Bibeln /Timotheus första o andra brev

Vem var Timotheus?

Timotheus var en grekisk troende som troligen hade blivit omvänd genom Paulus arbete. Efter att ha blivit undervisad  och fostrad av Paulus fördes han inför ledarna för församlingen i Jerusalem som ett levande bevis på vad Kristus höll på att göra bland icke-judar (Gal 2:1-3). Han var en av Paulus trognaste följeslagare och allra närmaste vänner.

Senare blev han Paulus speciella sändebud (2 Kor 7:5-16) och så småningom tillsyningsman över församlingarna på Kreta (Tit 1:5). Med stor omsorg och utan att ha för bråttom gör Paulus Timotheus till en mogen kristen ledare.

 Brevet till honom är ytterligare ett led i denna process. Paulus börjar brevet med hälsningar och en inledning som är längre än vanligt, där han redogör för sin egen tjänst (1:1-3), Timotheus uppdrag (1:4-5) och det ledarskap som Timotheus skulle utse och utbilda (1:5). Sedan räknar han upp ett antal egenskaper som krävs för uppgiften som pastor (1:6-9) och jämför dessa med vad som är kännetecknande för villolärare (1:10-16).

Därefter understryker Paulus vikten av goda gärningar i varje kristens liv och låter Timotheus  veta hur man förhåller sig till de olika åldersgrupperna i en församling (2:2-6).Han uppmanar Timotheus att vara ett gott föredöme som en mogen kristen (2:7-8) och att undervisa med frimodighet och övertygelse (2:9-15).

 …..Det finns mycket att lära av Timotheusbreven, läs dem. /Maria

Kanske  man lade märke till att jag skrev  fel namn här innan….nu är det rättat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.