År 2011 / Jordskalv i USA.

 

 

Jordskalv i USA

USA:s försvarshögkvarter Pentagon har evakuerats och två kärnreaktorer i Virginia har snabbstoppats efter ett jordskalv på den amerikanska östkusten.

Skalvet som inträffade på tisdagskvällen svensk tid fick Pentagon att skaka. Skalvet kändes i både Washington och New York. Enligt amerikanska myndigheter har inga skador rapporterats på de reaktorerna.

Även kongressen i Washington evakuerades efter jordbävningen som fått magnituden 5,9 av seismologer.

Amerikanska luftfartsstyrelsen FFA har beslutat att ställa in avgångar på flygplatser i New York, Washington och Philadelphia. Kontrolltornen vid storflygplatserna Newark och John F Kennedy i New York fick evakueras, meddelar flygplatsmyndigheten. Kontrolltorn och rullbanor ska inspekteras innan flygtrafiken får återupptas efter skalvet.

Flygtrafiken på John F Kennedy och Newark ska ha drababts av förseningar, men vid 21.00 svensk tid uppgav nyhetsbyrån Reuters att trafiken kommit igång igen.

“Svajade rätt rejält”
SVT:s Stefan Åsberg är på plats i Washington och befann sig på femte våningen i ett kontorshuset när allt började skaka.

-Det var ett kort skalv men det svajade rätt rejält. Det märkliga är att det här inte är ett jordbävningsintensivt område annars, säger Stefan Åsberg.

Nästan alla byggnader i centrala Washington har evakuerats och det är jättemycket folk på gatorna.

-Folk verkar inte oroliga men jag såg någonting som såg ut som en air force one-helikopter lyfta, så Obama har nog flyttats till ett säkrare område, säger Stefan Åsberg.

Skalvets centrum lokaliserades till en plats nära Richmond i delstaten Virginia. Byggnader skakade längs hela USA:s nordöstkust.

Det fanns kort efter skalvet i nordöstra USA inga rapporter om större skador, även om många oroliga hade ringt till larmcentralerna, meddelar räddningstjänsten via Twitter.
I centrum av Washington DC evakuerades enligt räddningstjänsten de flesta byggnader. Även domstolsbyggnader utrymdes.

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22584&a=2510378  Ja detta fick vi veta på tisdagskvällen och  nu på natten är den senaste nyheten att det är “lugnt”, men det är inte lugnt i människornas inre, det tror jag då inte. Fler nyheter kommer att komma….antingen är de bra eller dåliga…. Jag har inte de rätta orden, utan återkommer, för tankarna ikväll har varit mycket blandade och känslosamma. /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.