1. Tidningen DAGEN och TRON/ 2. Religiositet och ‘symboler’.

SÅHÄR skriver Tidn DAGEN: Hatkommentarerna från kristna gör så att sökare väljer bort tron
Genom att skjuta på varandra med teologiska poänger ser vi till att dörren till kyrkan, och kanske ytterst till Jesus, för många förblir stängd. https://www.dagen.se/ledare/gastkronikor/2023/12/13/det-ar-vi-som-ser-till-att-dorren-till-kyrkan-for-manga-forblir-stangd/

Är det värt det? skriver Ida-Maria Brengesjö.

Maria tycker: -Om du/Ni frågar mig så är det ytterst allvarligt och om nu människor VILL bli Kristna och FÖLJA JESUS, men anser att den s k ‘kyrkan’ inte ger dem det de önskar, d v s så pass bra och säker undervisning och tillmötesgående m m som de/man behöver för att lära sig grunderna i vad TRO ÄR och hur man kan gå vidare för att LÄRA KÄNNA JESUS. Som s k sökare i tron, så måste man verkligen få svar på sina frågor som kan vara ganska så många och om man är helt ny i s k tro, så måste man få bra hjälp och undervisning. En ÖPPEN DÖRR till JESUS är en självklarhet men om ‘kyrkan, församlingen’, bråkar sinsemellan och inte är ense så blir det inte bra ‘reklam’ för TRO.

Maria: TRON PÅ KRISTUS JESUS är det bästa och FINASTE en människa kan få, och den kan man verkligen FÅ UTANFÖR KYRKAN. ?? JA. -Jag tycker inte om Tidningen Dagen men såg detta och ville ge en tanke här. Tycker om? …. Tidn Dagen har ofta s k sned undervisning som inte stämmer med vad man BORDE tycka som kristen, man är oerhört religiös i sitt tänkande. Så tycker jag och läser inte deras blad. Men detta ville jag säga om TRON. -SYMBOLER för tro? EKUMENIK? ANNAT? Ett kors tycks inte vara bra att bära nu för tiden, det kan komma att vara FARLIGT. Varför? jo för att man börjar nu att visa på förföljelse av de s k troende, VEM de riktar sin tro till är ju olika nu. För övrigt: No Church då den är sekulariserad och religiös och ekumenisk. / Se nedan i rubrik:

https://www.dagen.se/ledare/2023/12/13/jobbsokande-sakrast-att-gomma-ditt-kors/?

Jobbsökande? Säkrast att gömma ditt kors


Frida Park: Fördomsfullt om religiösa symboler

Nästan varannan arbetsgivare uppger att de påverkas negativt om den jobbsökande bär religiösa symboler.
Av Frida Park
Publicerad: 13 december 2023
Senast uppdaterad: 13 december 2023

Ska poliser kunna bära huvudduk? Eller socialsekreterare kippa? Eller lärare kors? Nu öppnar en ny EU-dom för att även myndigheter kan förbjuda sina anställda att bära religiösa symboler. Men bara om alla sorters religiösa symboler stoppas. Man får inte peka ut en särskild religion. Tidigare har privata företag fått samma besked.

Orsaken till att EU är noga med att poängtera att alla olika religioner i så fall ska omfattas av förbudet är naturligtvis att arbetsgivare inte av till exempel islamofobiska eller antisemitiska skäl ska kunna säga nej till hijab eller kippa. Men likväl är det ett oroande utslag.Vissa ser detta som ännu ett viktigt steg, ja rent av en vinst, på vägen till det helt sekulära samhället: ett samhälle där det i offentligheten inte syns ett spår av religiösa uttryck. Kyrkklockor? Glöm det. Böneutrop? Aldrig. Gospelsång på torget? Nej.

Men andra, ofta företrädda av Sverigedemokrater och Kristdemokrater, tycker att just kristna kulturuttryck är något som bör vara tillåtet i Sverige – av kulturarvsskäl. Kors går bra. Men att införa böneutrop eller nationell helgdag för Eid al-fitr är knappast aktuellt. Det är inte alldeles märkligt att förstå att den hållningen – där kristendomen särbehandlas positivt – är något som attraherar kristna. Det borde det inte vara. Att gifta sig med makten har historiskt lett till en urvattnad kristendom som dansar efter maktens pipa. Frikyrkliga har därtill en lång tradition av att kämpa även för andras religionsfrihet.

Varannan chef negativ till religiösa symboler
Därför är en hållning där staten förhåller sig neutral, eller sekulär, till religion att föredra. Staten bör inte särskilja mellan religioner, men inte heller vara ängslig inför religiösa uttryck. Även om religion kan användas fel bör staten utgå ifrån att tro och livsåskådning grundläggande är något positivt och en drivkraft att göra gott mot sin medmänniska.

Ja, det finns gränsdragningsproblematik kring religiösa symboler i arbetslivet. Att en tjänsteman bär Davidsstjärna eller slöja bör inte vara problematiskt. Men det kan vara rimligt att fråga sig om det är lämpligt att en förskollärare som vill arbeta med små barn, med behov av anknytning, klär sig i heltäckande burka. Samtidigt är det ett långt större problem att troende som bär religiösa symboler misstänkliggörs.

Det finns gott om fördomar, särskilt mot muslimer men även mot andra troende – att alla skulle vara bakåtsträvare, vetenskapsfientliga eller hedersförtryckare. (Johansen, Carina/NTB)
Nästan varannan arbetsgivare uppger att de påverkas negativt om den jobbsökande bär religiösa symboler. Det finns gott om fördomar, särskilt mot muslimer men även mot andra troende – att alla skulle vara bakåtsträvare, vetenskapsfientliga eller hedersförtryckare. I dag har vi en situation där jobbsökande gör säkrast i att gömma sin religiösa tro – om de vill få ett arbete. En diskriminering som är djupt ovärdigt ett land som har religionsfriheten inskriven i sin grundlag.

Det måste vara möjligt att samtidigt bygga en sekulär stat som behandlar alla religioner jämlikt och att en fransk president kan delta i en chanukkah-högtid eller att en statsministerfru bär prästkrage på Nobelfesten. Sluta var så rädd för religiösa symboler!

Maria: -Fråga mig? Nja det kanske du inte vill göra… men jag anser inte heller att vi ska ha böneutrop och skrikande mistlurar och män som ligger i rader på knä på stan/eller inomhus…. SVERIGE SKALL VARA SVENSKT och KRISTET anser jag och många med mig, och att vi inte skall ha Islam i Sverige som uttrycks-kod för att göra Sverige o-svenskt, vi är på väg dit, men det tror jag inte människor har förstått. Sharia-lagar är att vänta! Barcelona-avtalet 1995! /Återkommer om det.

Så…. detta var lite av tyckande här från Tidn Dagen och från mig, Maria. VAD tycker DU? Skriv gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.