Aposteln Johannes/Andra brevet

 johannes.jpg

Aposteln Johannes säger att Jesus är Sanningen.  Aposteln Johannes var omkring 90 år då han skrev Andra Johannesbrevet. Han kallar sig själv “den gamle”. Till stil och innehåll påminner det mycket om Johannes första brev, som går igen i 8 av brevets verser.

Adressat: ” den utvalda frun och hennes barn”, v. 1

Det råder en hel del delade meningar om vem den “utvalda frun” är. En del menar att “den utvalda frun” är en titel, som visar att det var en i samhället framstående kvinna. En tradition säger, att det var Marts i Betania. Den tyske teologen Bengel, 1687-1752, säger att det grekiska ordet “kyria” (dam) motsvarar det hebreiska Marta. Om detta är riktigt skulle “din utvalda syster”, som det talas om i v.13 vara Maria.

Men den allmänna uppfattningen är att “den utvalda frun” troligen är en lokal församling. “Hennes barn” är då församlingsmedlemmar. Fruns “syster”, v. 13 skulle vara Johannes egen församling eller någon annan församling.

NAMN och BAKGRUND:  Brevet skrivs för att varna för falska lärare som förnekade inkarnationen- att Jesus Kristus har kommit i mänsklig gestalt, v 7-11. Samtidigt som Johannes varnar för för denna lära, manar han till ett evigt liv i kärlek och omsorg.

Tidpunkt: Omkring år 95 e. Kr.  Nyckelvers: 2 Joh. 4.

Nyckelvers: 2 Joh . 4

Nyckelord: “Sanningen” Ett ord som förekommer 5 ggr i bokens 13 verser V 1 (2ggr), 2, 3, 4

Nyckeltanke: Vandra i sanningen – v 4

Indelning:

I   Sanningens och kärlekens väg- v 4-6  Vi skall vandra i sanningen, 4 , a)genom att älska varandra v 5  b)genom att hålla hans bud. v 6

II Villolärornas och Antikrists kännetecken- v 7 a) Vi ska ta oss till vara för villolärorna  a)genom att förbli i Kristi lära v 9    b) genom att ta avstånd från dem v 10-11

Avslutning: För en kristen går kärleken och sanningen hand i hand. a) orden “älska – kärlek” förekommer 6 ggr i detta korta brev, v 3 och 6, och ordet “sanning” 5 ggr,  v 1,2,3 och 4.

b) Man kan ivra för sanningen, men trampa kärleken under fötterna. Det gäller att leva i överensstämmelse med ordet, v http://www.godtube.com/view_video.php?viewkey=2328a51836ae6ab9600e

4 thoughts on “Aposteln Johannes/Andra brevet

  1. Så hoppades att det skulle vara…

    Det här går jo inte,tårarna vill bara rinna nu…..underbart är det för mig som ej kunnat gråta på länge länge…tårar av kärlek!
    Kram Kyllikki

  2. Hej vi kan inte utestänga någon av de våra eller andra för att de inte tror, vi måste vara ljus på vägen för dem vi möter o för våra egna..Kram Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.