Från skinncell till ägg /Barn

Ny teknik omvandlar skinnceller till ägg

PUBLICERAD IGÅR 15:38

 – AV SOFIE PERSSON

Foto: Chokniti Khongchum/Pexel

Forskare vid Oregon Health & Science University (OHSU) har utvecklat en ny teknik där man omvandlar skinnceller till ägg som i sin tur kan bli befruktade. Metoden uppges ska kunna användas till par som inte kan få barn, men öppnar även upp för samkönade par att få biologiska barn.

Metoden, som liknar den teknik man använde när man skapade fårklonen Dolly, 1996, har testats på möss och kallas för vitro gametogenesis, eller IVG. Tekniken, som förklaras i en studie publicerad i Science Advances, innebär att kärnan i en hudcell från en man eller kvinna placeras i ett donerat embryo som saknar sin egna cellkärna. Den ersatta hudcellskärnan får sedan sitt genetiska innehåll halverat för att göra plats för spermier, vilket skapar ett livsdugligt mänskligt embryo som kan planteras in i en livmoder genom provrörsbefruktning (IVF).

– Målet är att producera ägg för patienter som inte har några egna äggsäger Shoukhrat Mitalipov, professor i obstetrik och gynekologi samt molekylär och cellulär biovetenskap vid OHSU School of Medicine, i ett pressmeddelande.

Tekniken ska kunna användas av kvinnor som inte kan producera egna ägg, men ska också kunna implementeras hos exempelvis homosexuella par, där man kan ta kromosomer från båda parter för att skapa ett gemensamt biologiskt barn.

Tidigare hade forskarna letat efter en metod att styra om stamcellerna till att skapa spermier eller ägg, vilket fortfarande är utom räckhåll, men den nya metoden, som kallas somatisk kärnöverföring, kringgår allt detta.

– Fördelen med vår teknik är att den undviker den långa odlingstid som krävs för att omprogrammera cellen, säger Dr. Paula Amato, professor i obstetrik och gynekologi vid OHSU School of Medicine.

Forskarna studerar också metoden på mänskliga ägg och embryon, men det är fortfarande år kvar innan man kan göra kliniska tester på metoden.

– Det här ger oss en hel del insikter, säger Amato. Men det återstår fortfarande mycket arbete för att förstå hur dessa kromosomer paras ihop och hur de troget delar sig för att faktiskt reproducera det som händer i naturen.

Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

Maria: — Ja naturligtvis stör jag mig på denna information också, som så mycket annat! DENNA meningen är inte ok: Metoden uppges ska kunna användas till par som inte kan få barn, men öppnar även upp för samkönade par att få biologiska barn. Får-klonen DOLLY står som ‘modell’ för detta.

Det är INTE GUDS MENING att samkönade skall ha/få ‘biologiska barn’ Det står inget om det i Guds ord, det står att man och kvinna skall ha barn! Inget annat eller inga andra än man och kvinna! Lär er det nu, det är Guds ord.

Ni kan tänka er att studierna är MÅNGA och försöken är fler, och att denna tiden inte är ‘normal’ och att det blir fler och fler tankar om att ÄNDRA PÅ DET GUD BESTÄMT! MEN de kommer att få känna på Guds straff en dag, för så har han sagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.