De sista../M Koivisto erkände.Vill tillbaka till evangeliet

 

Nokiamissionens grundare: Jag var otrogen med en man

Nokiamissionens grundare Markku Koivisto trädde fram hos sin församling i Tammerfors på söndagen för första gången efter att han avskedats från sina uppdrag i rörelsen.
Markku Koivisto erkände att han har haft ett homosexuellt förhållande utanför sitt äktenskap.
– Jag har gått vilse från evangeliet och Guds plan. Den värsta följden har varit att jag har haft fel förhållande till Gud och min fru. Jag har begått äktenskapsbrott.
Markku Koivisto sa att hans sätt att arbeta i Guds rike har varit själviskt och han har litat på sin egen kraft.

– Jag har framhävt mig själv och litat på mig själv och inte på Gud. Av detta har följt många felaktiga val. Ett av de grövsta och synligaste är äktenskapsbrottet med en man, sa Koivisto.
Han läste också ett stycke ur Romarbrevets första kapitel där sex med samma kön fördöms.

Inledde gudstjänsten
Nokiamissionens söndagsgudstjänst inleddes med Koivistos framträdande som många väntat på för att få klarhet i anklagelserna och ryktena. Hans korta meddelande var en syndabekännelse. Koivistos efterträdare i Nokiamissionen Timo Aro-Heinilä gav honom syndernas förlåtelse och pastorsteamet bad för sin förre ledare.

Efter det korta talet och bönestunden lämnade Markku Koivisto lokalen. Han svarade inte på några frågor och träffade inte journalister som fanns på plats hos Nokiamissionen. Finska medier berättar att Koivisto fortfarande bar sin vigselring, men att hans fru ansökt om skilsmässa.

Det gavs ingen information om Koivistos framtidsplaner. Markku Koivisto var före sin avgång styrelseordförande i föreningen Nokia Missio och förkunnare i Nokia Missio Church.
Gudstjänsten förrättades som vanligt och Koivisto nämndes inte i den senare delen. Predikan hölls av Terhi Ranta-Ojala. Hennes tema var “Den kristnes survival kit” det vill säga vad man behöver för att klara sig genom tuffa tider.

Dop – trots allt
Trots kommentarerna i Finland om att Nokiamissionens tid är förbi, döptes fyra personer på söndagens gudstjänst. Dessutom välkomnades flera nya medlemmar till Nokia Missio Church.

Stor press
Under den senaste veckan har Nokiamissionen utsatts för stor press. Den karismatiske Markku Koivisto är en av Finlands mest kända präster och spekulationerna har varit många.
– Det känns som en lättnad när Markku Koivisto gör det (bekänner) offentligt och träder fram i rampljuset. Det är av stor betydelse, säger pastor Timo Aro-Heinilä i en kommentar enligt den finska webbsajten Seurakuntalainen.fi.

Tidigare har den kristna radiostationen RadioDei berättat att Koivisto under en längre tid skulle ha ofredat män som han haft själavårdssamtal med. Dessa anklagelser berördes inte i söndagens möte. Nokiamissionen vill inte uttala sig om det utan lämnar det till Koivisto.
Markku Koivisto har fått sina synder förlåtna och han har inte uteslutits ur sin församling. En annan sak är om Koivisto vill vara kvar.
– Den som bekänner sina synder och tar avstånd från dem har rätt att vara kvar i sin egen församling, säger Koivistos efterträdare i Nokiamissionen Timo Aro-Heinilä.

Vill tillbaka till sin kallelse
Är den karismatiske prästens karriär slut? Kanske ändå inte.
– Jag tackar Gud för hans stora nåd och kärlek, eftersom han ska föra mig tillbaka till evangeliet. Sin kallelse kan Gud icke ångra, sa Koivisto i sitt tal.
Kaj Aalto
redaktionendagen.se

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.