Bibeln /Tusenårsrike

 

Tusenårsriket

Rev 20:1  Och jag såg en ängel komma ned från himmelen; han hade nyckeln till avgrunden och hade en stor kedja i sin hand.

Rev 20:2  Och han grep draken, den gamle ormen, det är djävulen och Satan, och fängslade honom för tusen år

Rev 20:3  och kastade honom i avgrunden och stängde igen och satte dit ett insegel över honom på det att han icke mer skulle förvilla folken, förrän de tusen åren hade gått till ända. Därefter skall han åter komma lös för en liten tid.

Rev 20:4  Och jag såg troner stå där, och de satte sig på dem, de åt vilka gavs makt att hålla dom. Och jag såg de människors själar, som hade blivit halshuggna för Jesu vittnesbörds och Guds Ords skull, och som icke hade tillbett vilddjuret eller dess bild, och icke heller tagit dess märke på sina pannor och sina händer; dessa blevo nu åter levande och fingo regera med Kristus i tusen år.

Rev 20:5  (De övriga döda blevo icke levande, förrän de tusen åren hade gått till ända.) Detta är den första uppståndelsen.

Rev 20:6  Salig och helig är den som har del i den första uppståndelsen; över dem har den andra döden ingen makt, utan de skola vara Guds och Kristi präster och skola få regera med honom de tusen åren.

Rev 20:7  Men när de tusen åren hava gått till ända, skall Satan komma lös ur sitt fängelse.

Rev 20:8  Han skall då gå ut för att förvilla de folk som bo vid jordens fyra hörn, Gog och Magog, och samla dem till den stundande striden; och de äro till antalet såsom sanden i havet.

Rev 20:9  Och de draga fram över jordens hela vidd och omringa de heligas läger och “den älskade staden”; men eld faller ned från himmelen och förtär dem.

Rev 20:10  Och djävulen, som förvillade dem, bliver kastad i samma sjö av eld och svavel, dit vilddjuret och den falske profeten hade blivit kastade; och de skola där plågas dag och natt i evigheternas evigheter.

Rev 20:11  Och jag såg en stor vit tron och honom som satt därpå; och för hans ansikte flydde jord och himmel, och ingen plats blev funnen för dem.

Rev 20:12  Och jag såg de döda, både stora och små, stå inför tronen, och böcker blevo upplåtna. Och jämväl en annan bok blev upplåten; det var livets bok. Och de döda blevo dömda efter sina gärningar, på grund av det som var upptecknat i böckerna.

Rev 20:13  Och havet gav igen de döda som voro däri, och döden och dödsriket gåvo igen de döda som voro i dem; och dessa blev dömda, var och en efter sina gärningar.

Rev 20:14  Och döden och dödsriket blevo kastade i den brinnande sjön; detta, den brinnande sjön, är den andra döden.

Rev 20:15  Och om någon icke fanns skriven i livets bok, så blev han kastad i den brinnande sjön.

__________________

****Det finns tre huvudlinjer band uppfattningarna om hur och när detta “tusenårsrike” ska inträffa. (20:2-4):

1. En faktisk period med tusen år av fred som  åstadkoms genom församlingen.Vid slutet av de tusen åren kommer Satan att släppas lös, men Kristus återkommer till jorden och besegrar honom för att sedan regera i evighet. Kristi återkomst inträffar alltså först efter tusenårsriket.

2. En faktisk period av tusen år, där tusenårsriket börjar med att Jesus återkommer och regerar på jorden innan Satan släpps lös igen före sin undergång.

3. Ett symboliskt uttryck för perioden mellan Kristi himmelsfärd och hans återkomst, då Jesus regerar i de troendes hjärtan och i församlingen- alltså detsamma som “församlingens tidsålder”. Tusenårsriket avslutas med Kristi återkomst.

Dessa olika tolkningar rörande tusenårsriket behöver inte skapa splittring eftersom de alla erkänner det grundläggande för den kristna tron,  nämligen att Kristus skall komma tillbaka, besegra Satan och regera i evighet. När och hur tusenårsriket än inträffar så kommer Jesus att förena alla troende. Vi ska inte tillåta dessa olika synpunkter att splittra oss.***Källa:  Fann detta i Handbok för livet. …  Läser 1917

______________

Splittring kan man väl kalla det som sker på olika fronter nu då det gäller Guds ord och de olika tolkningar av Gudsordet som man har.  Man kan ju undra varför det finns så många olika uppfattningar både om Jesu återkomst och om tusenårsriket. Kan det vara så att man faktiskt inte förstår Guds Ord? och kan det vara så att det ligger andra saker bakom, som t ex felaktig undervisning sedan lång lång tid? Detta funderar jag över…och återkommer om det…./Maria

3 thoughts on “Bibeln /Tusenårsrike

 1. Den sista tiden på jorden kan man spekulera om, bättre om man förstår bibeln, och Darby m fl förenklar inte denna sak, snarare splittras människor i sitt tänkanade och i kärleken till Jesus, man är rädd och undrar hur det skall bli. Vedermöda eller inte vedermöda osv, himmel eller ej… ja många frågor finns det.
  Sionism och antisemitsm , ja vad finns det mer som kan störa ett förståndigt tänkande…
  Ja vi ska tacka för evangelium och vara nära Gud, till slutet.
  /Maria

 2. Nr 4 är väl dispensionalismen, enligt Darby mfl, där uppryckningen av församlingen sker innan vedermödan. Sen kommer de kristna tillbaka till jorden tillsammans med Kristus och regerar med honom, som Kung över Israel. Även det judiska folket har blivit kristna då!

  1 uppryckandet av de kristna
  2 vedermödan (världskrig, pest, avfall osv)
  3 Jesu tusenårsrike med församlingen (församlingen kommer också tillbaka!)
  4 domens dag
  5 evigheten

  många entreer och sortier…
  Skulle tro att det judiska folket tillhör/kommer att tillhöra Kristus på samma sätt som Paulus och Petrus tillhör Kristus. Därför verkar denna tolkning av sista tiden väldigt rörig.

  Relationen mellan det fysiska Israel och den kristna kyrkan är också symbiotisk i vissa tolkningar inom dispensionalismen.

  “Kristna tillhör staten Israel,” om man nu kan skoja till det i de här frågorna?

  Helt klart är väl att Gud inte glömt det judiska folket. Han skickade ju sig själv för att lida och rena människor från synden. Och visade vägen till sig själv!

  Det ska vi tacka för varje dag – evangelium!
  🙂

 3. “1. En faktisk period med tusen år av fred som åstadkoms genom församlingen.Vid slutet av de tusen åren kommer Satan att släppas lös, men Kristus återkommer till jorden och besegrar honom för att sedan regera i evighet. Kristi återkomst inträffar alltså först efter tusenårsriket.”

  Det här låter som världen, det tyskromerska riket. Hitler talade väl om ett tusenårsrike? Människor gör fred på egen hand…och sen kommer Kristus? Det verkar svårt!

  “2. En faktisk period av tusen år, där tusenårsriket börjar med att Jesus återkommer och regerar på jorden innan Satan släpps lös igen före sin undergång.”

  Så har jag tolkat Uppenbarelseboken. Hittillls!

  “3. Ett symboliskt uttryck för perioden mellan Kristi himmelsfärd och hans återkomst, då Jesus regerar i de troendes hjärtan och i församlingen- alltså detsamma som ”församlingens tidsålder”. Tusenårsriket avslutas med Kristi återkomst.

  Verkar också troligt! Anklagaren är inte osynlig för det, i historien. Det är ju ett evigt stridande fortfarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.