Bibeln, Guds inspirerade…./Fynd

 

 namnlos-bibeln.jpg

 

Då och då gör arkeologen någon verkligt anmärkningsvärd upptäckt, som fångar allas fantasi. Det kan vara en “skattgömma” – som kung Tutanchamons grav i Egypten, den kungliga begravningsplatsen i Ur eller de persiska skatter, som man fann på floden Oxus´stränder.

Fynd som får oss att häpna över skickligheten hos forna tiders hantverkare, vilka åstadkom föremål av en så hisnande skönhet. Det kan också röra sig om något som öppnar ett helt nytt kunskapsfält.

Ett exempel utgör Rosette-stenen, som har samma text på grekiska som med egyptisk demotisk skrift och hieroglyfskrift. Den gav forskarna den nyckel de behövde för att läsa hieroglyferna för allra första gången.

Ett annat exempel är upptäckten av Dödahavsrularna, det bibliotek som hade gömts undan av medlemmar i Qumranförsamlingen. Till delar av Gamla testamentet har vi härigenom fått avskrifter, som är flera århundraden äldre än de äldsta vi dessförinnan haft tillgång till.

Utgrävningarna vid fästningen Masada fäste världens uppmärksamhet på judarnas sista dramatiska motstånd mot romarna efter Jerusalems fall och templets förstöring år 70 e Kr.

Men kanske betydelsefullare än någon av dessa uppseendeväckande upptäckter är den rikedom av upplysningar som kommer från tusentals skrivna dokument och vanliga, vardagliga föremål.

Det är ju desa som har gjort det förflutna levande för oss. De har gett oss en inblick i livet hos människor, som levde på fjärran belägna platser för hundratals eller tusentals år sedan. De var, när allt kommer omkring, män och kvinnor som vi, med samma  grundläggande bekymmer och dagliga behov.

Det är detta enkla faktum som ger Bibeln dess tidlösa tillämplighet. Bibelns böcker ställdes samman för länge sedan. Men precis på samma sätt som Gud talade till människors djupaste behov då, fortsätter han att genom sidorna i denna gamla bok möta människors behov över hela världen. /Källa Bibeln

Några berömda fynd.

One thought on “Bibeln, Guds inspirerade…./Fynd

  1. Tack för din kommentar! Hur det ligger till med kristna bloggar vet jag inte än, allt är så nystartat. Men varför skulle det vara ett hinder?
    Jag känner igen ditt namn, skriver inte du även på poeter.se? Jag har själv en diktsida där.

    Jag önskar dig en Fridfull Jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.