Att tänka på…. Munnens bekännelse

 

Kan du kontrollera din tunga? Det är bättre att försöka släcka en brand än att ständigt gå omkring och tända nya eldar. Vad menar jag?

Vi kan tala både uppbyggande ord och ord av destruktivitet. De “fula” orden förtör vårt inre och lurar oss till dåliga tankar. Dessa tankar tar över om vi inte passar oss.

Har du hört uttrycket: Vad hjärtat är fullt av talar munnen?

Guds vishet talar om munnens bekännelse så som goda ord och tankar:

Barmhärtighet, omtanke, tro, hjälpsamhet, underordnande, ordning och godhet.

Den onda sidan vill att vi skall uttala och vara så här:

Avundsjuka, själviskhet, fruktan, egna begär, egna planer, oordning, elakhet, söndring…

Tungan ger oss en bild av vår grundläggande mänskliga natur. Vi är goda eftersom vi är skapade till Guds avbild, men samtidigt är vi onda eftersom vi har avfallit och syndat. Gud arbetar med oss för att förändra oss inifrån. Medan den helige Ande renar vårt inre hjälper han oss också att kontrollera vårt tal så att det behagar Gud. Så var det för mig, vet du; jag svor alldeles väldigt innan jag blev frälst. Usch vilka fula ord jag fick ur mig. MEN, efter jag blev frälst började Gud att arbeta med mitt tal, och det slutade komma fula ord ur min mun.

Den ondska tungan sprider är djävulsk. En obehärskad tunga kan göra fruktansvärd skada. Satan använder människors tunga för att splittra och vända människor mot varandra. Den sprider sitt förödande budskap snabbt, och ingen kan stoppa effekten av det som en gång har uttalats.

Några ord i ilska kan rasera ett förhållande som det tagit år att bygga upp. Tänk på, innan du öppnar munnen, att dina ord är eld. Du kan varken kontrollera eller hindra dina ords framfart när de väl är uttalade.

Vi kan alltså lära oss att begränsa det som kommer ut från vår mun. Vi kan lära oss självbehärskning, och vi kan träna oss att inte vara så snabba i vår kritik om andra och slunga ut den mot en oskyldig.

Är vi dessutom kristna skall vi veta om hur skadligt det är att tala “fel”. Att säga ord som sårar, tillhör inte en kristen. Men, vi är inte perfekta, det vet jag, men att alltid tänka efter före man säger något, är en god regel.

36.gif

witns01.gif

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.