Snart klubbas lagen som gör det möjligt att i detalj kartlägga ditt elektroniska liv.
Läs också:
Proposition 2010/11:46
Lagring av trafikuppgifter – Betänkande av Trafikuppgiftsutredningen SOU 2007:76
Datalagringsdirektivet
12/11 Datalagringen blir dyr för hushållen
11/11 Lagringsförslag går längre än EU-direktiv
11/11 ”Regeringen tävlar i medborgarförakt”
11/11 Regeringen enig om datalagring
27/10 Liten effekt för jakten på fildelare
27/10 Lättare få ut personuppgifter
4/3 Rödgröna inte längre överens om datalagring
2/3 EU:s datalagring olaglig i Tyskland
21/2 Malmström ser över datalagring i år
12/2 Dubbla budskap om datalagring från de rödgröna
21/10 2009 Regeringen dröjer med datalagring
I torsdags lämnade regeringen över propositionen om datalagringsdirektivet till riksdagen. Regeringens förslag innebär möjligheter till mycket långtgående möjligheter till kartläggning av svenskarnas elektroniska liv.
-Datalagringsdirektivet är en olycka. Man lagrar personers kommunikationer, människor som inte är misstänkta för brott, säger Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet.
”Total kartläggning”
Justitiedepartementet lovar på sin webbsida att hemsidor inte ska lagras med det nya direktivet. Det är sant, men varje hemsida du besöker har ett IP-nummer och det ska operatörerna spara i sex månader.
-Det är en total kartläggning. I och med vår livsstil, där vi har hela våra liv på internet, kommer vi att bli kartlagda in i minsta detalj, säger André Rickardsson, en av Sveriges främsta experter på IP-trafik och trafikanalys.
Att alla elektroniska spår du gör med din mobil och när du surfar sparas innebär i klartext att myndigheterna kan kartlägga hela ditt elektroniska liv: Vilka du känner, var du är och dra slutsatser om sexuell läggning, politisk tillhörighet eller religion, säger André Richardsson.
-Jag tror inte att regeringen har förstått vad man kan göra med den här informationen som lagras. IP-adresserna, tillsammans med annan information som finns lagrad, gör att det är väldigt enkelt att kartlägga människors surfvanor, säger han.
Bodström
Myndigheterna kan bara få ut uppgifterna om personen misstänks för ett brott som kan ge minst två års fängelse. Men poängen är, hävdar kritikerna, att informationen över huvud taget samlas in. Wikileaks har lärt oss – databaser kan läcka.
-Jag tycker att det känns väldigt oroväckande. Den senaste veckans händelser visar väldigt tydligt på farorna med att man samlar information, säger Anne Ramberg.
Datalagringsdirektivet initierades av förre justitieministern Thomas Bodström (S). EU tog över och nu ska alliansregeringen införa det, liksom i alla andra EU-länder.
Kritikerna har tystnat
Tidigare var debatten omfattande. Men nu, när det står klart att förslaget möjliggör en kartläggning av svenskarna i en sannolikt aldrig tidigare skådad omfattning, verkar kritikerna ha tystnat.
-Det skapar ett samhälle som är väldigt otäckt. Det som börjar som små steg är till slut ett sluttande plan, Anne Ramberg.
Allt talar för att det nya datalagringsdirektivet kommer att få stöd i riksdagen. Då träder den nya lagen i kraft från den första juli nästa år.
Ask: Mer ordning och reda
Justitieminister Beatrice Ask, är det rimligt att samla in och spara den här informationen om det finns uppgifter om hur vi surfar privat?
-Sådana här uppgifter samlas in och sparas redan i dag. Förslaget handlar i stället om vad man ska ålägga operatörer att spara och på vilka villkor det sparas, enligt ett EU-direktiv.
-På det här sättet blir det mer ordning och reda, eftersom det kommer att finnas regler för vem som får ta ut uppgifter, i vilket sammanhang och hur snabbt operatörerna måste radera lagrade uppgifter, säger Beatrice Ask.