Irans militärstyrka mot nordvästra Syrien? Artikel ….och funderingar kring kriget i Syrien

n-w-o6   ARTIKEL:

Nu ger sig ännu en aktör på allvar in i det syriska kriget. Det är Iran, Syriens viktigaste allierade, som uppges ha sänt tusentals soldater in i Syrien för att vara med i en väntad markoffensiv i nordvästra Syrien.

På onsdagen kom en delegation med iranska parlamentsledamöter till Syriens huvudstad Damaskus. Det kan ses som ett slags politisk manifestation av enighet som ska ledsaga det militära samarbetet, vilket handlar om en aktion mot rebeller i nordvästra Syrien.

Ledaren för den iranska delegationen är ordföranden i parlamentets utrikesutskott, Alaeddin Boroujerdi. Han säger enligt den statliga radio- och tv-sändaren Irib:

– Den internationella koalitionen ledd av USA har misslyckats i kampen mot terrorism. Samarbetet mellan Syrien, Irak, Iran och Ryssland har varit positiv och lyckosam.

Tusentals soldater

Det är ingen hemlighet att Iran har bistått Syrien och dess diktator Bashar al-Assad med militära rådgivare redan tidigare. Alliansen hänger samman med att al-Assad och det styrande skiktet i Syrien omfattar en religiös gren av islam som är besläktad med shiitisk islam i Iran.

Nu handlar det enligt nyhetsbyrån Reuters om tusentals soldater som ska delta i en militär operation tillsammans med ryska luftstyrkor. Reuters citerar två anonyma militära källor. Nyhetsbyrån anger inte från vilket land de kommer.

Strider redan för al-Assad

Redan i förra veckan rapporterades att en hög militär i Irans elitstyrka, Revolutionsgardet, omkommit i sin egenskap av rådgivare till den syriska armén.

I dag rapporterar den iranska nyhetsbyrån Tasnim att två andra höga iranska officerare har dött i strid mot terroristorganisationen Islamiska staten, IS.

Det kan ses som en bekräftelse på att Iran redan strider på al-Assads och Putins sida.

Enligt Reuters planeras en offensiv mot Syriens största stad Aleppo, där uppenbarligen den syriska armén, iranska trupper och ryska luftstyrkor ska samverka.

Även Hizbollah?

Troligt är att även soldater från den libanesiska Hizbollah-milisen ska delta. Hizbollah understöds av Iran. al-Assad har sedan länge anlitat Hizbollah-styrkor för att stärka den ganska medtagna syriska armén. USA betraktar Hizbollah som terrorister, men det gör inte EU.

Staden Aleppo och provinsen med samma namn är viktiga för al-Assad. De västra delarna av landet ses som hans främsta fäste.

Det har till och med sagts att al-Assad, om han förlorar huvudstaden Damaskus, skulle bege sig västerut, där han anses ha stöd, för att därifrån regera vidare i de återstående delarna av Syrien.

Ryssland har en fördel i sina bombningar i Syrien jämfört med USA: Man har tillgång till marktrupper. Inte bara från den syriska armén utan troligen också iranska. Militära experter anser att flygattacker mot en motståndare måste följas upp avmarktrupper för att bli effektiva.

Allians med flera länder

Frågan är dock hur mycket det verkligen blir frågan om att bekämpa IS, eftersom IS bara finns i några områden på landsbygden nära staden.

Sedan Ryssland för två veckor sedan började sina bombningar i Syrien har alltså mycket hänt. Ryssland är nu del av en allians med flera länder i regionen.

På senare tid har även Irak uttalat sig positivt om Ryssland. Den irakiske presidenten Haider al-Abadi har sagt att han inte skulle ha något emot att Ryssland även bombade i Irak, där IS har lagt under sig en stor del av landet.

Missnöje med USA:s insatser

Al-Abadi har uttalat sitt stora missnöje med USA:s bombningar av IS-mål i Irak. Han menar att USA saknar viljan att verkligen bekämpa IS.

Irak samarbetar visserligen med USA, men samtidigt har det shiitiska Iran ett starkt inflytande på den irakiska regeringen, som också är shiitiskt dominerad.

Vinst för Ryssland

För Ryssland är det en klar taktiskt vinst att nu samarbeta med flera länder i Mellanöstern. Tidigare har Syrien varit den enda verkliga allierade i området.

Frågan är dock hela tiden om denna utökade allians ska slåss mot IS i första hand eller om det handlar om att hålla kvar al-Assad vid makten och bekämpa de syriska rebellgrupper som slåss mot honom. Iran har ett intresse av att hålla honom vid makten precis som Ryssland.

USA-alliansen har anklagat den ryska alliansen för att koncentrera sig på de rebeller som både är mot al-Assad och mot IS.

Maria:  Man kan undra om det finns en ‘konspirationsteori’ från folk som är högst uppsatta, den s k eliten-  Tänk tanken att NWO och dess världsledande Antikrist är på gång och/eller att  man fått bort de människor (flyktingar från olika håll för att ta och planera att få bort det som återstår av mellanklassen så de kan införa sin nya världsordning med sig själva på topp och alla vi andra får i sann diktatur/kommunism anda dela lika på misären där under. /Det kan  vara så, bli så. Följ händelserna, det kokar i världen.

NamnlösMaria

Jesus5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.