Ekonomi/ Dolda jätteskulder i Kina

 

Moody’s:
Dolda jätteskulder i Kina

E24, 2011-07-05
Josefin Jakobsson E24/ Peking TT-Reuters

Den offentliga skuldnivån i Kina är kanske 3 400 miljarder kronor större än vad den ser ut i räkenskaperna, om man tittar närmare på lokala myndigheters redovisning, enligt kreditvärderaren Moody’s.
“Ett problem är det säkerligen, men frågan är hur stort”, säger svenska professorn Hubert Fromlet.

Den dolda jätteskulden kan om tillväxten avtar ge stora kreditförluster och då bli ett allvarligt problem för kinesiska banker, varnar Moody’s, som flaggar för att det kan bli sänkta kreditbetyg för berörda banker om inte problemet åtgärdas.

Det är många faktorer som lett fram till Kinas nuvarande skuldproblematik. Dels handlar det om den kraftigt ökade utlåningen under krisåren, då landets provinser lånade sig genom krisen. De kinesiska bankernas utlåning beräknas ha uppgått till över 17 biljoner kronor mellan 2009 och 2010, och nu börjar den massiva utlåningen hinna ikapp bankerna.

Central är också om den brist på insyn och transparens som kommit att bli kännetecknande för den kinesiska finansiella sektorn.

– Kvaliteten på Kinas statistik är undermånlig, och minst transparent är den offentliga skuldsättningen, säger Hubert Fromlet, professor i internationell ekonomi vid Internationella Handelshögskolan och tidigare chefekonom vid Swedbank.

Han menar att de nya uppgifterna om Kinas skuldsättning knappast kommer som en överraskning.

– Då det gäller den kinesiska ekonomin så går tillväxt ofta före transparensen. Staten kontrollerar kapitalströmmarna och har därmed möjlighet att sopa ganska mycket under mattan.

Att Kinas offentliga skuldnivå var större än man tidigare trott behöver inte innebära någon katastrof för banksektorn. Trots att bankernas vinster kanske påverkas negativt så är landet långt ifrån någon bankkrasch.

Vad siffrorna från Moodys dock pekar på är att supernationen Kina av många ses som en växande risk för de globala finansmarknaderna, och att västerländska investerare därmed börjar efterfråga en ökad insyn i den kinesiska finanssektorn.

Kina är ett ett ekonomiskt nav, och det är lätt att tro att landets nya roll som finansiellt centrum gör att finansmarknadernas effektivitet är en prioriterad fråga. Men så är inte nödvändigtvis fallet.

– Hur den Kinesiska finansmarknaden utvecklas är avhängigt hur den nya ledningen ser på frågan efter valet 2013. Säkert är att en nyvald regering inte kommer att göra några experminet de första åren, säger Hubert Fromlet.

Moodys statistik visar att bristande transparens kan dölja lik i garderoben, men Hubert Fromlet vill lyfta fram att bristen på insyn lika gärna kan innebära att man överskattar problemet.

– Först och främst är Moodys utspel en signal till alltför optimistiska västerländska investerare att vara lite mer försiktiga. Det vore inte så tokigt.

____

 /Det finns fler länder som måste tänka till, verkar det som. Här i artikeln om Kina finns det nog en del vi inte visste. Är Kina en superduper-nation? Det får vi se..sedan…/Maria/Fann artikeln här:http://www.nyapolitiken.biz/int_politik/jatteskulder-i-kina.html

2 thoughts on “Ekonomi/ Dolda jätteskulder i Kina

  1. Jomenvisst, har hört det förut, men nu är det ju så nära en riktigt stor katastrof, och människor kanske inte förstår ur allvarligt det är, stackars människor!
    Litar de på Gud? Hinner de få tro? De ska står rådlösa, förskräckta, livrädda… /Maria

  2. Ju mer Kina öppnar sig för utländska spekulanter, ju större finns risken att tårtan spricker. När tårtan spricker ska världens spekulanter ta över Kina och köpa det till konkurspriser. Ungefär som de gjort i alla jordens länder, redan.

    Gödgrisen göds så den spricker, och då kan man köpa upp del för del…hm. Hört det förut? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.