Vardagen/Miljötänk.Alla över 50 borde läsa detta och..

 

*

Saknade du “miljötänk” när du var ung?

Alla över 50 år eller omkring, borde läsa detta, kanske även den nya generationen…
Jag skulle betala i mataffären nyligen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med mina egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön. Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket i våra dagar.

Kassörskan svarade att det är det som är problemet. ”Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer.” Hon hade förstås rätt i en sak – vår generation hade inte miljötänket på ”vår tid”.  Men vad hade vi i vår tid?

Efter långt funderande och sökande djupt i min egen själ insåg jag vad vi hade…. Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger. Men vi hade inte miljötänket.

Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundar meter. Men kassörskan har rätt, vi hade inget miljötänk.

Då tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid. Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.
På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk – inte som halva Gotland. I köket blandade, vispade vi alltid för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar. På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband, trappmaskiner mm. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

Vi drack vatten från kranen istället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut istället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet är slött. Men vi hade inte miljötänket då.

På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan istället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar) Vi hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en förgrening. Vi behövde inte ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria.

 
Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktiga den äldre generationen är bara för att vi inte hade ”miljötänk”?

 

Tack Carl Wahren (befolkningsexpert och jazzpianist) för detta! /Genom mail fr gunnar.lindgren@ale.mail.telia.com

www.gunnarlindgren.com

 http://www.alternativjournalen.se/ooljat

tk910116

/Maria..  som kommer ihåg…..

 

 

 

 

4 thoughts on “Vardagen/Miljötänk.Alla över 50 borde läsa detta och..

  1. Jaja eller ja ja, vilket det än är så är det tragiskt att det sker saker mitt framför oss och ingen vill erkänna detta Orwellska samhälle eller globalism utan logik
    Gud ser och hör allt men eftersom man inte känner honom eller erkänner honom så har man ju ingen som helst respekt ang hans storhet!
    Därför kan detta spektakel pågå….men bara tills han har sett nog! Sedan kommer domen! Ve…/Maria

  2. I Orwells böcker beskrivs “global logik.” Det är ingen logik utan dubbeltydighet och cirkelresonemang.

    Bristen på logik kommer ifrån att några (få) vill äga världen och samtidigt få andra att betala/jobba för det!

    Världen är Guds skapelse. Vi äger inte världen. Försöker vi göra det, måste vi ljuga en hel del och låtsas som om vi försöker rädda den, när vi i själva verket bara vill STYRA den.

    I 1984 pågår det krig någonstans (hela tiden) och befolkningen får rapporter och måste ställa in sig på vinster/förluster, indragningar eller bröd och skådespel, hurrarop eller burop, beroende på storebrors humör för tillfället.

    Så är det också i dag. Vi vet inte vad som egentligen planeras för oss internationellt, eller vad som händer i krigen, vilka krig som är på gång och vilka som har tagit slut osv. Det är för långt bort och tar så mykcet tid att söka upp det.

    Bättre att kalla allting demokrati och låtsas som om det är logiskt att dra ned på koldioxid i Europa, när vi i själva verket redan gör det (sedan kol och tung industri i Tyskland och Polen försvann för 20-30 år sedan).

    I Kina är det en helt annan sak och där byggs det många kolkraftverk.

    Ja ja…

  3. Intressant… det märkliga är att det inte finns mågot som helst sunt förnuft längre. Vart tog det vägen? Bovarna är de som bestämmer och de andra är underlydande? Knepigt värre!
    Lagstiftning- vad är det- det bryr man sig inte om längre, se på lastbilarna på våra vägar och smuggel och elände där med……
    Nej fy usch
    Det var bättre förr, var det för att man inget visste kanske…/Maria

  4. Det klart att vi ska värna om miljön. Kul text!

    Är det inte så att saker måste nå “global nivå” innan miljöproblemen kan lösas?

    Hur ska folk själva kunna fatta beslut om saker som rör deras vardag? Haha!

    Samtidigt som Östersjön dör och behöver räddas genom miljöansträngningar, byggs Nord Stream gasledning:

    http://www.naturskyddsforeningen.se/stod-oss/privat/gava/hav-och-fiske/

    http://www.nord-stream.com/pipeline/

    Samtidigt som “hållbar utveckling” myntas och utvecklas i FN, släpps WTO handelslagar (också FN) fram där global logistik och handel garanterar att “ohållbar utveckling,” med kontinentala transporter och oändliga lager förpackningar, oljespill, koldioxidutsläpp, miljöförstörande grödor och resten är självklara ingredienser.

    Miljöhänsyn är ofta ett kamouflage, där de större konkurrerar ut de mindre – allt ska vara globalt. Då behövs inga lokala hänsyn! Sen är det pedagogoiskt att vi sopsorterar, förstås.

    Ska man lösa miljöproblem måste man gå till miljöbovarna och lagstifta. Nu är miljöbovarna för stora och stiftar lagarna (med hjälp av internationella organ och policy). Hjälp, vi verkar inte förstå någonting! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.