HÄLSA: Rödbetans fantastiska fördelar:

Rödbetan är en vanlig rotgrönsak på julbord runtom i Sverige, den är också rik på viktiga mineraler och vitaminer. Här är en topplista över några av rödbetans hälsosamma fördelar.

1. Blodtryckssänkande

Rödbetsjuice innehåller nitrat som i kroppen ombildas till blodkärlsvidgande kväveoxid. Detta förbättrar cirkulationen, vilket även påverkar hjärnan gynnsamt, och sänker därmed det systoliska blodtrycket.

Studier visar att ett litet dricksglas (250 milliliter) kan vara tillräckligt för att sänka blodtrycket med 4-5 enheter.

2. Inflammationsdämpande

Rödbetans höga innehåll av aminosyran betain skyddar proteiner, enzymer och celler från negativa effekter av vardagens stress. Kombineras rödbetsjuice med ingefära förstärks den antiinflammatoriska verkan ytterligare.

3. Stödjer kroppens reningsprocess

Betalain (det röda färgämnet), och metionin ökar utrensningen av toxiner som redan brutits ned av levern, samt motverkar ansamling av fettsyror och gifter i levern.

4. Även bladen är nyttiga

Något oväntat är faktiskt blasten bland de nyttigaste delarna. Bladen innehåller bl.a. höga halter protein, fiber, kalium, magnesium, kalcium, järn, jod, lutein och vitaminerna A, C och B6.

Fibrerna i bladen motverkar förstoppning och luteinet motverkar makuladegeneration.

5. Motverkar cancer

”Ferenczis Effekt”, efter upphovsmannen Alexander Ferenczi, är en tumörhämmande effekt av rödbetans betacyanin. Denna flavonoid ökar cellernas syreupptag och hjälper därmed cellen att bibehålla sin halt av det cancerbekämpande c-vitaminet.

Sambandet mellan syre och cancer har länge varit välkänt, rödbetor kan dramatiskt öka syrenivåerna i blodet (400 procent).

Detta förbättrade syreupptag kan, tillsammans med den höga halten järn, motverka cancer genom att öka nybildandet av syretransporterande röda blodkroppar.

Rödbetor anses också vara utomordentliga för att rena lever, njurar och lymfsystem, vilket främjar bildandet av nya friska celler.

Det anticancerogena hos rödbetor minskar dock under uppvärmning. Därför är rödbetsjuice, som ju görs på råa rödbetor, att föredra.

6. Ökar sexlust och potens

Betorna innehåller enormt höga halter av mineralet boron, som ökar produktionen av det manliga afrodisiakumet testosteron. Testosteronet ökar livsglädjen (libido), spermiernas rörlighet och fruktsamhet med mera.

7. Ökar energi

Den höga halten kolhydrater och nitrat förbättrar uthålligheten. Nitratet ombildas till nitrit redan vid kontakt med bakterierna i munhålan.

När nitritet kommer ut i blodet och musklerna omvandlas det till kväveoxid, som gör blodkärlen mjukare och större.

Detta minskar syreförbrukningen vid lågintensiva övningar och ökar uthålligheten vid högintensiva.

8. Skyddar ögonen

Betakaroten hjälper till att minska makuladegeneration och den rikliga mängden A-vitamin skyddar ögonen från skadliga effekter av fria radikaler.

9. Förebygger stroke

Brist på kalium kan vara en utlösande faktor för hjärtinfarkt och stroke då det är kärlvidgande. Därmed förhindras ansamling av plack i artärer och kärlväggar som ökar risken för blodproppar.

10. Motverkar rynkor och förtidigt åldrande

Som alternativ till dyra hudvårdsprodukter kan det vara värt att prova rödbeta då den skyddar huden från insidan och ut.

Enligt en artikel i tidskriften Food Research International,  som publicerades i juli 2011, neutraliserar rödbetans betain skadliga effekter av mikrober, virus och fria radikaler.

Det höga innehållet av antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen motverkar de flesta åldersrelaterade sjukdomar.

Rödbetans lykopen hjälper huden bibehålla sin elasticitet och skyddar mot skadlig ultraviolett strålning .

Man bör dock observera att man inte bör låta små barn äta rödbetor.  Det är också bra att själv vara någorlunda återhållsam, då de höga halterna av oxalater kan öka risken för gikt.

Per Johansson

https://www.vaken.se/wp/wp-content/uploads/2017/12/rodbeta.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.