Västerås stift och hbtq-häfte om att Jesus kunde vara queer…

https://www.varldenidag.se/nyheter/svenskkyrklig-skrift-jesus-kan-ha-varit-queer/repsda!bpLY7A4SQZ55pLzKQTuAQ/?fbclid=IwAR1_aF2aIwFPtZiHBEJ-n52C6-wAdlVJ3mZ-Z4VSp8gPVBkNpAkqEJ76lcM

Västerås stift har gjort det igen! Vad? Jo man accepterar precis vad som helst och nu har Västerås stift gått ut med en skrift (hbtq-häfte) som säger/antar/frågar sig om Jesus är queer. Se nedan! Eller… är det ett aprilskämt??

1 / 5VISA BILDTEXT

Svenskkyrklig skrift: Jesus kan ha varit queer

Rut och Noomi fick barn tillsammans, Josef bar antagligen kvinnokläder och Jesus kan ha varit queer. Det står det i en svenskkyrklig guide för kristna hbtq-ungdomar. – Det finns inga som helst belägg för detta, säger teologidocenten Anders Gerdmar, som tycker att häftet är ”oroväckande”.

Nyheter · Publicerad 14:35, 1 apr 2019

”Under regnbågen står du inte ensam” är titeln på det hbtq-häfte som Svenska kyrkan i Västerås stift ger ut. Häftet är tänkt att vara ”en överlevnadsguide för kristna queerkids” och är framtaget tillsammans med deltagare på Svenska kyrkans regnbågsläger.

I guiden förklaras olika hbtq-begrepp, men man säger sig också svara på frågan vad Bibeln säger om homosexualitet.

”Ibland lyfts vissa ställen i bibeln fram som om de talar mot homosexualitet. Dessa ställen handlar inte om en jämställd kärleksrelation mellan två av samma kön så som vi tänker en homosexuell relation idag utan om övergrepp, pedofili eller våldtäkter”, står det i guiden.

Därefter lyfts olika bibelpersoner fram som exempel på personer som levde utanför normen. David och Jonatan lyfts fram som exempel på ”stark kärlek mellan två unga män”, Maria lyfts fram som en flicka som ”vågar bryta mot traditionella könsnormer” och Josef sägs troligtvis ha gått klädd ”i en dräkt ämnad för en konungadotter”.

I ett stycke står det att ”Noomi väljer att leva och få barn tillsammans med sin svärmor Rut” och i ett annat stycke frågar man sig om Jesus var queer – det vill säga levde utanför heteronormen.

Ungdomarna som läser guiden får även tips på vad de kan svara om någon säger att det i Bibeln står att homosexualitet är fel.

En person som är starkt kritisk till häftet är teologidocenten Anders Gerdmar, rektor för Skandinavisk teologisk högskola.

– Genom att sätta in bibeltexterna i det här sammanhanget sexualiserar man dem, säger han.

Gerdmar vidhåller att det inte finns några vetenskapliga belägg för att kärleken mellan David och Jonatan var homosexuell, inte heller för att Josef skulle ha burit en kvinnoklänning.

– Det finns absolut inget som tyder på det, säger han.

Att Ruth och Noomi skulle ha ”fått barn ihop” tycker han är befängt.

– Det måste väl vara en olycklig felskrivning? säger han.

När det gäller berättelsen där Maria väljer att sitta vid Jesu fötter menar Anders Gerdmar att det inte har någonting med brytande av könsnormer att göra. Enligt Gerdmar handlar den om att Maria väljer att ödmjuka sig och lyssna till Jesus.

Att Jesus skulle ha varit queer tycker han är än mer befängt.

– Det finns inga som helst belägg för det. Jesus och hans lärjungar levde i en judisk miljö. Så länge de inte tydligt tog avstånd från något så levde de enligt den gammaltestamentliga lagen, säger han.

Gerdmar menar att skribenterna projicerar sina egna uppfattningar på Jesus och vidhåller att det inte är första gången som det sker.

– Det var inte länge sedan Jesus skulle vara kommunist, säger han.

Att de bibeltexter som tar avstånd från samkönat umgänge skulle handla om övergrepp och pedofili är, enligt Gerdmar, helt fel.

– Läser man Bibeln är det solklart att allt sexuellt umgänge, förutom det som sker i äktenskapet mellan man och kvinna, är förbjudet, säger han.

Anders Gerdmar tycker att det är oroväckande att Svenska kyrkan, som har gott om teologer, ger ut ett häfte som ”inte vilar på saklig grund”. Att man riktar sig mot unga människor, som håller på att forma sina liv, tycker han är extra allvarligt.

– Ska kyrkan vara ett salt eller en spegel? I det här häftet är kyrkan bara en spegel av rådande kultur. Kyrkans uppgift är att säga som det är och visa vägen.

Även om Anders Gerdmar är kritisk till det mesta i häftet, tycker han att en sak är bra.

– Det står att Gud älskar alla människor, och det gör han. Däremot älskar han inte alla sätt att leva.

Världen idag tar kontakt med Västerås stift för att höra varför de ger ut skriften.

– Unga människor har rätt att känna sig trygga, sedda och respekterade oavsett könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning. Västerås stift har sedan början av 2000-talet tillsammans med Svenska kyrkans Unga Västerås distrikt arbetat för att skapa tryggare och mer inkluderande mötesplatser, skriver stiftsprosten Peter Åström i ett mejlsvar till tidningen.

Enligt Åström är guiden alltså ett led i detta.  

Att Västerås stift, genom skriften, skulle antyda att Rut och Noomi samt David och Jonatan hade en homosexuell relation dementeras dock av Åström.

– Det gör vi inte. Vi ger exempel på berättelser som blivit viktiga för hbtq-personer. Båda berättelserna beskriver stark kärlek mellan personer av samma kön, skriver han.

Ni skriver att ordet homosexualitet inte står i Bibeln – men det är det ord som används i 1 Kor och 1 Tim (SFB). Ni skriver också att Rut var svärmor till Noomi fast det i själva verket var tvärtom. Hur väl kan skribenten Bibeln?

– Guiden är framtagen av unga i Svenska kyrkan. Svenska kyrkans officiella bibelöversättning är Bibel 2000. I den förekommer inte ordet homosexualitet. Det ordet fanns inte när texterna kom till, skriver Åström.

– Gällande namnförväxlingen uppstod den medan vi skrev. Det har rättats till. Även teologer skriver fel ibland, skriver Åström och påpekar att flera teologer sett över texten.  

När Världen idag frågar vilka vetenskapliga belägg Västerås stift har för bibeltolkningen att Rut och Noomi skulle ha fått barn ihop svarar han med att hänvisa till fjärde kapitlet i Ruts bok.

Där står det att Rut fick barn med Boas och att Ruts svärmor Noomi tog hand om barnet. Det står även att grannkvinnorna sade ”Noomi har fått en son”.

Enligt Anders Gerdmar betyder detta dock inte att Noomi ansågs vara mamma till barnet.

– Det betyder att hennes familjelinje har återupprättats genom att Boas gift sig med Rut och fått en son med henne. Det betyder också att hon också fått någon som kan försörja henne på ålderdomen, säger han.

Att påstå att berättelsen skulle ge stöd för att två kvinnor får barn tillsammans med hjälp av en man är, enligt Gerdmar, ”helt taget ur luften”.

Han påpekar vidare att berättelsen tydligt visar att den attraktion som finns, och blir början på ett äktenskap, är mellan Boas och Rut.

När det gäller tolkningen att Josef skulle ha burit kvinnokläder hänvisar Peter Åström till det hebreiska ordet ”ketonet passim” som används för Josefs klädnad. Enligt Åström används samma ord om ett plagg som ogifta kungadöttrar bar.

Anders Gerdmar medger att det är samma ord som används i samband med prinsessan Tamar, men han menar att det inte betyder att Josef bar kvinnokläder.

– Passim betyder troligen bara att den var fotsid, säger han.

Anders Gerdmar anser att Västerås stift tolkar Bibeln på ett sätt som påminner om Jehovas vittnen.

– De tar en vers ur sitt sammanhang eller pressar en rent spekulativ ”möjlig” tolkning till det yttersta. Det är en oseriös bibeltolkning som bara syftar till att passa en queeragenda, säger han.Sara Anderssonsara.andersson@varldenidag.se

SKÄMS ni som satt ihop denna galna text i ett häfte som inte skall ha med Jesus eller tro att göra, d v s homosexualitet som Gud är emot. Läs bibeln du som tror att kyrkan har rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.