Den globala byn/ Dollarn

 

Den globala byn 1

Dollarn

Sedan valutakonferensen i Bretton Woods i slutet av andra världskriget (1944) har dollarn haft rollen som världens reservvaluta. Fram till 1971 var valutan  delvis knuten till guld. Efter 1971, när president Richard Nixon avskaffade denna överenskommelse, är dollarn flytande och oberoende av hårdmetaller (fiat  currency) och trycks (arrangeras digitalt) som lån utgivna av den amerikanska centralbanken, Fed Reserve. Reservvalutesystemet är till för att underlätta  internationell handel i stora kvantiteter och de kostnader och  transaktionsproblem som uppstår. USA har på flera sätt tjänat på att främst olja  betalas i dollar och kunnat utnyttja valutaarrangemanget till sin egen fördel  (förmånliga lån, export, bytesbalans, handel med statsobligationer där andra länder håller USA:s skulder, givit USA extensivt politiskt inflytande).

http://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_currency
http://en.wikipedia.org/wiki/Bretton_Woods_system

FN:s centralbank, IMF (Internationella Valutafonden), har sedan länge arbetat på  en global valuta, den så kallade SDR, special drawing rights (elektronisk valuta lanserad redan 1969, SDR räknas som ett genomsnitt av de fem stora världsvalutorna).

http://en.wikipedia.org/wiki/Special_Drawing_Rights

Nu säger institutionen att det är dags att ersätta dollarn som världens  reservvaluta:
http://money.cnn.com/2011/02/10/markets/dollar/index.htm

När USA mister fördelarna med dollarn som reservvaluta kommer landet att  rasa ytterligare (likt många länder i Europa för närvarande) och framöver under lång tid tyngas av väldiga skulder och budgetunderskott:

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=CHA20110406&articleId=24184
Bretton Woods 2 Conference, sponsrad av finansmannen George Soros, hålls i
helgen (8-11 april 2011):

http://www.youtube.com/watch?v=TgWiCIrR3k0&feature=youtube_gdata

Internationell ekonomisk ordning

Det talas mycket om en ny ekonomisk och finansiell ordning efter finanskrisen 2008.
Det globala valutasystem som diskuteras kommer sannolikt att knyta allt fler beslut och ekonomisk planering till de internationella institutionerna och ytterligare reducera länders ekonomiska oberoende och ekonomiska politik.

Janne Olofsson

/Tack Janne för värdefull information!/Maria 

 

4 thoughts on “Den globala byn/ Dollarn

 1. Detta är en kommentar som är så..wow..sann.

  Vad många “credits” det finns. Här tycks man ju kunna välja lite av varje- är det verkligen så i verkligheten eller bara i deras drömmar? om den globala byn?
  Ja märket, ja…det är ju på gång. Vilken sorglig värld vi alla lever i, och det är så sorgligt att inte fler vet det faktiska allvaret i allt.
  /Maria
  Bless U.

 2. Global ekonomi – en enda ström med underbara pengar!! haha

  Soros har gjort mycket pengar på valutaspekulation genom åren. Undra hur han ska göra när global valuta kommer? Då finns ju inga valutor att spela mot varandra, eftersom alla räknas/är under samma tak.

  Han måste ha kommit på ngt nytt trick som kan dammsuga den globala ekonomin!

  Skullle tro att “credits” (rättighet att göra vissa saker) och “marker” (kasinostil) kommer, och riktiga pengar fasas ut.
  Har du många “klimat-credits” får du flyga, Har du Face book-credits får du chatta och handla på siten, har du bio -DNA-credits får du billigare sjukvård, har du security- credits får du läsa hemligstämplade papper osv. – Pass upp för märket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.