Bibeln /Platser i bibeln

 

De omnämnda platserna i våra dagar. Gamla testamentet och Nya testamentet ger oss namn på plaster där vi kanske inte sjäva har varit men Bibeln talar om dem. Några kilometer söder om Damaskus på vägen till Jerusalem ligger i dag en liten arabisk by som heter Deraya. Platsen är obetydlig men inte byns namn.

Deraya betyder nämnligen:”Syn” på arabiska. Av de syriska invånarna vet de flesta inte varför byn fått just det namnet, men vi som kristna har våra aningar. Enligt urgammal tradition var det just här som Saulus hade sitt märkliga möte med Kristus.

Ett litet romersk-katolskt kapell i Deraya minner om denna gudsuppenbarelse. I Damaskus finns fortfarande Raka gatan kvar. Den heter nu Darb el-Mustaqim på arabiska, dvs “Den raka vägen””. Kanske just därför att den löper  som en axel i öst-västlig riktning rakt genom den gamla romerska stadsdelen.

I östra änden fanns en port byggd av kejsar Hadrianus. Den är delvis bevarad. Man visar också turisterna vad som förmodas vara Judas hus ett stycke vid sidan om denna genomfartsgata, men det är dikutabelt om platsen är autentisk. Likaså pekar man ut Ananias hus. I en krypta under huset finns ett kapell till minne av honom. En mindre del av den gamla stdsmuren finns också bevarad, och man är djärv nog att visa den öppning i muren genom vilken man firade ned Saulus i en korg, då han en gång måste fly från staden. Men sådan precision behövs knappast, och man kan starkt betivla att platsen är autentisk.

Men att fanatikern Saulus förvandlades till aposteln Paulus, därom råder inget tvivel. Det skulle framtiden utvisa./Paul L Maier.   Jag har denna bok framför mig och den är full av bilder/foto som pekar på massor av de upplevelser och fakta som bibeln beskriver. Apostlagärningarna  överdriver inte den andliga rörelsens omfattning. I denna boken får man läsa om och se att bilder kompletteras med rön från den profana historien och den arkeologiska forskningen. Bilder från den miljö där de första kristna verkade, led och dog martyrdöden får man se här. ….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.