De sista../Valuta – Kriser Dokumentärfilm:Inside job

 

Så plundrade de världen

Ann Charlott Altstadt
Aftonbladet, 2011-02-18

Finanskrisen 2008 var ingen slump, olyckshändelse eller tillfällig dipp. 30 miljoner världen över blev arbetslösa på grund av planlagd kriminell verksamhet och amerikanska skattebetalare har skjutit till astronomiska summor så att skurkarna bakom den kan göra business igen. Oscarsnominerade dokumentärfilm:

Charles Fergusons

 Inside job  är en raffinerad parad av vittnesmål om avregleringarnas vansinne.

Den ekonomiska krisen var en logisk följd av att finanskapitalet under Ronald Reagan-epoken fick politisk makt. Både ansvariga för krisen, som Harvardprofessorn Glenn Hubbard, och whistleblowers som IMF:s chefsekonom Raghuram Rajan, intervjuas. Medan skådespelaren Matt Damons speakerröst för berättelsen framåt visas klipp från katastrofen 2008 där ansvariga bankdirektörer blåljuger, slingrar sig och låtsas som det regnar.

Dokumentären är snygg, tydlig och återhållsam men bärs framåt av ett sådant informationsraseri att min penna går sönder efter fem minuter. Hur ska man återberätta denna härva av girighet, amoralitet och korruption? Finansmarknaden är ett djävulskt nät som griper kring hela samhället, de ansvariga är så många och transaktionerna så märkliga eftersom elitens osannolika förmögenheter inte skapas av befintliga värden utan växer ur spekulation kring förväntade avkastningar.

Charles Ferguson visar att politiker, direktörer och ekonomer visste att den globala ekonomin var ett pyramidspel. De visste att bankernas aggressiva utlåning till amerikanernas hus, utbildning och privatkonsumtion – lån som packades om till en oöverskådlig mängd obligationer, collateralized debt obligations (CDO:s) – skulle leda till kollaps. Människor med dålig ekonomi tilläts lån eftersom obligationer med hög risk också lovar högre avkastning på derivatmarkanden.

De ansvariga visste att försäkringsbeloppen för de credit default swaps, (CDS:er) som bolag som AIG sålde för att täcka CDO:ernas eventuella förluster vida översteg bolagens tillgångar. Och banker som Goldman Sachs inte bara köpte utan skapade också CDS:er för att spekulera mot sina egna CDO:er.

Inside job är en omskakande thriller med aktivistiska ambitioner. Matt Damon ber oss att försöka agera mot systemet, men filmen blir också komisk när de ansvariga, som vågat ställa upp, försöker hålla sina fejjor trovärdiga.

Nationalekonomer från Harward och Columbia får miljoner av finanskapitalet för att sprida särintresset att marknaden måste vara oreglerad som en vetenskaplig sanning. George W Bushs chefsrådgivare, professorn och konsulten Glenn Hubbard, prefekt vid Columbia, som mitt under bubblan 2004 skrev en rapport tillsammans med chefsekonomen på Goldman Sachs där de hyllar derivathandeln, blir irriterad när Ferguson för intressekonflikten på tal: ”I was polite enough to give you time. Foolishly I now see. But you got three minutes . Give it your best shot.”

Frederic Mischkin, professor vid Columbia och konsult, som hoppade av riksbankens styrelse mitt i den finanskris han varit med om att skapa, snubblar över orden vid frågan varför det inte framkommit att han fått 124 000 dollar av Islands handelskammare för att medförfatta rapporten Financial Stability in Iceland och varför han i sitt cv sedan ändrat titeln till Financial Instability in Iceland.

John Campbell, ordförande för den ekonomiska fakulteten på Harvard, blir först tyst och börjar sedan stamma när Ferguson undrar om han inte tycker det vore ett problem om en medicinsk forskare i ett vetenskapligt arbete ordinerar ett läkemedel samtidigt som 80 procent av hans inkomster kommer från företaget som tillverkar det.

Ett av finanselitens argument för att vi ska lämna dem i fred är att de sysslar med komplicerade saker bortom vår fattningsförmåga. Men några saker är lätta att förstå. En ny krasch framstår som oundviklig då Obamaadministrationen återrekryterade flera av de ekonomer som var ansvariga för krisen, som exempelvis Larry Summers. I egenskap av finansminister förhindrade han 1999 regleringen av derivatmarknaden, som han senare, som rektor på Harvard och konsult, tjänade 20 miljoner dollar på.

Det står klarare än någonsin att den ekonomiska, akademiska och politiska eliten inte drivs av någon ideologisk övertygelse om den fria marknadsekonomin överlägsenhet. De skiter i sådant. De vill ha en fri marknad därför att den gör dem och deras kompisar rika som troll.

_______

Denna artikel tycker jag att man skall ta till sig. Varför? Jo för att vi alla på ena eller andra sättet har berörts av den  ekonomiska kris som kom och som ännu inte är över. BIBELN/GUDS ORD talar mycket om denna GIRIGHET som människan har och i denna artikel så ser du klart vad Gud INTE tycker om. Vi kan också säkerligen tänka oss att nästa ekonomiska kris strax kommer runt hörnet .  Det gäller att vara beredd, och att framförallt lita på Gud!   /Maria  

Artikeln från:

http://www.nyapolitiken.biz/int_politik/inside-job.html

10 thoughts on “De sista../Valuta – Kriser Dokumentärfilm:Inside job

 1. Ja det är jättemånga människor som behöver hjälp med mat och med hyra och massor med annat..det blir bara fler som får leva knapert! och mer ändå- fattigdom på 2000-talet, hur låter det!
  Men det finns de som roffar åt sig minsann- de borde också få höra evangelium och ta till sig vad som är fel i deras liv.
  Ja människor behöver verkligen evangelium.
  /Maria

  Glömde säga till dig: Välkommen hem från resan!

 2. Det är många som inte har det så bra. Många änkor, barn, arbetslösa, sjuka, fattiga idag. Vi ska bry oss! Gud säger ju att människor behöver evangelium.

 3. Jodå jag kommer ihåg de olika rörelserna som protesterade, men det blev ju inget bättre, och de som finns idag har ingen talan(finns de?).
  Den globala översynsmyndigheten är på gång och den är ful tycker jag. Vilken demokrati? ser du nån?

  Ja det är en förskjutning som man inte kunde drömma om att den skulle bli.
  Man går runt med illamående då man ser vad som sker, men hur många reagerar? Varför skulle vi hålla tyst? Gud säger ju att vi ska foga oss under hans vilja- dvs be för regeringar m m men du kommer ihåg vad Paulus säger- bryta mot lagen men inte mot Guds ord.
  Alltså får vi reagera…., säger Gud, säger Paulus

  Människor som läser här på sidan är säkerligen inte blinda och har nog snappat upp vad vi tycker och var vi står och framförallt vad som Guds ord säger och hur länderna lider m m…Jag tror de håller med men kanske inte vill gå ut med namn m m…..Jag tror inte att alla tycker att saker o ting är så bra- kanske man känner sig maktlös, OCH vi vet vart det skall barka hän- mot undergång för den orättfärdige och Gud dömer.
  Så vi får väl stå ut ett tag till- men jag kommer aldrig att sluta berätta vad jag vet
  /Maria

 4. Vi kan inte vända steken, det är bara Gud som kan.

  En skillnad mot 20 år sedan är att diskussioner och filmer av den här typen du har på sidan fanns i vanliga tidningarna då. De fanns partier (sossar, kommunister, miljöpartister mfl) som var mot finanskapitalismens avarter och som var mot krigen och mot det faktum att bit för bit av länders självständighet försvinner. Det finns inga sådana partier idag, förutom den så kallade “högerpopulismen” och den är “farlig för demokratin.”

  Alltså är det farligt att ha avvikande åsikter om den globalism som alla partier idag ställer sig bakom.

  “Alla samhällen är beroende av bankerna och storföretagen, för så vill vi ha det.”

  “Vi gör allt för att statssponsrade jätteföretag ska ta samhällsansvar och garantera tillväxten.”

  “Avvikande åsikt är farligt för samhället.”

  (Politiska yttranden av den här typen kallades för “fula” ord och var inte rumsrent för 30-40 år sedan. Idag är det vardagsmat.)

  Intressant förskjutning va?

  Jag vet att vi måste försonas med tanken att det är Gud som har makten och vi borde kanske hålla tyst? Det tar upp sådan energi att följa med i alla vettvilliga turer. Jag vill ju informera, men väldigt få lyssnar. Nästan ingen tror på vad vi säger! Allt är så bra hela tiden!

  Vad säger du?

 5. Och då blir ju svaret: Det är inte alls bra!
  Det är falskt, det är oansvarigt, det är helt oförståeligt.
  Rena katastrofen- det är väl detta som A-krist ska “reda upp”.
  /Maria

 6. Det som är så bra att ju att Sverige inlemmas i det internationella systemet och inte längre behöver synas som nation på egna ben! Vi hoppas på stora samarbeten!

  Sverige är med i två krig, privatiserar sjukvård och hoppas på alltfler internationella bokstavskombinationer. Så har vi ungerfär samma politik som de afrikanska länder som tvingas tilll samma saker av FN, Africom och WB/IMF. Världen är en. Världen har en politik. Så bra för den!

  EU går bra. Sverige går också bra. Elfenbenskusten går bra och Libyen går bra…osv!

 7. Alla är beroende av alla…hmm..
  Hur skall det gå om inte Finland…. tänkte på EU och pengakrisen.
  Det går ju jättebra för Sverige nu, säger de…men alla sjuka o arbetslösa och utförsäkrade och….
  Nej, jag förstår inte och har inte förstått detta på väldigt länge
  /Maria

 8. En liten motsägelse: “Alla är beroende av alla i den globala ekonomin,” sägs det.

  Ändå klarar Sverige sig bra, när alla andra har kris.

  Förstår du hur det går ihop?
  🙂

 9. Moral? Hur stavar de till det ordet?

  Sverige bugar o bockar och vet inte vad saker o ting handlar om, och vill inte veta heller- vi har ju det så bra. Men bubblan sprack ju för så länge sedan, märkte man inte det? och i övriga länder – Kaos.
  Nedmonteringen har börjat , såg du läkaren i Tv idag som går till kamp mot den dåliga sjukvården i Sverige? d v s hur sjukhusen drivs m m? Äntligen ngn som vågar öppna munnen.
  Jag ser ingen moral, eller mycket litet av den varan, det är högst beklämmande hur det ser ut.
  Jag vet inte hur man vågar försvara detta som sker i politiken, med våra pengar, vår säkerhet, ja allt som sker är dubbelt och luddigt. Journalister har munkavle på sig o vågar inte säga sanningen- eller också så kommer den flera år för sent.
  Men det är NU det är kris!
  /Maria

 10. Är inte det ett tecken på hur hög medias försvarsmur för finansintressena är att denna information redan fanns tillgänglig INNAN krisen utbröt och diskuterades vilt i alternativ media under 2008!

  År 2011 kommer informationen ut i svensk media. Utan skygglapparna. Då har tåget gått redan för snart 3 år sedan. Cirkusen fortsätter lika dant. Det finns inget intresse att bromsa bankerna.

  Joan Veon, den kristna forskaren/finansanalytikern, gjorde en timmes presentation av finanskrisen veckorna innan den bröt ut (3 okt 2008)!

  Det finns forskare som skrivit böcker om derivatkrisen redan 1999. Det blev som det beskrivs i böckerna: Det finns ju en skuggbanksystem i världen (rätt likt ett kasino!) och riktiga värden (hus, företag, naturresurser, land) matas in i bankbrasan.

  Media sa att det var “fattiga husköpare som överkonsumerat.” Det var deras fel. Sen började utbetalningarna till världens megabanker. De pågår än idag. Hur mycket som betalas tillbaka till investerarna av skattepengar, lån och försäkringar är odefinerat. Det verkar röra sig om astronomiska summor.

  Så mycket är det i alla falla att västvärldens länder monteras ner på köpet (England/Island/Spanien/Grekland/Irland/Lettland/USA mfl. länder. Sveriges välfärd och statliga företag har sålts och “vi har det ju så bra!”

  Allt för att hypergiriga spekulanter ska fortsätta leken på världens marknader.

  Hjälp vilken moral! Kan du se den någonstans?
  🙂

  Hur kan politikerna/tindingarna försvara detta beteende? – En värld av låtsaspengar och ekonomisk utpressning på hög/global nivå?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.