Gamla Testamentet /Israels tolv stammar /Obs:Personporträtt av JAKOB i denna artikel

Eftersom man missuppfattat mig här i artikeln så kommer denna att tas bort och skrivas om så att man förstår att jag menar att ABRAHAM är stamfader men också vilken roll JAKOB spelade.

Abraham, Isak och Jakob , (här berättas om Jakob) är några av Gamla Testamentets viktigaste personer. Det är viktigt att förstå att detta inte beror på deras personliga egenskaper, utan på vem Gud är.

Jakob var den tredje länken i Guds plan att grunda en nation med Abraham som fader. Det lyckades trots Jakob snarare än tack vare honom. Redan innan Jakob föddes hade Gud sagt att hans plan skulle förverkligas genom Jakob och inte genom tvillingbrodern Esau.

(Jakob var den tredje länken till Israels tolv stamfäder, Abraham den första:)

Ruben

Simeon

Levi

Juda

Isaskar

Sebulon

Josef

Benjamin

Gad

Aser

Dan

Naftali.

Jakob var en man som trodde på sin egen förmåga att lösa konflikter och hade svårt att be Gud om hjälp. Jakob byggde upp sin förmögenhet utifrån själviska motiv. Han var beslutsam och villig att arbeta hårt och länge för det han ville uppnå.

Vi kan lära av hans liv att tryggheten inte ligger i att bli rik. Allt vi människor gör, både gott och ont, väver Gud in i sin långsiktiga plan.

Nyckelvers: “Dessutom är jag med dig och ska skydda dig vart du än går och jag ska föra dig tillbaka till detta land. Jag ska alltid vara med dig tills jag har gett dig allt vad jag lovat.” /1 Moseboken 28:15

Det berättas om Jakob i 1 Moseboken kap 25-30. Han nämns också i Hosea 12:3-5; Matteus 1:2; 22:32; Apostlagärningarna 3:13; 7:46; Romarbrevet 9:11-13; 11:26; Hebr 11:9, 20-21.

/Här skall vi inte förväxla Abraham och Jakob, här  i artikeln står det om Jakob och på ett annat ställe om Abraham, stamfader.  1 Moseboken 12:1,   1 Moseboken 15:6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.