År 2010 /Isstorm i Moskva /Euromedlemskap?

 

Isstorm lamslår Moskva

Ett slags isstorm lamslog Moskva på annandagen.
14 sjukhus drabbades av elavbrott och en av flygplatserna slogs ut.

Hagel och regn, som på många håll förvandlas till is, låg bakom bland annat att Domodedovo, den ryska huvudstadens största flygplats, blev strömlös vid 8-tiden på morgonen. Ännu tidigt på kvällen lokal tid hade strömförsörjningen inte kunnat återställas.

Under dagen drevs flygplatsen och de 14 drabbade sjukhusen med reservkraft, men följderna blev ändå omfattande.

Flygplatsen kunde ta emot en del landande flyg, men inga plan kunde lyfta. Moskvas två andra huvudflygplatser, Sjeremetievo och Vnukovo, uppgavs först fungera normalt, så en del trafik dirigerades om dit, men sedan ledde fortsatt snöfall till att Sjeremetievo inte kunde hantera mer extra trafik.

Strandsatta
Domodedovo har generatorer för det allra nödvändigaste, bland annat flygledning. Men terminalerna var mörklagda och omkring 16 000 resenärer blev strandade.
– Flygbolagen måste nu lämna ut stora bagagemängder till passagerarna för hand, sade flygplatsens taleskvinna Jelena Galanova till Interfax.

Vid 17-tiden svensk tid hette det att omkring 100 flygavgångar fått ställas in.
Omkring 200 000 personer i 455 samhällen och stadsdelar i Moskvatrakten var strömlösa, enligt vad regeringskällor uppgav för nyhetsbyrån vid lunchtid.
Även i spårvägstrafiken och tunnelbanan förekom störningar.

Runt nollstrecket
Moskva beskrevs av en tv-station som en “skridskobana i betong”. Vädret är osedvanligt varmt för denna årstid, kring noll grader, men på marknivån är det så kallt att regnet fryser till is när det landar.
En del bilister lade madrasser på sina bilar, för att skydda dem från fallande istappar och hagel, rapporterade AFP.
Enligt Interfax avråddes alla de tio miljoner Moskvaborna från att överhuvudtaget ge sig ut utomhus. /Se Expressen eller http://www.elvorochjanne.se/profetiskt/nyheter/SNABBNYTT.html

*****

Sverige och Euron:
Sverige bör glömma ett euromedlemskap under överskådlig tid. Det är budskapet från en rad tunga företagsledare som SvD Näringsliv har talat med. Årets skuldkris i eurozonen har avskräckt många som tidigare var positiva till ett svenskt valutabyte.
Det gångna året har eurosam- arbetet satts på sitt hittills hårdaste prov. De skuldtyngda euroländerna Greklands och Irlands problem har tvingat både euro- och övriga EU-länder att komma till undsättning med gigantiska lånepaket. Många ekonomer anser att krisen bevisat att valutaunionen inte är optimal och förutspått att svaga länder kommer att få lämna samarbetet.

Samtidigt har svensk ekonomi gått som tåget utanför euro- zonen. Finansminister Anders Borg menar att Sverige skulle ha klarat sig bra även med euron som valuta. Men han har inte varit lika pådrivande som Folkpartiledaren Jan Björklund i att få till stånd en ny folkomröstning om ett svenskt medlemskap.

Svenska företagsledare verkar däremot inte ha en svensk euroanslutning på sin radar./Källa E24 världen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.