulle troligen tycka att det verkar som om vi kristna är tvungna att hjälpa Hjälparen med hans uppgifter. Begrunda bara utbudet av ”kristna” böcker, video, konferenser, bibelskolor, lärjungaskolor, ledarskapskonferenser, pastorsutbildningar, helandeskolor, profetskolor, kurser för gåvoupptäckande, kurser för evangelisation, osv, osv.

Fel vägval – självförgudning
Bibeln talar om denna kunskapsorienterade mentalitet bland oss i ganska nedslående ordalag. Här är några verser:

1 Mos 2:15-17, 3:6: ”Herren Gud tog mannen och satte honom i Edens trädgård för att han skulle odla och bevara den. Och Herren Gud gav mannen denna befallning: ’Du kan fritt äta av alla träd i lustgården, men av trädet med kunskap om gott och ont skall du inte äta, ty den dag du äter av det skall du döden dö.’… Och kvinnan såg att trädet var gott att äta av och en fröjd för ögat. Trädet var lockande eftersom man fick förstånd av det, och hon tog av frukten och åt.”

2 Tim 4:3: ”Det kommer en tid då människorna inte längre vill lyssna till den sunda läran utan skaffar sig den ene läraren efter den andre, därför att det kliar i dem att få höra sådant som de önskar.” (Bibel 2000)

1 Kor 8:2: “Om någon tror sig ha kunskap om något, så vet han ännu inte det han borde veta.”

Jes 30:15-16: ”Ty så säger Herren, HERREN, Israels Helige: “Om i vänden om och ären stilla, skolen I bliva frälsta, genom stillhet och förtröstan varden I starka.” Men i viljen icke. I sägen: ’Nej, på hästar vilja vi jaga fram’ – därför skolen I också bliva jagade; ’på snabba springare vilja vi rida åstad’ – därför skola ock edra förföljare vara snabba.” (1917)

Jes 56:11: ”Men de är glupska hundar, de blir aldrig mätta. Och de skall vara herdar, de som ingenting förstår! De går alla sin egen väg, var och en söker sin egen fördel, allesammans.”

Man kan läsa baksidan på några ”kristna” böcker eller deras rekommendationstexter, så ser man snabbt denna mentalitet i full blom. Här är några saker som jag vid olika tillfällen klippt från sådana texter i Livets Ords och Arkens webbshop:
•Sju steg till besvarad bön
•Liv och död är på din tunga
•Lär dig hur du kan…
•Vi måste lära oss…
•Hur vi kan avgöra Guds profetiska plan…
•Han delar med sig av de principer han lärt sig
•Så lär du principerna för hur du möter Gud
•Boken är en verklig guldgruva för den som vill lära sig hur…
•Praktisk handledning för den som själv söker lösningar på problem
•Till dig som vill veta mer…
•Hur du kan lära känna Jesus
•Fatta Rätt Beslut kommer att få dig på rätt spår och hjälpa dig att ta beslut som du kan vara stolt över resten av ditt liv
•Liv med Gud är en oumbärlig guide

Kanske du tycker att detta är taget ur sitt sammanhang. Och ja, det är det, men hela sammanhangen andas ändå exakt samma hunger efter expertkunskap, trix och metoder. Det handlar om genvägar för att kunna behärska och manipulera både den världsliga och andliga tillvaron på egen hand. Egentligen är detta exakt det samma som ockultism går ut på. Och det här säljer ändå otroligt bra i kristenheten. För 149 kr kan du lära du HUR! För 249 kr får du lära dig de hemliga PRINCIPERNA! För 179 kr får du lära dig hur du möter Gud! Hjälparen blir alltså ganska överflödig på det här området.

Denna kunskapsorienterade mentalitet handlar om den grundläggande synden: att vi vill gå vår egen väg (Jes 53:6), vi vill själva behärska allt i tillvaron, vara vuxna och oberoende, vara proffs! Vi ger då ett sken av gudsfruktan men vill inte veta av dess sanna kraft och innebörd (2 Tim 3:4-5). Det här är den självförgudning som satan lockade till avfall med i Edens lustgård (1 Mos 3:4).

Den sanna vägen
Men den sanna kraften och gudsfruktan är förknippad med korset. Vi har alla vårt dagliga kors att bära om vi vill gå Guds väg, den smala vägen. Denna dagliga korsvandring innebär att korsfästa den längtan efter självförverkligande och därmed självförgudning som finns i oss alla. Det handlar om att bli som barn:

Luk 9:23: ”Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och varje dag ta sitt kors och följa mig.”

Matt 18:3: ”Om ni inte omvänder er och blir som barn, kommer ni inte in i himmelriket.”

Som barn blir man beroende av Hjälparen, Guds Helige Ande, i varje situation i livet. Man behöver dock inte kämpa sig till detta; det handlar bara om en enkel förtröstan och överlåtelse till Andens ledning i vardagen. En sådan överlåtelse tar sig sådana utryck som att man då inte jagar efter andliga proffskunskaper, trix och metoder. Man förlitar sig istället på Hjälparen i varje situation. Denna hjälp som Gud vill ge sina barn ger han av nåd; den är inget vi kan köpa eller förtjäna. På samma sätt är det med de andliga nådegåvorna; de är gåvor av nåd. Man behöver varken gå på kurs för att få reda på hur nådegåvor skall tas emot eller hur de skall användas; Hjälparen hjälper så klart till med båda delarna. Jämför detta med hur tungan fungerar i din mun. Du behövde aldrig gå på kurs för att få den, och den fungerar av sig själv utan att du behövde undervisning. Med tiden blev du allt skickligare i att hantera tungan, och det utan att du tänkte på det.

Hjälp från Hjälparen fungerar alltså mycket enklare och mer automatiskt än vad vi normalt tror. Ge dig därför inte på att själv hjälpa Hjälparen. Skall du kosta på dig något, så är det kanske bara lite ödmjukhet och tålamod.

Hjälparen, Guds Ande, och de gåvor som Anden delar ut efter sin vilja, finns till för var och en av Guds barn. Hjälparen är alltså inte given enbart till några utvalda förkunnare som sedan skall betjäna allmogen. Be om Hjälparen, den Helige Ande, så skall du få det. Sedan har du samma övernaturliga kraft och hjälp som vilken förkunnare som helst. Krångligare är det inte.

1 Kor 12:7: ”Men hos var och en uppenbarar sig Anden så att det blir till nytta.”

Luk 11:13: “Om ni som är onda förstår att ge era barn goda gåvor, hur mycket mer skall då inte er Fader i himlen ge den helige Ande åt dem som ber honom?”

Kasta sten i glashus?
Om vi skall syssla med undervisning och bibelstudier i kristenheten, så tror jag att detta främst måste peka på Jesus Kristus, evangeliets sanna innebörd, barnaskapet, friheten i Kristus och det eviga livet. Undervisandet måste ha som mål att frigöra alla Guds barn till fria kristna som knallar på i vardagen med en barnslig förtröstan på Hjälparens spontana ledning, det Bibeln kallar för “vandringen i Anden”!
Från Bibelfokus/Lennart Jareteg
/Maria

4 thoughts on “Den helige Ande/ Skall vi hjälpa Hjälparen?

 1. Hej Daniel Det är inte populärt att tro idag, man ska vara laaagom kristen i detta landet, och det är ju fel, man skall vara överlåten Gud. Att den helige Ande är den som hjälper är rätt och han behöver ingen hjälp alls för vi måste förstå hur små vi är och hur himmelen är stor och Gud är mäktig på sin plats.
  Tack för din kommentar och kom gärna med fler tankar om tro. Nej inte kan vi lägga ner tron även om man tycker att vi har fel och vi blir motarbetade, så är ju det bevis på att vi gör rätt. Det är bara att gå med Gud, det kostar, men so what? Han leder oss- genom den helige Ande – i allt. Be för människorna i katastrofernas länder..
  FRID/ Maria

 2. Tack för dina ord Maria!
  Det är vad jag själv har kommit fram till. Men detta är inte alltid så populärt om man ger uttryck för det.
  För mig måste det fungera såhär.. annars är det ju inte på riktigt! Om det inte är på riktigt så kan man ju lägga ner hela tron och sätta sig och titta på TV istället.. det vore mindre slöseri med tid.
  Men jag tror och hoppas! 🙂

 3. Hej tack för din kommentar, den säger det som jag också naturligtvis tänker och känner inför dessa frågor och svar. Vi kan inte manipulera Gud eller tvinga fram något från honom, han gör det han vill och så har det alltid varit.Och kommer alltid att vara.

  Citat:*Ibland kan det vara en hårfin skillnad mellan att be och att kräva svar och reaktioner utifrån sina egna önskningar.*

  ja det är helt rätt… så hårfin skillnad är det.

  Vi har en stor och mäktig Gud och ingen sprattelgubbe vars trådar vi kan dra i för att få honom att reagera eller agera. Det är dags att man börjar täänka till och erkänna honom som skapare och mästare.
  /Maria

 4. Jag har hållit på med just detta ämne de senaste 2 månaderna och skrivit en del bloggtexter som jämför hur ockultismen fungerar till skillnad från hur kristen tro ska vara (ledd av Gud!). Vi kan inte manipulera Gud att göra det eller det, be fram det eller det, frigöra det eller det andliga livet. Detta tänkesätt är vad som kallas Gnostisk andlighet och det verkar finnas fler förespråkare för det än det finns kristna idag!

  Ibland kan det vara en hårfin skillnad mellan att be och att kräva svar och reaktioner utifrån sina egna önskningar.

  När man i bön “lösgör” krafter och finner “nya vägar till inre sammanhang,” är det inte Gud man ber till. Detta påstående låter kanske hårt, men vi får titta i Bibeln hur vi ska be. Det är samme Gud som talar och lever i Bibeln som vi ber till idag! Gud känner oss och har skapat oss. Vi behöver inte göra oss till inför honom.

  Bloggen är
  http://www.jannesnackar5.blogspot.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.